Sigarasız bir hayata hazır mısınız?

Ferhat AYDIN

Yeni Üye
. Sigarayı bırakabileceğinize inanın ve kendinize güvenin.
. İş arkadaşlarınız ev aile yakınlarınızı sigarayı bırakıyor olduğunuzdan haberdar edin ve anlayışlı olmalarını rica edin.
. Ofis ve işyerinde daha sık yürüyün, asansör yerine merdivenleri kullanın çünkü bu da sizin yeni egzersiz programınızın bir parçası olabilir.
. Her gün 3- 4 kez derin nefes alıp verin ve rahatladığınızı hissedin.
. Gün içinde birkaç kez dişinizi fırçalayın.
. Her zamankinden daha az çay -kahve ve daha fazla su için. Hem nikotin hem de diğer zararlı kimyasal maddelerden böylelikle arınabilirsiniz. Aşırı yemek isteği de baskılanacaktır.
. Şekerli yiyecek ve ara öğünlerden uzak durun. Yerine meyve veya yoğurt yemeyi deneyin.
. Küçük porsiyonlarda ve her zamankinden daha yavaş yemek yemeğe çalışın.
. Yemeği yediktan sonra hemen sofradan kalkın ve yürüyün. . Evde veya iş yerinde sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın , örn, nakit para taşımayın.
. Kibrit ve çakmaklarınızı atın.
. Çok sigara içmek istediğinizde duygularınızı bir günlüğe yazın ve bu notları yanınızda taşıyın. . Ne olursa olsun asla vazgeçmeyin! Her deneme sizi sonuca yaklaştıracaktır.

Bırakmak için en uygun zaman
Sigarayı bırakmaya istekli olduğunuz her zaman bırakabilirsiniz. Özellikle yakın zamanda değişeceğini düşünmediğiniz iş ve günlük hayatın stresi gibi olumsuzluklar yüzünden sigarayı bırakmayı ertelemeyin.

Bırakma sürecinde kaçınılması gerekenler
Sigarayı tamamen bırakın. Azaltarak bırakmak bırakma süresini uzatır ve çoğunlukla tam olarak bırakmayla sonuçlanmaz. Sigarayı bıraktığınızda, “bir nefesten bir şey olmaz” düşüncesine direnin. Bir tek nefes çekmek bile sizi sigara tiryakiliğine geri götürür ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalırsınız. Yağlı ve şekerli kalorisi yüksek olan besinlerden uzak durun. Mutlaka düzenli bir fiziksel aktivite ile meşgul olun.

İlk gün yapılması gerekenler
Evinizdeki ve iş yerinizdeki bütün sigaralardan kurtulun. Çakmak, küllük, kibrit, vb. gibi sigara içmeyi hatırlatan nesneleri göz önünden uzak yerlere kaldırın. Sigarayı bırakmak için geçerli olan sebepleri tekrar hatırlayın.

Kendinize iyi davranın. O gün en sevdiğiniz yemeği sipariş edin, sinemaya gidin, size rahatlatan aktiviteler planlayın. Bu günü dolu yaşamaya dikkat edin, boş kalmaktan kaçının.

Davranış önerileri
. Bol su ve düşük kalorili diğer içecekler tüketmek hem ağzınızı meşgul eder hem de midenizi dolu tutarak kilo almanızı engeller.
. Ellerinizi ve aklınızı meşgul edin, yeni hobiler edinin.
. Düzenli bir fiziksel aktivite ile meşgul olun. En kolay uygulanabileni yürüyüş yapmaktır.
. Bir süre sigara içmeyen arkadaşlarınızla vakit geçirin.
. Sigara içmediğiniz için kendinizi ödüllendirin. Sigara içmeyerek biriktirdiğiniz parayla sizi mutlu edecek şeyler yapın: seyahate çıkmak, bir restorana gitmek, yeni bir elbise ya da ceket almak gibi.
. Tatile çıkmanın etkisi

Sigara bırakma döneminde yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler iş verimini azaltacağından dolayı mümkünse iş temposunu bir süre için yavaşlatmak faydalı olabilir. Ancak, tatillerde ve diğer özel günlerde keyif alınan şeylerin kısıtlanması daha zor olacağından bu dönemlerde sigarayı bırakmak tavsiye edilmez.

Kriz anında yapılması gerekenler
Aklınız sigaraya takıldığında, o anda yapmakta olduğunuz işi bırakıp ortamdan kısa bir süre uzaklaşın, örneğin kısa bir yürüyüş yapmak ve yapmanız gereken başka bir işe yönelmek gibi... Bu tür yoğun isteğin kısa sürdüğünü ve araya başka bir aktivite koyduğunuzda sigara içme isteğinin azaldığını göreceksiniz. Sigara içme dürtüsünü kontrol altında tutmanız zaman içinde kolaylaşacaktır. Düşük kalorili yiyecek ve içeceklerle ağzınızı meşgul edin.

Sigarayı bıraktıktan sonra meydana gelen olumlu değişiklikler
Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar; kan dolaşımının iyileşmesine bağlı olarak el ve ayaklarda vücut ısısı artar. 8 saat içerisinde karbonmonoksit seviyesi normale iner, kandaki oksijen miktarı yükselir. 48 saatte sinir uçlarında onarım başlar; koku ve tat alma duyusu iyileşir.

Sigarayı bırakmanın çeşitli organ ve sistemler üzerine olan olumlu etkileri şu şekilde özetlenebilir:
. 2 yıl içerisinde kalp hastalığına bağlı ölüm oranı %36 oranında, tekrar kalp krizi geçirme riski ise %50 oranında azalır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı artar.
. 2 hafta ile 3 ay içerisinde sigaraya bağlı öksürük ve balgam ortadan kalkar; egzersiz kapasitesinde artış gözlenir. Kaybedilen akciğer fonksiyonları geri kazanılmaz ancak, 1 yıl sonra akciğer fonksiyonlarındaki düşüş hızı azalır ve hiç sigara içmeyen bir kişi ile aynı seviyeye gelir. Akciğer kanseri riskinde birinci yıldan itibaren düşme başlar, ancak hiç sigara içmemiş bir kişinin taşıdığı riske yaklaşması 20 yıl alır.
. 10 yılda ağız, boğaz, yemek borusu kanseri riski yarı yarıya azalır. Benzer şekilde, mesane, böbrek, pankreas kanseri riski de azalır.
. Sigara kullanımına bağlı olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, faranjit sıklığında azalma görülür.
. İnme riskinde birinci yıldan itibaren azalma başlar; 10 yıl içinde bu risk, hiç sigara içmemiş kişilerin seviyesine iner.


Kaynak: Ntvmsnbc
 
Sigarayı bıraktığınız zaman sigara içme isteği aralıksız olarak devamlı kendini hissettirir aslında yemekten sonra veya kahve içtikten sonra veya tuvalette olması önemli değil. Ağzınız ve boğazınızda bir kamaşma, kasılma hissi gibi bir ihtiyaçtan kaynaklanan tüm şuurunuzda bir huzursuzluk hissedersiniz. Birkaç gün dayanabilirseniz bu istek zamanla seyrekleşir, arada 1 saatte bir 20 dk aklınıza gelmediğini, rahatladığınızı farkedersiniz ve enerjiniz artmıştır. Elleriniz ve ayaklarınız eskisi kadar üşümez, damarlarınız ve ciğerleriniz açılmış gibidir. sonra bu isteğin olmadığı 20 dk lar günden güne haftadan haftaya 21, 22, 23 diye artmaya başlar. Birkaç ay sonra artık keşke bütün sigara içenler bu işin bu kadar kolay olduğunu bilsede herkes bıraksa diye düşünürsünüz. Hatta içenlere ve bırakmayı düşünenlere tavsiyelerde bulunmaya başlarsınız. Aylar sonra soğuk ve kasvetli bir gece tek başınıza içki şişelerinin dibine yolculuk ederken oldu olacak tam dibe vuriym diye bir iki adet sigara içeyim dersiniz çünkü çok cesaretli ve umarsızsınızdır. Bir süre sonra bu bütün tecrubeler unutulup hiç yaşanmamış gibi olur artık değil aylarca bir gün içmeseniz ikinci gün kendinizi tutamayıp yakarsınız ve artık sigarayla beraber içkiyide bırakmanız gereklidir ve ben bu hikayenin gerisini bilmiyorum.
 
4-5 gündür sigara içmiyorum.Müthiş derecede canım sigara içmek istiyor ama dün den beri biraz daha azaldı bu istek ilk günlere göre.İlk 1-2 gün zaten evden dışarı çıkmadım öyleki baş dönmesinden kafayı vurup uyuyordum yoksa zannetmiyorum ilk günler uzun uzun uyumasaydım çok zorlanırdım diye düşünüyorum.Daha ilk günün ertesinde sabah kalktığımda ağrısız sızısız uyandım.Yemeklerin yavaş yavaş tadının değiştiğini hissetmeye başladım.Antremanda nefesim kesilmediğini gördüm.Bunlar sigaranın artıları.Ben ortason da başladım sigaraya ve şuan yaşım 34.Bu yaşıma kadar 1 gün olsun hiç bırakmamıştım.Şimdi 5. günümdeyim inşallah içmeyi düşünmüyorum bir daha ve sigarayı bırakmak isteyen arkadaşlarım varsa şunu söylemek istiyorum.En iyi arkadaşınız dostunuz ortamınız işiniz gücünüz yada mahalleniz değiştiği zaman değişiyor ama sigara yine elinizde geziyor o sizi hiç bırakmıyor.Aslında zaman zaman içmiyorum deseniz bile; olduya paranız yok sigara alamıyorsunuz o zaman bile hiç sevmediğiniz birinden bile isteyebiliyorsunuz hatta hiç tanımadığınız birinden bile;çünkü kontrol sizde değil sigarada o sizi yönlendiriyor. Sişgarayı uzun süredir tiryakisi olan arkadaşlara sözüm yok onlar zaten en az benim kadar hatta benden daha iyi neyin ne olduğunu biliyorlar ama yeni başlayanların önemsemedikleri için ortamın daha cazip olduğu için hatta arkadaş ortamında eksik kalmamak için içipte hergeçen gün yavaş yavaş alışanlara diyorum.Kendi sağlıklarını düşünsünler ve sigaranın bağımlılığına kaptırmasınlar kendilerini.
 
k01.jpg


k02.jpg


k03.jpg
 
bırakmak isteyenlere bir öneri
sigaraya bırakmadan iki gün önce sonra bir ay antidepresan kullanın sinirlenmeyi engeller sigaraya ihtiyaç duymayı azaltır. İlk ay sigara krizleri mutlaka olur bunu engellemek için nicotinell adlı nikotin sakızı bulundurun yanınızda, her eczanede satılır. 10ytl yirmi adet felan 5 adet sakız bana birgün gidiyordu.
 
11 seneye yakın hakını vere vere içiyorum bu mereti...son zamanlar istisnasız her akşam bıraktım diye yatıp sabah başlıyorum...iyice yalama yaptı..yakın bi zamanda kesinlikle bırakıcam....
 
Nikotin içermeyen takviye maddeler çıktı bir sürü onlardan faydalanılabilir.
Bende birakıp tekrar başlayan birisiyim 11 yıl tiryakiliğin üstüne 8 ay bırakıp tekrar başladım pazartesi günü bırakıyorum. En önemli unsur ciddiyet ve kararlılık sonucunda ise kavuşacağınız rahatlığın bilincine varmanız yani ilk iki haftadan sonrası. O süreçte ise sizi bekleyen zorluğa tamamen hazırlıklı olmanız gerek ancak bu şekilde iradeyle savaşabilirsiniz.
Evet pazartesi bırakıyorum; bir hafta önce karar vermiştim netieden sizide haberdar ederim belki.
 
bırakmak isteyenlere bir öneri
sigaraya bırakmadan iki gün önce sonra bir ay antidepresan kullanın sinirlenmeyi engeller sigaraya ihtiyaç duymayı azaltır. İlk ay sigara krizleri mutlaka olur bunu engellemek için nicotinell adlı nikotin sakızı bulundurun yanınızda, her eczanede satılır. 10ytl yirmi adet felan 5 adet sakız bana birgün gidiyordu.
Sigara ilk önce kafada bitirilmeli,antidepresan ilaçlar sakinleştirici görevi görürken yan etki olarakta uyuklama kilo alma uyuşukluk gibi sonuçlarla karşılaşmamıza sebep veriyor.
Her insana antidepresan önermeyelim siteden siz doktormusunuz ???
 
Yazı olarak "Sigara Sağlığa Zararlı" demek artık bir işe yaramıyor.
Görsel olarak göstermemiz gereken çok şey var.
Sigaranın ne gibi zararlar meydana getirdiğini herkesle paylaşmalıyız...
 
Son düzenleme:
Sigara içmek anne karnındaki bebeğe ciddi zararlar verir inanmassanız bakın o zaman:

Yinede söylüyorum bu haraket çok saçma bunu sigara içmiş ve bırakmış insan yapmaz çünkü bilir gereksiz olduğunu. Kimsenin bundan gözü korkupta sigarayı bırakmaz.

Gerçekten bilgisiz bir şekilde paylaşım yaptığın açık ve net ortada!
Eklediğin resimler sigaranın yol açtığı bir sorun değil Çin'lilerin cenin yeme görüntüleridir...
 
Kabul ediyorum ve farkındayım google dan rastgele buldum senin gırtlak kanserin ile benim cenin yeme resmim arasında rahatsız edicilik konusunda hiçbir fark yok.
Ayrıca cenin yeme olayını ben bilmiyordum hepsini birden nasıl olurda cenin yeme muhabbetine bağladın? Sen çokmu bilgilisin? Kurcalarsak yığınla cehaletin ortaya çıkacak mesela çinliler cenin yemez bunu yapan japonlardır. Senin bildiğin kadar benim unutmuşluğum var.
 
Back
Yukarı