Filiz Makarna enerji ve besin değerleri...

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan okaaan
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

okaaan

Yeni Üye
Ürün ismi: Filiz Makarna
Ürün resimi(varsa)

FILIZ-FIYONK-MAKARNA-500-GR__8643299_0.jpg

100 gram için
;
Enerji: 357 kcal
Protein: 11 g.
Yağ: 1.4 g
Karbonhidrat: 75 g.

Niasin: 6.1 mg
Demir: 3.1 mg
Tiamin (B1):0.95 mg
Riboflavin (B2): 0.4 mg
Folik asit:0.22 mg

Fiyati: 85 kr
Paket sloganı / notu:
Lezzetinden hep eminmisin.



NOT:
Pişirme süresi 8-10 dakikadır..Makarnanın yapımı için buğday irmik haline getirilir..Makarna yapımında kullanılan DURUM buğdayı, ekmeklik buğdaydan farklıdır..protein ve b vitamini oranı daha yüksektir..Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur..(wikipedia).....
 
85 kuruşa aldığımız paketin ağırlığı ne kadar acaba?
Spordan 2,5 saat öncesi için harika bir besin kaynağı. Yanında etle tüketilierek antremana iyi bir hazırlık sağlanabilir.
 
500 gram..Makarna gerçekten öğrenciler için olsun ekonomik durumu iyi olan yada olmayan farketmez herkesin yiyebileceği çok önemli bir besin kaynağıdır...
 
anladığım kadarı ile besin bilgileri pişmemiş 100gr makarna için geçerli. pişirme sonrası değerlerde herhangi bir değişiklik oluyor mu?
 
Makarna temelde zengin bir karbonhidrat kaynağı olup özellikle de yüksek miktarda nişasta ihtiva eder. Protein ve yağ oranı ise düşüktür. Ayrıca bazı minerallerle birlikte B1 ve B2 vitaminlerini de içerir.

Pişirme esnasında gerek su ile temasından dolayı gerek ısıdan dolayı bir miktar besin kaybı olur; nişasta, protein, fosfor ve B1 vitamini bu besin kayıplarının başlıcalarıdır.
Besin kaybı sonucu makarnadaki proteinlerin amino asit içeriğindeki dengenin bozulması özellikle de lysine miktarının etkilenmesi (vücutta sentezlenemeyen amino asitlerden bir tanesi), makarnanın farklı proteinler ihtiva eden başka gıdalarla birlikte tüketilmesini gerekli kılar. Makarnanın farklı protein özelliklerine sahip gıdalarla birlikte tüketilme amacı proteinlerin besin değerini artırmaktır. Makarna, içeriği zengin gıdalarla birlikte tüketildiğinde o öğündeki toplam besin kalitesi de artar.
Kaynak : http://www.professionalpasta.it

Böyle bir yazı buldum umarım işine yarar dostum..
 
Harika bir yazı olmuş teşekkürler. Kafamda 2 soru daha belirginleşti.

1. Minimum besin kaybı için ne şekilde ne kadar süreyle nasıl pişirilmeli ve süzülmeli?
2. Tadını güzelleştirmek için yağ atmadan ne gibi besinler atılmalı soslar falan çok kalorili oluyor. Ketçap aklıma geldi karbonhidratlı bir besin yağ da az var ama sonuçta basit karbonhidrat.
 
Jimraynor 1.sorununun cevabı yukarıda verilmiş..Pişerken önce en çok hangi besin kaynakları yok oluyor protein, B vitamini falan bunlarıda mümkün mertebe dışarıdan almaya çalışırsın makarnayı tavukla domates vb gibi değişik gıdalarla karıştırarak hem besin değeri arttırılır hemde kaybolan besin değerleri yerine getirilmeye çalışılabilir...Birde son olarak makarnayı haddinden fazlada pişirmemek gerekir yani dozajında olsun..
İdeal pişirme süresi paketinin üzerinde yazar..pişerken arada çatalla kontrol edersin en iyi yöntem bu...


Makarna pişirmede en ideal oran 1,5 litre suya 1 paket (500 gram) makarna ve 1 tatlı kaşığı tuzdur.
 
Ben kepekliyi pişiriyorum üzerinde 250 gram için 2.5 litre su koyun ve 8-10 dk arası pişirin diyor aynen uyguluyorum. Kafamı kurcalayan temel soru karbonhidrat oranı makarna pişince kaç oluyor acaba. Bildiğim kadarıyla pirinçte karbonhidrat 100 gramda 80 iken pişince 30-40 arasına kadar düşüyor.

Ayrıca sana kişisel önerim kepeklisini tüketmen. Ön yargılı davranma tadı mükemmel. Yanında hafif zeytinyağlı ton balığıyla tüketebilirsin.
 
ben yağsız ve tuzsuz tüketiyorum acaba tadını güzelleştirmek için içine faydalı ne katabilirim yukarıdaki arkadaşım tavuk demiş ama haşlanmış tuzsuz göğüsünde tadı pek iyi sayılmaz
 
Ben öğlen yiyiyorum makarna diyetteyim diye.Fakat besin değerleri çok yüksek bunun yanında diyet içinde vazgeçilmez yiyeceklerden.Galiba pişdikten sonra o değerler çok düşüyor yoksa diyet için uygun olması mümkün değil.

Gerçek soruma dönersem.Öğlen makarna akşam antremandan önce ton balığı ya da tavuk tüketiyorum sizce yanlış mı yapıyorum.Akşam antremandan öncemi makarna tüketeyim.Bunu sormamın nedeni forumda bir arkadaş akşam kesinlikle makarna tüketmeyin diyordu.
 
ben yağsız ve tuzsuz tüketiyorum acaba tadını güzelleştirmek için içine faydalı ne katabilirim yukarıdaki arkadaşım tavuk demiş ama haşlanmış tuzsuz göğüsünde tadı pek iyi sayılmaz



ketçap kesinlikle ketçap ba$ka turlu hakkaten yenmiyor =) (besin deqerlerine bakarsanız eqer Diyet peynirden bile daha az yaqlı olduqunu gorursunuz ) (hatta ornek olarak http://www.pinar.com.tr/product/product_subgroup.asp?productsubgroupID=28 )
 
Son düzenleme:
ketçap kesinlikle ketçap ba$ka turlu hakkaten yenmiyor =) (besin deqerlerine bakarsanız eqer Diyet peynirden bile daha az yaqlı olduqunu gorursunuz ) (hatta ornek olarak http://www.pinar.com.tr/product/product_subgroup.asp?productsubgroupID=28 )
tuz dahi tüketmeyen birinin ketçapı tüketmesi sizce ne derece doğru sanırım siz üzerindeki besin değerlerine aldanıp yazmışsınız şu linki incelemenizi tavsiye ediyorum
https://www.bodyforumtr.com/vbforum/makarnay-ket-aplamak-t24673.html?t=24673&highlight=ket%E7ap
ama domatesi rendeleyip üzerine dökeriz binevi ketçap olur=) zaten öylede tüketiyorum ama sıkıldım açıkçası ya lorla yiyiyorum yada light yoğurtla en çok hoşuma gidende böyle oluyo ama artık yeni tat arıyorum;)
 
makarnanın 100 grındaki enerji pişmeden 339 kcal ken pişince 85e düşüyor buda beni üzüyor çok sevmeme rağmen enerjisi çok düşüyor pişince bunun yerine 100 gr patates cipsi yesem 550kcal direk cepte
 
makarnanın 100 grındaki enerji pişmeden 339 kcal ken pişince 85e düşüyor buda beni üzüyor çok sevmeme rağmen enerjisi çok düşüyor pişince bunun yerine 100 gr patates cipsi yesem 550kcal direk cepte
cipsteki yağıda hesaba katıyorsundur umarım
 
Kiloyu ağırlıklı olarak kastan almayıp yağdan aldıktan sonra bunca uğraşın bir anlamı yok diye düşünüyorum ve bu bağlamda patates cipslerini asla kilo almak isteyen kişilere önermiyorum. Ancak böylesi sporcu beslenmesinde yeri olmaması gereken öğün tercihleri haftada bir öğün kaçamak olarak tüketilebilinir.
 
Kiloyu ağırlıklı olarak kastan almayıp yağdan aldıktan sonra bunca uğraşın bir anlamı yok diye düşünüyorum ve bu bağlamda patates cipslerini asla kilo almak isteyen kişilere önermiyorum. Ancak böylesi sporcu beslenmesinde yeri olmaması gereken öğün tercihleri haftada bir öğün kaçamak olarak tüketilebilinir.
katılmamak elde değil sadece kilo alalım diye vücuduna bomboş şeyler sokmanın mantığı yok
 
Arkadaşlar makarnanın pişmemişi bu değerlere sahipmiş. 100 gram makarna pişince 200-220 gram aralıgına gelirmiş. Yani 200-220 gramında 75 gram karbonhidrat varmış.
 
Makarna yedikten sonra 2.5 saat sonra spora gitmek havaya...Beyaz Makarnanın glisemik indeksi yüksektir.Basit karbonhidrattır.Vücut tarafından 1-1.5 saatte sindirilir ve enerjisi açığa çıkar biter.Bunun yerine daha yavaş sindirilerek spor boyunca enerji ihtiyacınızı karşılaması açısından bulgur-esmer pirinç-esmer makarna-yulaf tarzı şeyler yemeniz daha yararınıza olur.
 
Back
Yukarı