Hocam ne kadar teşekkür etsem yine az, gerçekten. Burası yada farklı bir forum farketmez, rastladığım, karşılaştığım en faydalı yorumu yapmışsın. Ben şimdiye kadar dediğim gibi sporla uzaktan yada yakından bir şekilde ilgilendim, uğraşmaya çalıştım falan hiç bu şekilde bir düşünce tarzı aklıma gelmedi. Tabi ki okumamaktan, bilgisizlikten. Yaptığımız işe kendimizi adayamamaktan.

48 saatlik protein sentezi diye bir durum olduğunu bilmiş olsaydım şayet şimdiye kadar kesinlikle buna göre bir program oluşturur, o yönde ilerlemeye çalışırdım. Bundan sonraki adımlarımı yaptığın öneriler doğrultusunda atacağım, en azından deneyeceğim. Programımı değiştirip buna adapte olabilmek psikolojik olarak bana zor gelecektir fakat buna değeceğine gönülden inanıyorum. Tekrardan çok teşekkür ederim önerileriniz ve yorumunuz için.
Sana şu tarz bir program önerebilirim. Detaylarını zaten youtube'da, google'da araştırıp bulabilirsin. Kafana takılan bir şey olursa da sorarsan elimden geldiğince cevaplarım.
Şimdi elimizde natürel vücutlar için 3 tane iyi sistem vardır. Ve bu 3 sistemin biri direkt Full Body, diğer 2'si de aslında Full Body ile Split'i harmanlayan Üst-Alt Vücut ve İtiş-Çekiş-Bacak sistemidir.
1. Yöntem Full Body
Pazartesi - Çarşamba - Cuma günlerinde compound egzersizlerin yoğunlukta olduğu (Squat, Bench Press, Barfiks vb) bir program hazırlarsın. İlk başta her kas grubu için bir hareket yapıp bırakabilirsin, 1-2 ay sonra da yavaş yavaş büyük kas grupları için yani bacak, sırt ve göğüs adına hareket sayısını 2'ye çıkartırsın. Omuzlar, bicepsler ve tricepsler içinse her daim bir hareket yeterlidir.
2. Yöntem Üst-Alt Vücut
Pazartesi-Perşembe Üst Vücut
Salı-Cuma Alt Vücut
Bunda da kas gruplarını haftada 2 kez çalıştırarak yine protein sentezini devam ettirmiş olursun ve bundan epey faydalanırsın. Bu programın Fullbody'e oranla farkı vücudu ikiye ayırdığımız için compound egzersizlerin yanına izole egzersizler koyma şansını da yaratır. Yani bacak çalışmayacağın için, bacak adına yapacağın 2 hareket sayısının bir tanesini göğüse, diğerini de sırta verebilirsin. Hatta tavsiyem karın antremanını da alt vücuda yapmandır. Üst vücut günü sırt, göğüs, omuz ve kollara yönelik çalışır, alt vücut günü bacak ve karın kaslarını çalıştırırsın.
3. Yöntem İtiş-Çekiş-Bacak
İnsanlar bunu 3 gün yapıp 1 gün off veriyorlar ancak bunun yerine ben bunu haftada 5 güne yedirmeyi daha mantıklı buluyorum.
Pazartesi - Perşembe İtiş
Salı - Cuma Çekiş
Çarşamba - Bacak
İtiş günlerinde göğüs, omuz ve triceps, çekiş günlerinde ise sırt ve biceps çalışır. Ve yine haftada 2 kez çalıştırdığın için protein sentezini devam ettirerek kas gelişimini hızlandırabilirsin, üstelik yine izole hareketler girmeye şans tanır.
Ben itiş-çekiş-bacak çalışırken şuna dikkat ederim. Pazartesi günkü itiş antremanımda örneğin 5 tane göğüs ve 2 tane triceps hareketi girer bırakırım çünkü zaten yeterince omuz kasları da aktive olur. Ancak Perşembe günkü itiş antremanımda göğüs için sadece 1 veya 2 hareket girip, 3 tane de omuz hareketi girer ve yine 1-2 tane triceps yaparım. Salı günü çekiş antremanımda yine 4-5 tane sırt hareketi ve 1-2 tane biceps hareketi girerim, Cuma günü olan çekiş antremanımda ise sırta girdiğim hareket sayısını düşürüp bicepse yönelebilirim.
İtiş çekiş bacak antreman sisteminin de anlayacağın kendi içerisinde eksiklerine yönelmene izin veren bir yapısı bulunmakta.
Bu arada istersen bacak antremanı yapmayıp, bacak hareketlerini de paylaştırabilirsin. Örneğin leg press bir itiş hareketidir, leg curl ise çekiş hareketidir. O günlerde birer set bacak girebilirsin ve Çarşamba günü off verebilirsin.