Fruktoz(Meyve Sekeri) ve Yag Yakimina Etkisi

Güzel bilgiler. Ama şu yağlanmayı....... Olay genetikde. Benim arkadaş var salona trainer. Bi yemekde 1 ekmek yiyiyor. Hep definisyonda. Ama ben ayda 1-2 defa yesem büyük bi şey. Yağlanmanın da karşısını da alamıyorum. Ama gentiğimin de güzel yanları var. Güzel hacim, 48 kol sovuk. yaklaşık 2 metre boy. Artık defineden elimi yüzdüm. Ben toprak yesem de yağlar tam gitmiyicek. Olsun ya. Buna da şükür.
 
Bunun çok zor bir cvp ı yok yapısı asitik olan hermeyze yağ yakmana yardımcı örneğim yeşil elma aslında bir şey daha vardır sirkede inanılmaz sonuçlar alırsınız ama mide dayanmaz buna :D zaten sirkedede mevye asitiği var sonuçta... iyi dimanlar
 
eski hocam bana bir alıskanlık kazandırmıstı. Her idmandan sonra bir bardak dolusu kadar çekirdekli kuru üzüm yerdim. Cok iyi gelirdi.. onun dısında %100 üzüm suları var. Ayaz ın dediği gibi onlarda faydalı. Hatta benim eski salonumdaki saygı duydugumuz " kocaman " abilerimiz karısımlarını üzüm sularıyla iciyorlardı. fakat sormak istediğim birsey var bu dextroz u nerden buluyorsunuz?
 
dextrozu nerden bulduğunuzu ben de merak ettim ancak bir de şunu merak ediyorum. üzüm de bir meyve olduğuna göre üzüm suyundaki şeker de fruktoz olmaz mı? yanlışımı düzeltin lütfen
 
dekstroz , glikozun bir diğer adıymıs.. glikoz = dekstroz yani.

Tam olarak öyle degil azuza. Dekstroz tam olarak üzüm sekerine denir. Nasil ki Süt sekeri laktoz, misirda maltoz, basit sekerde glikoz ise, üzüm sekerine de dekstroz denir.

Üzüm sekeri yurtdisinda toz halinde her süper markette toz sekerlerin reyonlarinda bulunur, dolayisiyla cok uygun fiyati var.
Normal toz sekerinden bile ucuz burda...
 
Bu konuda kenan demirkolun bir yazısından alıntı yapıyorum


Şekerin ikinci bölümü olan fruktoz; çok az oranda insülin salgılatır. Dolayısıyla sınırsızca yiyebiliriz. Fruktoz günde 15 gram kadar vücudumuzda metabolize edilebiliyor. Değişik kimyasal süreçlerin içine katılabiliyor. Bu da 30 gram şekerdir. Günde bundan fazla yenirse karaciğerde trigliserite dönüşür. Trigliserit kan yağıdır. Bu hem karaciğer yağlanmasına, hem damar sertliğine, hem de vücudumuzun yağlanmasına yol açar. Bugün Amerika’da alkole bağlı sirozdan daha çok, karaciğer yağlanmasına dayalı sirozdan karaciğer nakli gereksinimi duyuluyor.
“MEYVE YİYORSAN, ŞEKER YEME”
- Yiyeceklere ve içeceklere bunu tercüme edersek.
- Bir kutu meşrubatta 35 gram; 200 gram meyvede 30 gram şeker vardır. İnsanoğlunun 200 gram meyve dışında hiç şeker yememesi gerekir. Diyelim ki çok aşerdiniz, 2 parça çikolata yediniz, o gün meyve yemeyin. Bir matematik yapmak zorundayız. Elbette, meyveden elde etmiş olduğumuz bir takım vitamin ve antioksidanları da feda etmiş oluyoruz.
- Meyvelerin şeker oranları farklı değil mi?
- İncir ve muz en çok şeker içerenler. Ama onun dışındaki meyveler aşağı yukarı aynı.
 
Bu konuda kenan demirkolun bir yazısından alıntı yapıyorum


Şekerin ikinci bölümü olan fruktoz; çok az oranda insülin salgılatır. Dolayısıyla sınırsızca yiyebiliriz. Fruktoz günde 15 gram kadar vücudumuzda metabolize edilebiliyor. Değişik kimyasal süreçlerin içine katılabiliyor. Bu da 30 gram şekerdir. Günde bundan fazla yenirse karaciğerde trigliserite dönüşür. Trigliserit kan yağıdır. Bu hem karaciğer yağlanmasına, hem damar sertliğine, hem de vücudumuzun yağlanmasına yol açar. Bugün Amerika’da alkole bağlı sirozdan daha çok, karaciğer yağlanmasına dayalı sirozdan karaciğer nakli gereksinimi duyuluyor.
“MEYVE YİYORSAN, ŞEKER YEME”
- Yiyeceklere ve içeceklere bunu tercüme edersek.
- Bir kutu meşrubatta 35 gram; 200 gram meyvede 30 gram şeker vardır. İnsanoğlunun 200 gram meyve dışında hiç şeker yememesi gerekir. Diyelim ki çok aşerdiniz, 2 parça çikolata yediniz, o gün meyve yemeyin. Bir matematik yapmak zorundayız. Elbette, meyveden elde etmiş olduğumuz bir takım vitamin ve antioksidanları da feda etmiş oluyoruz.
- Meyvelerin şeker oranları farklı değil mi?
- İncir ve muz en çok şeker içerenler. Ama onun dışındaki meyveler aşağı yukarı aynı.

Bir Profesörün şu sözünü hiç unutmam ha araba yakıtına şeker karıştırmak ha vücuda şeker karıştırmak Malum şeker Motoru iflas ettirir...

Ama Medine Hurması müstesna...

Hurma ile İnsan ın yaratılış hamuru birdir .. içindeki değerler insan ın ihtiyaç oldugu değerlerle bire birdir.. İçerdiği şeker bile Kandaki şeker düzeyini düşürür..

* Kasların çalışmasında ve B6 vitamininin işlevini yapmasında önemli rolü olan element de yine hurmada bulunan magnezyumdur. Günde sadece 2-3 hurma yiyerek magnezyum ihtiyacı karşılanır.

• B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendiriyor.

• Şeker oranını ayarlayarak karaciğeri koruyan tek meyvedir.

V. H. W. Dowson bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söyler
 
Son düzenleme:
Muhammed Masum,
VHW Dowson kimdir ?
Medine hurmasıyla diğer hurmaların kimyasal farkı nedir?
Forumumuzdaki hurma başlığında bunları paylaşırsanız sevinirim.
 
muhammedin yazdıklarını tasdiklerim fakat magnezium ihtiyacının tümünü 3 hurma karşılamaz. ya besinlerle alınmalı yada daha fazla tüketilmeli.

ayrıca b1 b2 bitaminleri her yiyecekten alınabilir fazla alımı açlık hissini bastırır. özellikle açlığı bastıran maddeler arasında b vitamin türevleri mevcutttur. bu konu daha önce forumda tartışıldı muhammed.

sadece medine hurmalarının hakkında yazdığın bilgiler %5 i oluşturmakta sana ben bir makale çıkartabilirm. ama yazdığın için sana ayrıca teşekkür ettim fakat daha fazla ayrıtıyamı girmedin yoksa nabızmı ölçüyorsun.

artı hurma kan şekerini düşürmez. bilakis kana bal serbetinden sonra en hızlı karışan meyvedir. alımı fruktoz oranını arttırır.

artı şeker oranını koruyan bir meyve mevcut değildir. bunu insülin hormonu gerçekleştirir.

medine hurmasının faydasını saymakla bitmez hatta insan oğlunun daha bilmediği yaralarıda olabilir dediğim gibi forumda etraflıca bu konu tartışıldı arama yaparsanız bulacağınıza eminim.

saygılarımla saygıdeğer muhammed.
 
Son düzenleme:
magnezyumu en iyi alabileceginiz besinlerden birisi muz dur..bu, antrenman öncesi ve sonrası için en uygun magnezyum içerikli besindir.. sonrası için daha kompleks olarak, haşlanmış patatesi tek gecerim...antrenman sonrası, alacagınız protein takviyesinden 1 saat sonra, 50-100 gr fıstık veya fındık yemek kaslardaki doluluk miktarını da artıracaktır...eger magnezyum almazsanız kaslarınız zayıf düşer çünkü kasların çalışması için magnezyum olmazsa olmazlardandır..ayrıca, antrenmanı iyi çıkarmanız için mutlaka gerekli....bu yüzden hem antrenman öncesi ve sonrası için cok gerekli bir mineraldir..magnezyum ve potasyum cok dikkat edilmesi gereken 2 mineraldir
 
spor öncesi yedigin bal veya pekmez dogru bir tercih, ama fazla tüketmemeye çalış bu sefer gh salımı hızı düşer..ama bunu şöyle yap; mesela balın sindirilme süresi 7-10 d arası diye birşey hatırlıyorum, onu, tam antrenmana yakın yiyeceksin...yani basit şeker alımı hemen kan şekeri seviyesini yükseltir..bu da sana antrenmanda glikojen depolarının kolay kolay boşalmamasını saglar, bu yüzden antrenmanda daha yüksek performans sergilersin..antrenman sonrasında ballı-muzlu süt ideal bir yiyecek kombinesi değil...daha cok ara ögün gibi senin için...daha kısa süreli sindirilen besinleri tercih etmelisin; tavuk, biftek, cok pişmemiş yumurta beyazı vs..ekstra kompleks karbonhidrat alman gerektigini de unutmamalısın..ve daha bunun gibi birkaç şey....bunlar zaten forumda cok konuşuldu, bunları bilmen gerekiyor...
 
antremandan sonra kuru üzüm yemek tam olarak doğru tercih degil mi , kafam karıştı biaz GI ı 64 çünkü ayazın msj ında
 
o da olabilir, ama cok yüksek değil glisemik endeksi, bu yüzden basit karbonhidrat olarak tavsiye etmiyorum ben...meyve suyu ondan daha iyi..biraz önce merak ettim ve internetten besinlerin glisemik endekslerine baktım;

Besin Glisemik İndeks
Buğday ekmeği 100
Kepek ekmeği 89
Pirinç 79
Bulgur 65
Patates salatası 80
Patates püresi 100
Fırınlanmış patates 128
Kuru fasulye 66
Nohut 49
Kırmızı mercimek 37
Barbunya fasulye 45
Soya fasulyesi 20
Havuç 92
Elma 53
Muz 84
Karpuz 72
Portakal 59
Portakal suyu 67
Bal 126
Süt 46
Yoğurt 52

burdan görülüyor ki bal hakkaten de antrenman sonrası için cok uygun...kompleks karbo olarakta patates püresi cok iyi sindirim açısından...
 
Geçtiğimiz günlerde radyoda dinlediğim bir haberi aktarıcam sizlere.

İngiltere'de yapılan bir araştırmada asitli içeceklerdeki 'fruktoz' karaciğerimize alkol kadar çok zarar veriyormuş.Şöyle açıklamak gerekirse ;

Mısırdan elde edilen fruktozdan zengin mısır şurubu,alkolsüz içecekler (meyve suları, asitli içecekler, sodalar) olmak üzere bütün hazır gıdalarda (kek,bisküvi,çikolata,şekerleme,jöle ve benzeri ürünler, hazır ekmekler) yaygın olarak kullanılmaktadır.Ucuz olması ve karaciğerde diğer şekerlerden farklı işlenmesi gıda üreticilerine bazı yararlar getirmektedir. Tüm bu yararlar tüketiciye ise ''zarar'' olarak yansımaktadır.

Bence işin kötü tarafı ise ;

Fruktoz, diğer şekerler gibi doyma hissi oluşturmaz ve fruktozdan zengin tatlı yiyecekler daha çok tüketilebilirliği...

Biz Supplementler kullanarak,ağır beslenerek karaciğerimizi ciddi derecede olmasa bile zorluyoruz.Ama vücudun başa çıkabileceği bir düzey bu.Bir sporcu olarak bu detayı düşünmeden değil alkol almak,kola-soda vb. içecekleri tüketirken bile dikkatli olmalıyız
 
Antreman dan sonra meyve sularini tuketmek aslinda vucuda hizli sekilde karbonhidrat almak icin iyi bir yontem degil. Sebebi ise 12-15% civarinda seker ihtiva ediyorlar ve bu da mideden daha gec cikmasina ve bagirsaklardan gec emilmesine sebeb oluyor. Izotonik sporcu iceceginde aspartam olmasina ragmen bu oran ayarlandigi icin daha hizli kan sekerini yukseltebilirsin. Dekstroz + maltodekstrin en klas seker diyebilirim. Cay sekeri sakkaroz dan daha hizli emilir. Zaten serumlarin icerisinde de dekstroz vardir. hammaddeler.com da bu urun bulunuyor. Bence 8% oraninda bu urunu su ile karistirip icebilirsiniz. Hatta ABB nin Aquaforce urunu su ile karistirirsaniz daha iyi olur diye dusunuyorum.
 
desktroz incelerken mısırdan elde edildiğini okudum. dekstroz üzüm suyu şekeridir.

Mısır şekeri maltodextrin dir. desktorz'u mısırdan elde etmeleri aşağıdaki paragrafta özetlenmiş. bunun yanında mısır GDO içeren en sağlıksız besinlerin başında geliyor.


Dextrose, or glucose as it's also known, is a monosaccharide that is approximately 30% less sweet than pure or refined cane sugar, and is not associated with either fructose or lactose. It is derived entirely from corn, making it natural, effective, and easily utilized by the body.ession.
 
Araştırmalar sonucunda definasyon döneminde meyve tüketiminin sakıncası olduğu tamamen bir mit olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca antreman sonrası dekstroz kullanımıda şart değildir.
 
Back
Yukarı