Ketojenik diyetin kısa vadede yağ yakımında daha etkili olduğunu gösteren yayınlar kadar yüksek karbonhidrat ile benzer olduğunu gösteren yayınlar var. Ancak 1 yıl üzerinde yüksek karbonhidrat diyetine göre yağ yakımında daha avantajlı değil(benzer etkilere sahip). Kısa süreli yağ yakımı için bir ihtimal ketojenik düşünülebilir (ki sporcularda 130 gram altı karb alımını önermiyoruz). Ancak kas kazanımı/kütle artırımı için ketojenik diyeti bilimsel literatür yetersiz olarak görüyor. Kas kazanımı için yüksek karbonhidrat kullanman gerekiyor. Yağın adipoz dokuda depolanma meyili (adipozite affinitesi) yüksek olduğu için kütle artırmak için uygulanırsa yağ olarak dönmesi olası. Bu konuda ketojenik ile yüksek kas kazandığını söyleyen sporcular varsa ve onlardan etkileniyorsanız, o sporcuların yüksek anabolik-androjen kullanımlarının olduğunu es geçmeyin. Bu ilaçların etkileriyle ilgili daha önce paylaşılan yayınlar da yer alıyor forumda.
Bu ilaçlar/maddeler gerçekten oldukça güçlüler. Örnek olması adına: Anabolik grubuna girmiyor Eritropoetin (EPO) ancak güçlü bir madde. Bu madde ve etkenlerin ne kadar güçlü olduğunu gösteren iyi bir örnek: L. Armstrong. Kemoterapi alıp kanserden kurtulduktan sonra birkaç yıl içinde bisiklet turnuvalarında birinci olan ve bu fransa bisiklet turunu 7 kez kazanarak efsane olarak anılmaya başlanan; yıllar sonra Epo kullandığı ortaya çıkıp madalya ve kupaları elinden alınan bir sporcu. Doping testlerini tek bir madde ile aşan bir sporcunun kemoterapi sonrası şampiyonluğundan bahsediyoruz.
Şuanda nette gördüğümüz vg sporcularının çoğunun kanında ağır anabolik/androjen, performans artırıcı ve yağ yakıcı ilaçların etkenleri var. O yüzden onların diyetleri/besin seçimleri örnek alınmamalı. Bu süt deriyi kalınlaştırır, bulgur su tutar, bir dilim karpuz yağlandırır gibi bütün gereksiz saçmalıklar için de geçerli.