coca zero ve kalorisiz tatlandırıcılar sugar free???

şimdi geldim marketten:) yine sepette zero:) ve baktım light cola da vardi:) içindekiler aynı.kalori ve tatlandırıcılar.kışın belki çok çok az tüketiyorum ama yazın minumum 3 litre.bu arada farkettim kahveyi de tatlandırıcıyla tüketiyorum.hadda definasyonda olmadığım dönemde bile tatlandırıcıyla kullanıyorum:S bağımlı oldum galiba:)bi de içinde kafein de iyi.yağ yakımını hızlandırmaz mı?
 
Son düzenleme:
ya burda cola dedık falan dedık bugun haftaluk alısverıse gıttıgımde yaklasık 2-3 ayda bır ıctıgım colayı yıne septıme koydum ve su anda ıcıyorum ve ıtıraf etmelıyımkı cok guzel ve super tabı arada sırada ıcılınce ınsana bole guzel anlar yasatıyor ama ıcılmesı tarftarı degılım ve elımızden geldıgınce ıcmemeye calısmalıyız
 
şimdi ben light kola neden sporcuya zararlı diyeceğim içinde tatlandırıcı olmasının yanında protein sentezini engelliyor denilecek :)
peki buna kanıt olan bi araştırma var mı yada varsa bu araştırmada kolanın vücuda giren proteinin yüzde kaçının sentezini engellediği bilgisi var mı?
bence bu konu biraz ''vücut bir kerede 30 gr protein sentezleyebilir'' bilgisine benziyor.

Ben kolayı gerçekten sevdiğim için bırakmayı hiç düşünmüyorum, spora başladıktan sonra ancak azalttım. 'Protein emilimini engeller' lafını öğrendiğimden beri suçluluk duygusuyla içiyorum resmen :).

Sorum şu ki nette baya uğraşmama rağmen kolanın protein alımıyla etkileşimi konulu ingilizce herhangi bir yazı/makale bulamadım. Benim de öğrenmek istediğim kolanın protein emilimini ne kadar etkilediği, yediğimin yarısı mı çöpe gidiyor, hepsi mi, bir kısmı mı nedir? Bulabildiklerim ancak yabancı forumlardaki yazarların yazdıkları, ancak kaynak yok oralarda da. (bu arada diet colayı su gibi içenler de varmış onu öğrendim).

Bu konuda kaynak gösterebilen olursa sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Aksi takdirde (kendi fikrim olan) etkilediğini ancak bunun düşük ve tolere edilebilir olduğunu düşünüyorum, bunu da o kadar kola içmeme rağmen (antreman sonrası öğün dahil) iyi gelişmeme bağlıyorum.
 
Kola emilimi engellemez, bu konuda rahat olun. Ama kola içmenin hiçbir anlamı olmadığı gibi çok ta zararlı birşey, ben zararlarından tekrardan bahsetmiyeceğim.
1 aylık kola parasıyla suplement almak çok daha mantıklı.
 
Protein emilimini bilmiyorum ama aşağıdaki yazıyı buldum

Hastanemizin Ortopedi, Kadın-doğum ve Beyin Cerrahi uzmanları taburcu olurken hastalarına Kola’lı içecekleri yasaklıyorlardı.

Gazoz gibi bir şeydi, ucuzdu ve bakkallarda ve marketlerde serbestçe satılıyordu. Yaygın şekilde şehir panolarında gazete ve televizyonlarda reklâmı yapılıyor, çoluk-çocuk herkes içiyordu. Fayda ve zararları hakkında halk aydınlatılmıyordu. Araştırıp öğrenmeliydik.

Rekabet endişesiyle gerçek formülü gizlenen Kola’lı içecekler kol bacak veya kranyum operasyonlarından sonra ne kadar güzel bakılırsa bakılsın tedaviyi geciktiriyordu. Radyolojik tetkiklerde, kemiklerde kalsiyum yoğunluğunun-kireç oranının azaldığı-seyreldiği görüldü.

Daha kapsamlı araştırmacılar, mediko-sosyal açıdan özellikle çocuklarda başlayan ısrarlı Kola içme isteğinin masum alışkanlıklardan öte, giderek tutsaklığa dönüştüğünü tespit ediyor. Bu alışkanlığın daha ileri yaşlarda çocuklarda refleks ve dikkat kaybıyla, dalgın, unutkan ve sarsak bir insan tipi ortaya çıkaracağı kabul ediliyor.

Çocukların çarpma ve düşmelerde kemikleri kolayca kırılıyor. Batı ülkelerinde genetiğiyle oynanmış gıdalar ve fastfud –Cola ile ayakta beslenme alışkanlığı Obesitenin kesin sebebidir. Batıda AİDS’i sollayan Obesite, yani kalp-damar hastalıkları ve Diyabete yol açan kontrolsuz şişmanlık.
Obesitenin yayılması uyanıklara, arada ani ölümlere neden olsa da bol para getiren bir tedavi endüstrisi oluşturdu.

Kola, hangi yaşta olursa olsun osteoporozun yani kemik erimesinin bilinen sebepleri arasındadır. Yine Kola, soy hücrelerin yani Astrosit ve Sprmotozoonların tahrip ve tahrişine yol açıyor.

Kimyasal analizinde Kolalı içeceklerin düşük asiditesi (PH:3.4) dolayısıyla dişlerde malformasyon, erken çürüme ve dökülme görülür.

Cam ve pet şişelerde kocaman reklâmlarla tavsiye edilen Cola’nın tadı, rengi ve kokusu hoşumuza da gidiyordu ama içindeki kanserojen katkı maddelerinin sindirim sistemi kanserlerine yol açtığını bilmiyorduk.

Kola içen insan doku ve hücreleri adına kirli hava solumaktadır. Yani halk diliyle oksijenden fakir ve bir zehirli gaz olan Karbondioksit içmektedir. İyi bilmeliyiz ki: Kola, sigara gibi yaygın bir kronik intihar aracıdır.

Ulusal basınımızda yer alan bir haber, magazin değildi. Gözden kaçıranlara bir kere daha hatırlatalım:

Hindistan’da ve ancak çok zengin çocuklarının devam ededebildiği Yeni Delhi Üniversitesinde tipik Amerikan şımarıklığı ve ölçüsüzlüğü içinde öğrenciler arasında

“Kim daha çok Cola içecek?” yarışması yapılıyor. Otuz beş öğrenci yan yana sıralanıp gülüşmelerle içmeye başlıyorlar. Nihayet arka arkaya kiloluk beş şişe Cola içen yirmi yaşındaki öğrenci belirlenen zamanda birinci geliyor. Ödülünü alıyor ve alkışlanıyor. Ancak on dakika geçmeden kameraların ve seyirci arkadaşlarının önünde yere yıkılıp ölüyor. Otopsi yapılıyor: Kan gazları arasında öncelikle beynin ihtiyacı olan oksijen seviyesi normalin çok altına düşmüş, buna karşılık bir zehirli gaz olan Karbondioksit artmış.

Kolayı yaygınlaştırmak için bazı ülkelerde dini duyguları, bazı ülkelerde de milli duyguları kaşırlar. İran’da Zemzem-Cola, Arabistan’da Mekke-Cola, Türkiye’de…?

Adı ister Hicaz, isterse de Ergenekon-Cola olsun hepsi de sindirim sistemi kanserlerinin sorumluları arasındadır.

Kaynak : Dr. Mehmet Sılay’ın 20.09.08 tarihli Milli Gazetedeki köşe yazısı
 
Bu konuda elinizde kaynak varsa paylaşabilir misiniz?
Gerçekten merak ettiğim bir konu.

Elimde kaynak yok, çünkü kola ve protein emiliminin hiçbir alakası yok :) Eğer kola protein emilimini engelleseydi-azaltsaydı dünyanın en zararlı şeyi olurdu. Kola içen çocuklar büyüyemez, bağımlıların vücudu bir kaç ayda çökerdi. Ayrıca dışkı ve idrarda NH3 bol olucağında ceset kokusuna yakın bir koku olurdu.
 
cola zero pazar gunlerı of gunumde..kendımı bır hafta ıcınde yaptıgım dıet sonucunda odullerımden bırıdır.yanında buyukce orta pısmıs steak ve kola..
mukemmel ıkılı .:)
 
cola zero pazar gunlerı of gunumde..kendımı bır hafta ıcınde yaptıgım dıet sonucunda odullerımden bırıdır.yanında buyukce orta pısmıs steak ve kola..
mukemmel ıkılı .:)
aynen:) et ile tüketmek için mükkemmel bi seçim,fakat cola'nın protein emilimini yavaşlattığını söylüyorlar.bilgin var mı bu konuda?yoksa tipik cola hikayelerinden mi:)o kadar proteini boşa mı alıyoruz?:)
 
Elimde kaynak yok, çünkü kola ve protein emiliminin hiçbir alakası yok :) Eğer kola protein emilimini engelleseydi-azaltsaydı dünyanın en zararlı şeyi olurdu. Kola içen çocuklar büyüyemez, bağımlıların vücudu bir kaç ayda çökerdi. Ayrıca dışkı ve idrarda NH3 bol olucağında ceset kokusuna yakın bir koku olurdu.
Ortada emilimi engellediği yönünde iddialar dolaşırken bu kadar emin konuşmanızı okuyunca bilimsel temelli konuşuyorsunuz diye düşünmüştüm.

Emin olmadığınız ve özellikle sağlıkla ilgili konularda kişisel görüşlerinizi bilimsel doğrular gibi lanse etmeyiniz, rica ederim.

Yanlış yönlendirmelere yol açabilir.
 
Kola tüketimini abartan bir arkadaşımın midesi delinmişti bu yüzden. Doktora gittiğinde doktor zorlanmadan teşhisi koymuştu kola diye ve kesinlikle kolayı yasaklamıştı. Bizzat kendim de tecrübe ettim kolanın mideye olan etkisini. Kolaya zararsız demek mantıklı değil.
 
Ortada emilimi engellediği yönünde iddialar dolaşırken bu kadar emin konuşmanızı okuyunca bilimsel temelli konuşuyorsunuz diye düşünmüştüm.

Emin olmadığınız ve özellikle sağlıkla ilgili konularda kişisel görüşlerinizi bilimsel doğrular gibi lanse etmeyiniz, rica ederim.

Yanlış yönlendirmelere yol açabilir.

Emilim hiçbir zaman engellenmez, sadece fazla alkol alımında bazı mineral ve vitaminlerin emilimi düşer.

Zaten protein emilimi diye birşey yok. Protein büyük moleküllü bir yapıdır, bu yüzden midede amino asite dönüştürülür. Ardından ince bağırsaktaki viluslardan emilir-kılcal kan damarları- kapı toplar damarı- karaciğer- sağ kulakçık ile yoluna devam eder. Bağırsaktan kan damarlarına geçerken aktif taşıma ve difüzyon olur. Burada emilimin olmaması için bunların engellenmesi gerekli. Çok yoğun ortamdan az yoğum ortam yaratılsa, çoktan aza doğru besin akışı olur(difüzyon). Bunu durdurmak için tersini yapmaya çalışsak bu sefer ATP harcanıp aktif taşıma yapılarak emilim gerçekleşir. Demekki bunları durdurmak imkansız. Yani ne tüketirseniz tüketin, bağırsak yoğunluğu değişse bile emilim her zaman sağlanıcaktır.

Her tükettiğiniz besin emilecek diye birşey de yok. Vücut kendi ihtiyacı kadar olanı alır, gerisini boşaltır. Örn: Sarıya yakın ve çok keskin kokulu bir dışkımız olduysa o gün gereksiz yere amino asit aldığımızı anlarız. Çünkü gereksiz yere emilim gerçekleşmemiştir ve amino asit, amonyak şeklinde dışkıyla atılmıştır. Bunların hiç birinin kolayla bir ilgisi yok.
 
Colanın zararlarını anlatan bu kadar kaynaktan sonra yani neymiş ? Cola yerine taze sıkılmış portakal suyu,saf üzüm suyu,saf elma suyu içmek gerekirmiş..Eğer ihtiyaç kafein ise bir fincan jacobs bunun için yeterliymiş :)
Şaka bir yana ben 2 çocuğumada cola içirmiyorum..Bir tanesi 14 diğeri 9 yaşında dışarda akranlarını görüyorlar lıkır lıkır cola içen ama öylesine beyinlerine işledimki zararlarını bizde isteriz falan diye cıngar çıkarmıyorlar..Sonuç olarak cola hayatımda gördüğüm en gereksiz ve en faydasız sıvıdır..
 
Emilim hiçbir zaman engellenmez, sadece fazla alkol alımında bazı mineral ve vitaminlerin emilimi düşer.

Zaten protein emilimi diye birşey yok. Protein büyük moleküllü bir yapıdır, bu yüzden midede amino asite dönüştürülür. Ardından ince bağırsaktaki viluslardan emilir-kılcal kan damarları- kapı toplar damarı- karaciğer- sağ kulakçık ile yoluna devam eder. Bağırsaktan kan damarlarına geçerken aktif taşıma ve difüzyon olur. Burada emilimin olmaması için bunların engellenmesi gerekli. Çok yoğun ortamdan az yoğum ortam yaratılsa, çoktan aza doğru besin akışı olur(difüzyon). Bunu durdurmak için tersini yapmaya çalışsak bu sefer ATP harcanıp aktif taşıma yapılarak emilim gerçekleşir. Demekki bunları durdurmak imkansız. Yani ne tüketirseniz tüketin, bağırsak yoğunluğu değişse bile emilim her zaman sağlanıcaktır.

Her tükettiğiniz besin emilecek diye birşey de yok. Vücut kendi ihtiyacı kadar olanı alır, gerisini boşaltır. Örn: Sarıya yakın ve çok keskin kokulu bir dışkımız olduysa o gün gereksiz yere amino asit aldığımızı anlarız. Çünkü gereksiz yere emilim gerçekleşmemiştir ve amino asit, amonyak şeklinde dışkıyla atılmıştır. Bunların hiç birinin kolayla bir ilgisi yok.


Bu çok sığ bir bakış açısı.

Belki kola içinde protein ve aminoasitlerle bağlanan belirli maddeler vardır.

Bu tarz şeyleri daha önce okumuştum. (kola için değil, ama belirli maddelerle bağlanıp emilimi engelleyen şeyler vardı)

Mantık kurmak doğru, ama kesin hüküm getirmek için lise biyolojisinden fazlası gerekiyor malesef.

O yüzden kesin konuşmayın.
 
Amino asitlere ağır elementler bağlanıp, kararlı olurlarsa emilim engellenir. Kolada ağır bir madde olduğunu sanmıyorum. Kolanın bildiğimiz maddelerinde böyle birşey yok, bu yüzden emilim engellenmez zaten.
 
Amino asitlere ağır elementler bağlanıp, kararlı olurlarsa emilim engellenir. Kolada ağır bir madde olduğunu sanmıyorum. Kolanın bildiğimiz maddelerinde böyle birşey yok, bu yüzden emilim engellenmez zaten.
Kolanın formülü açıklanmadığına göre bilmediğimiz maddelerinin böyle bir etkisi olamaz mı? :)

Küçük bir ihtimal değil bence.
 
hiç içmiyorm hem gelirlerinin nereye gittiği belli hemde vücuda zararı .........
 
Kolanın formülü açıklanmadığına göre bilmediğimiz maddelerinin böyle bir etkisi olamaz mı? :)

Küçük bir ihtimal değil bence.
Coca Colanın formülü açıklanmıştır. Şeker : %10.58 W/V
Fosforik Asit : 0.544 G/L
Kafein : 150 MG/L
Coca-Cola Özütü : %0.015 W/V (!!!)
Karamel : %0.11
Karbondioksit : 7.5 G/L
Açıklanmayan Coca Cola özütüdür.Bununda COCHİNEAL adlı bir böcek olduğu söylentileri ortalıkta gezmektedir.
 
Back
Yukarı