Sporcular İçin Değerli Besin: TAVUK

Despo

ADMIN
Yönetici
Admin
Sporcular İçin Değerli Besin: TAVUK

tavukdgr.gif


Devamı için tıklayın:
Sporcular İçin Değerli Besin: TAVUK
 
benim dikkatimi çeken taşlık oldu yağ oranı oldukça düşük olmasına rağmen protein oranıda bi o kadar yüksek bi alıp denemek lazım demek ki...
 
Taşlık yemekte mide ister :D

Şekle göre en iyisi but baget ve daaabiki göğüs.

Bir gün bizde kanatlancaz bu kadar tavuk yeneye devam edersek :D
 
Sakatat çeşitlerinden uykuluğu bilirmisiniz bilmiyorum ama tadınında güzel olmasıyla beraber 100 gr sin de 28 gr protein ve yanlış hatırlamıyosam 0.04 gr yani sıfıra yakın yağ içeriyor.Ben bol bol yiyorum tavsiye ederim :D
 
"but"un daha çok yağ içerdiğini düşlünürdüm hep.gayet iyimiş.

"uykuluk" ne matiasdelgado? oranları mükemmelmiş..
 
"but"un daha çok yağ içerdiğini düşlünürdüm hep.gayet iyimiş.

"uykuluk" ne matiasdelgado? oranları mükemmelmiş..

Öncelikle uykuluk nedir, hangi hayvanın neresinden çıkar, ne kadar çıkar?
Uykuluk dana ya da kuzunun gerdan, yürek, ciğer ya da bağırsak gibi yerlerinden çıkar ve bir hayvanda ortalama 80-100 gram kadar bulunur. Birkaç farklı çeşidi vardır, her biri ayrı isimlendirilir. Gerdan uykuluğu iyidir, yürek uykuluğu kalkan balığına benzer nispeten daha iyidir, ciğer uykuluğu sinirli olur. En lezzetlisi bağırsaktan çıkan fındık uykuluktur. Fındık uykuluk sadece küçükbaş hayvanlarda bulunur. Bir de çene uykuluğu vardır ama o çok sert olur, o yüzden pek tercih edilmez.


Uykuluğun birçok çeşit pişirme şeklide vardır.İstanbul Sütlüce nin de uykulukçuları meşhurdur.Acaip lezzetli birşey :D
 
Başka bir başlıkta bu ve diğer besinlerde besin değerlerinin çiğ haldeki değeri olduğu yazıyordu. Forumu sürekli takip edince insan ilerde kafasına takılacak şeylerin bile cevabını alabiliyor.
 
Protein açısından konuşursak çok pişirme ya da başka (bozulma vb.) sebeplerle protein yapısı ve oranı bozulmazsa. 100 gr çiğ tavuk piştiğinde haliyle protein miktarında değişim olmuyor dolayısıyla protein oranı artıyor. Ama pişirme tekniği de farkettirir çünkü tam bilmiyorum ama haşlarsak suya protein geçebilir mi ? Bence mümkün ama eser miktarda olsa gerek.
 
100 gram çiğ göğüs eti suda haşlanıktan sonra ortalama 75-80 gram geliyor.
Yani ağırlığının 4'te 1'i oranında su kaybediyor et pişince..

Bu gözardı etmemek gerek.

o zaman eğer haşlanınca protein yapısı bozulmadan kalırsa 100gr haşlanmış tavukta 40gr'a çıkıyor protein oranı.
 
o zaman eğer haşlanınca protein yapısı bozulmadan kalırsa 100gr haşlanmış tavukta 40gr'a çıkıyor protein oranı.
100 gram çiğ tavukta 20-25 gram proteinden hesaplarsan 100 gram pişmiş tavuk göğsünde 30 gram civarı protein vardır denebilir.
 
100 gram çiğ göğüs eti suda haşlanıktan sonra ortalama 75-80 gram geliyor.
Yani ağırlığının 4'te 1'i oranında su kaybediyor et pişince..

Bu gözardı etmemek gerek.


Haşlamada etten yaklaşık %20-22 civarında bir kayıp olur çok büyük bir kısmı su olur fakat sadece kayba su demek yeterli değildir. Aksi taktirde et suyu tavuk suyu diye birşey olmazdı. Haşlama suyunu et proteinlerinden myoglobin proteinleri (yanlış hatırlamıyorsam merak eden için yarın detaylı bakabilirim) suya bir miktar geçer. Sadece protein ve benzerleri değil mineraller ve vitaminlerde suya geçer.

Haşlanmadaki uygulanan sıcaklıkla proteinlerin sindirimi çok az da olsa artar.
 
Back
Yukarı