GDO’ların Taşıdığı Riskler ve Potansiyel Zararları

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Despo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Despo

ADMIN
Yönetici
Admin
GDO (Genetik olarak degistirilmis organizmaların) bir çok (çevresel, tarımsal, saglık vs.) potansiyel zararları oldugu ifade edilmektedir. Genetik olarak degistirilmis organizmaların tasıdıgı riskler ve potansiyel zararları;

Uzun Süreli Güvenli Testlerin Bulunmayısı

Genetik mühendisligi, yiyecegin temel dogasını degistirmekte ve asla insan gıdasının bir parçası olmamıs organizmalardan materyal kullanmaktadır. Uzun süreli testler olmaksızın, bu yiyeceklerin güvenli olup olmadıklarını bilinememektedir. Örnegin Almanya'da halkın % 75i saglık alanında gen teknolojisinin kullanılmasını onaylarken, gıda maddelerinde uygulanması yalnızca halkın % 10'u tarafından kabul görmektedir.
3743415936_851da63f87.jpg

Foto kaynağı: http://www.flickr.com/photos/ashoka-changemakers/

Toksin ve Alerjik Maddeler


Bitkilere gen transferinin yapılması yeni bir alerjik madde olusturulabilmekte ve hassas bireylerde alerjilere neden olabilmektedir. Yeni toksik ve alerjik maddelerin olusumu en önemli potansiyel saglık riski olarak degerlendirilmektedir. Brezilya cevizi geni tasıyan genetigi degistirilmis soya fasulyesinin alerjik oldugunun bulunması ile bu konunun ehemmiyeti somut olarak kanıtlanmıstır. Genetigi degistirilmis organizmalarda beklenmedik mutasyonlar meydana gelebilmekte ve bu mutasyonlar, yiyeceklerde yeni ve yüksek seviyelerde toksinler gelistirebilmektedir. Örnegin 2000 yılında ABD'de yemlik bir transgenik mısır çesidi sindirim kanalında yavas parçalanması nedeniyle, alerjik belirtiler olusturmus ve üretici firma tarafından toplanılmıstır.
384182039_1316857d45.jpg

Foto kaynağı:http://www.flickr.com/photos/sueyee/

Besin Degerinin Azalması

Transgenik yiyeceklerin sahte tazelikleri tüketicileri yanlıs yönlendirebilmektedir. (Lezzetli görünüslü, parlak kırmızı renkli genetik olarak modifiye edilmis, uzun raf ömrü olsun diye degistirilmis bir domatesin hasat zamanı çabuk çürümesi gibi.)Buna ilaveten, bu domates 6-8 hafta sonunda halen güzel görünebilmekte ancak tadı ve besin degeri azalmıs olabilmektedir.

Yan Etkilerinin Öldürücü Olabilmesi

Genetik mühendisligi ürünlerinin antibiyotige dirençli genler tasıması ve bizi hasta edebilecek bakteriler tarafından alınması durumunda, insan saglıgı açısından zamanla bu dirençli bakterilerle savasmak olanaksız hale gelebilmektedir. Örnegin; Japonya'da GDO bakteri tarafından üretildigi anlasılan tryptophana (insan vücudu için gerekli olan bir tür amino asit) baglı oldugu anlasılan bir sendrom nedeniyle 37 kisi ölmüs, 1500 kisi kısmen
felç geçirmis ve 5000 kadar kisi de geçici olarak is göremez hale gelmistir. Bu da yeterli risk degerlendirmeleri yapılmaz ya da biyogüvenlik tedbirleri alınmazsa, genetigi degistirilmis organizmaların ürünlerinin zamanla büyük tehlikeler olusturabilecegini göstermektedir.
3215951240_67c4aa2a19.jpg

Foto kaynağı: The Cannibal http://www.flickr.com/photos/anandamide/

Dini İnançlar
Bu ürünler etik açıdan da problemlere sebep olmaktadır. Örnek olarak Yahudi ve Müslümanlar dini inançlarının geregi olarak domuz geni tasıyan genetigi degistirilmiş ürünleri istememektedirler. Ayrıca aktarılan genin tüketicinin tercihleri dısında olması da diger bir önemli nokta olarak karsımıza çıkmaktadır. (Örnegin balık geninin vejeteryan ürünlerde bulunması gibi) (Marangoz, 2008).

Kaynak:
T.C. TARIM ve KÖY İSLERİ BAKANLIGI Dıs iliskiler ve Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskanlıgı

GENİSLEYEN AVRUPA BİRLİGİ PAZARINDA
TÜRKİYE’NİN ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİ
AÇISINDAN DEGERLENDİRİLMESİ


AB Uzmanlık Tezi
Seçil Adalet GÖK
ANKARA
2008
http://diabk.tarim.gov.tr/uzmanlık tezi seçil.pdf
T_C__Tarim_ve_Koyisleri_Bakanligi-logo-61CEB147E7-seeklogo.com.gif

 
Bu GDO'lu ürünler yüzünden artık yiyip-içtiğim herşeye şüpheyle yaklaşır oldum korkarım yakında dünyada doğal olan tek bir tohum bile kalmayacak...
 
GDO ve türkiye'deki durumu benimde bitirme tezimin konusuydu üniversitede.. o zaman baya araştırma yapmıştık(2008) benim gördüğüm pekte savunulacak bir yanı yok.. işin en kötüsüde gdo yu test edebilecek bir tesis türkiyede yok.. tahminimce yediğimiz mısırların çoğu şuan gdo'lu ve farkında bile değiliz.. ben türkiyede düşündüğümüzden çok fazla ürün olduğunu ve yine farekedilmeden birçok sağlık sorununa neden olacağını düşünüyrum nede olsa deney ülkesiyiz.....
 
gdo'nun zararsız olması pek söz konusu değildir
biyoloji hocamın anlattığına göre genetiğiyle oynarken yapan grup imza niteliğinde bir gen ekliyormuş, ve bu genelde antibiyotik geni oluyormuş
yani normal şekilde hiçbir zararı olmasa bile ortada normalde olmaması gereken bir gen var ve bir hücreye direk giderse orada çok büyük sorunlara yol açabiliyor(tabi ihtimal çok düşük)
bence uzak dur
________________________________________________________
bu arada despo yada diez emin değilim ikisinden biri optimum da gdo olduğunu söylemişti
 
gdo'nun zararsız olması pek söz konusu değildir

________________________________________________________
bu arada despo yada diez emin değilim ikisinden biri optimum da gdo olduğunu söylemişti

hangisinde GDO var yerine hangisinde GDO yokki desek daha doğru olur. GDO olmayan sadece 1 marka biliyorum Nanox markası çünkü optımun,bsn,ultımate, unıversal, muscletech vb. ambalajlarının üstünde her hangibi bir ibare yok buda hepsinin içinde az veya çok içerdiği anlamına geliyor aksi olsa idi bunu kocaman puntalarla kutunun üstüne belirtirlerdi..
 
haklısınız
acaba optimum ve dymatizenin natural olarak geçeninde olmaya bilirmi?
 
soya ve mısır bu konuda başı çeken 2 besin.
çoğu bisküvi,çikolata,kraker aklınıza ne gelirse hepsinde koruyucu madde olarak emülgatör,soya lesitini falan kullanılıyor.bu da genetiği oynanmış besin olduğunun kanıtı.
domates,cipsler,pringleslar,mısırlar,soya proteini vs........gidiyor
 
Back
Yukarı