çok boş konuşuyorsun.bruce lee nin tekniği jeet kune do dur. bu tekniği kendi hareketleri ve wing tsun felsefesini birleştirerek yaratmıştır.bu teknikte döner tekme takla ile tekme gibi riskli hareketlere yer verilmez.daha çok savunma üzerine kuruludur.iş en kısa yoldan bitirilir.eğer kişi sersemlemişse ve zararsız hale geldi ise bitirici hareket olarak döner tekme atılabilir ki bruce lee buna gerek duymamıştır çünkü 1-2 tekmeden fazla dayanan rakibi çok azdır.''Belgeselleri var bruce lee nin onlara bakarsanız tekmelerini görürsünüz özellikle enter the dragondaki yan tekmesi '' demişsiniz. iyi de dönertekmesi nerde??? Vandamme ile Bruce Lee karşılaştırmasına gelince tabiki Bruce Lee daha hızlıydı. ama benim avatardaki Vandamme resminin adamın orta yaşlı hali olduğunu hatırlatırım.ve burda zannediyorum kolları sıcakken çekilmiş bu resim ve bu vandamme'ın kilolu olduğu zaman.yoksa siz de biliyosunuz Vandamme 2-3 filmi hariç hiçbir zaman çok kilolu olmadı,hep estetik ve hızlıydı o da,ama vandamme mı hızlı Bruce mu,tabiki Bruce Lee derim. Siz hep bodycilerle Bruce Lee'yi karşılaştırmışsınız. Dünya body şampiyonu da olsa,hiçkimse bacaklarını onun gibi 180 derece açamaz vs. diye birkaç cümleniz vardı bodycilerle Bruce u kıyaslayan. bir defa bu dedikleriniz fizik kurallarına aykırı. tabiki hiçbir vücutçu Bruce kadar hızlı olamaz.yalnız bir ayrıntıyı söyliyim size.John Cena yı tanıyosunuzdur pankreasçı. bu adamın Denizci filmini izlediyseniz o adamın bile o kalıplı vücuduna rağmen zıplayarak 360 derece dönertekmeyi attığını görürsünüz. ama Bruce Lee'nin hiçbir filminde zıplayarak dönertekmesini görmedim.siz de görmemişsinizdir kabul edin.Madem bu adam filmlerinde şova dönük hareketler kullanmayı seviyodu.bağırmaları olsun,rakibine yaptığı burnuna baş barmağıyla dokunması olsun, o zaman bu adam dönertekme atarak bu konudaki hünerini de göstermeyecek kadar salak birisi miydi?? kısaca,bence dönertekme atamıyodu
http://www.sakintaekwondo.com/kisisel-say/Makaleler/yobcaustasi.htm
Yopchagi( yan tekme) ile tuğla kırışı
İlk kez Master Lee Suk-Bum geliştirilmiştir.
Master Lee Suk -Bum ilk kez yop-chagi ile tuğla kırışını geliştiren kişidir.Çünkü kendisi basit tahta kırışları ile Dünyanın en iyileri arasına girmeyi başaramayacağını anladı.Özel bir still üzerinde ustalaşmayı denedi.Bu nedenle de yop-chagi tekniğinin gelişimi üzerine uğraştı ve bunun gelişimini çok sert tuğlaları bu teknikle kırarak göstermeye çalıştı.Tüm ömrünü ve uğraşısını yop-chagiye verdi.
4. derece siyah kuşak olan Lee Tam 10 yıl yop -chaginin üzerine çalıştı ve bu konuda harikulade tekniğe ulaştı.
İlk okul 3. sınıfta babasının isteği ve yönlendirmesi ile taekwondoya başladı.Üniversite yıllarında Dojangta eğitmen olarak çalışmaya başladı, birazda maddi imkansızlıklardan üniversiteyi terk etti ve kendine has yopchagi tekniklerini çalışmaya yoğunlaştı.Kendisi üniversiteyi bırakmasındaki asıl nedeni taekwondoya ve yopchagiye yeterli zaman ayırtamamasına bağlar. Bu ifadelerden sonra kendisinin yopcagiye ne kadar değer verdiğini ve üzerinde ne kadar yoğunlaştığını anlarsınız.Çoğumuz için basit gelen ve müsabakada önemi olmayan bir teknik gördüğümüz yopchaginin Lee Suk için önemi büyüktü.Lee yopchagiyi değerlendirirken onun "güç"ünü vurgular.Yop chagiyi kurallı ve olabilecek en son mükemmellikte icra edildiğinde bir veya iki göğüs kaburgasını kolaylıkla kırabilecek bir tekme olduğunu söyler.Aslında haklıdır da, çünkü yopchagi tüm taekwondo tekmeleri içinde "vücudun tüm gücünün tekmeye aktarılabildiği" tek tekniktir.
Yopchagi taekwondo tekmeleri içinde çok basit ama çok sert ve etkili bir tekmedir
![]()
Lee neden bu kadar yopchagi ile ilgilenmiş ve kafasını ona takmıştır.Çünkü " Yopchaginin taekwondoda en basit, en güçlü ve en sert tekme olduğunu söyler"
Lee
" Taekwondo bugün genelde dönerli tekmelere odaklanmıştır.Bu tekmeler elbette verimli ve serttir .Ancak sadece müsabaka ve gösteriye yönelik ve ancak o sahalarda verimli olan tekmelerdir. Halbuki self defansta (sokak saldırısında) ve gerçek bir dövüşte etkili olmazlar.
Self defans tekmeleri çok basit herkesin yapabileceği kolaylıkta ancak çok sert ve güçlü olmalıdır. .Bir müsabaka sonunda müsabakanın çok basit tekmelerle kazanıldığı tartışmalarından hep şikayetçidir.
Taekwondoda yopchagi verimli kullanılırsa tüm tekmeleri koordine eder yani her tekniğin başlangıcı veya rakipten gelen her tekniğin önleyicisi olur.
Yopchagi nasıl sokak dövüşlerinin en tehlikeli ve verimli tekmesi, kritik başa baş giden maçların belirleyicisi bir tekme konumundadır.Çünkü İyi bir yop cagi rakipten gelebilecek her türlü tekniği kesme özeliğine sahiptir.Rakibin atağının kesilmesi demek sizin kontranızın başlaması anlamına gelir ki burada yopchagi büyük önem taşır.
Elbette ki Lee bu kanıya bir anda varmadı. Yopchaginin gücü ve etkisi konusunda sonsuz eksersizler ve pratik hesaplamalar yaptı. Yopchaginin güçlü olması için üst vücut kaslarının gücünü ve ve vuruş esnasında ayakla birlikte çalışmasını keşfetti.Aynı anda derin bir nefes ve yani büyük bir akciğer kapasitesi olmasına dikkat çekti.Bunları ispatlamakiçin çok zahmet verici antrenmanlar yaptı.
Özelikle teknik doğruluk üzerine vurgulama yaptı .Çünkü hatasız bir tekme sağ ayakla vurulacaksa , sağ ayak kaslarının tam pozisyonda gerilmesi ve vuruş yapacağı anda ayağın tam düz pozisyonunu alması gerektiğini izah etti.Eğer ayak vuruş yaptığı anda kıvrık ise ( tam düz açılmamışa) yan kuvvetler oluşup kuvvet yanlara dağılacağından vücudun gücü ayak ucundan rakibe tam aktarılmayacak ve vuruş etkisiz olacaktır.Bu nedenle bu vuruşta konsantrasyon ve zamanlama çok önemlidir.
Tekmelerin verimliliğindeki ana faktörler:
Tüm tekmelerin verimliliğinde 3 temel faktör vardır.Hız, güç ve teknik doğruluk. Bu faktörler gerek müsabaka anında ve gerekse dojangta çalışma süresince üzerinde durduğumuz en önemli prensiplerdir.İyti bir rakibi bu üç faktörü yerine getirmeden asla yenemezsiniz. Normal diğer tekniklerle bir rakibi yere düşürmek çok zordur.ardı ardına 4-6 teknik gereklidir.Ancak doğru bir yopchaği ile bir tekmede bilemediniz iki tekmede rakibi yere indirebilir ve hatta nakavta gidebilirsiniz.Tabi ki yopchagide basit bir çarpma ile gerçek bir vuruşu birbirinden ayırtmak lazımdır.Bugün çoğumuzun attığı yopchagi normal teknik özelliklerin çok dışındadır.Çünkü çoğumuz yopchagiyi değersiz bir müsabaka tekmesi olarak görür ve sık çalışmayız.
Aslında Birbirine benzeyen 12 yopchagi çeşidi vardır.Yopchagi rakipler birbirine çok yakın( kapalı dövüş) iken bile atılabilen harika bir tekmedir. Çoğu tekme vuruş için rakiple arsında bir mesafe gerektirirken yopça bunu istemez.Çünkü yokça için gerekli mesafe anında oluşturula bilinir.
Yopchaki çokçalışılması ve müsabakada kullanılması gerekli önemli vuruşlardan biridir.
hahah bu da tarihi bir geyiktir. Ben bir kaç sene daha çalışsa kurşun geçirmeyecekmiş diye biliyordum. Zamanla geliştirmişler hikayeyi
Bu adamla gücmü tartmak isterdim ama. Bilek güreşi falan. Ama tenhada. Kilosu benim yarım kadar yenilirsem çizerdim karizmayı![]()