Öncelikle, doktorun işi ne kadar ameliyat da olsa ameliyat sonrasındaki beslenme hakkında da hem eğitim hem de önceki hastalarından edindiği tecrübeler doğrultusunda bilgi sahibidir ve burada okuyacağın herşey için doktorundan önce onay alman lazım. Burada yazılan herhangi bir şeyle doktorun dediği çelişiyorsa doktoru dinlemen ve bizim yazdıklarımızı çöpe atman gerekiyor.
Obezite elbette güzel bir şey değil ama iki tane de avantajı var. Birincisi insanın aldığı kilolar inanışın tersine tamamen yağ değildir. Her zaman için bir kısmı kas kütlesidir ve bu da fazla yağlar yakıldığı zaman eski obezlerin oldukça düzgün fiziğe sahip olmasını sağlar. Sıska biri ise kas kütlesini oluşturmak için yıllarca çalışmalıdır. İkinci güzel yanı ise başlangıçta yağ oranı ne kadar yüksekse vücut o kadar enerjiyi yağlardan sağlamaya çalışır ve bu sayede düzgün bir diyetle yağ yakımı 140 kilo birisinde mesela aynı boyda 90 kilo birisinde olacağından daha hızlı olur. Buna yüksek kas kütlesi de yardımcı olur, ne kadar kas kütlesi varsa günlük kalori ihtiyacı o kadar artacaktır, bu da daha yüksek kalorilerde bile yağ yakımı olmasını sağlar. İşin kötü yanı ise günlük kalori miktarını hesaplamak 140 kiloda oldukça zordur. O yüzden şu kadar kalori alın diyemiyorum, bunu muhtemelen doktorunuz veya diyetisyeniniz söyleyecektir yalnız şunu tahmin edebiliriz ki bu kiloda muhtemelen insülin direnciniz yükselmiştir. Bu vücut hücrelerinin insülinden yeterince faydalanamaması ve alınan kalorileri yağ olarak depolamaya meyilli olması anlamına gelir ve düşük karbonhidrat almanızı gerektirir. O yüzden evet, basit şekerlerden uzak durun, kompleks şekerleri de azaltın. Proteinden yüksek diyet uygulamalısınız ama ayrıntılı bir beslenme planı için doktorun veya diyetisyenin lafından çıkmayın. Muhtemelen ortalama tansiyonunuz da yüksektir, tuzdan da uzak durun. Bu sadece tuzu değil tuzlu gıdaları da kapsıyor, salça vs...
Antrenman konusunda da biraz vücudunuzun sesini dinlemeniz lazım. Eğer bir tansiyon sorununuz yoksa, doktorunuz da onay veriyorsa, bir dumbbell seti alıp yeni başlayanlar bölümündeki evde dumbbella çalışma programını uygulayabilirsiniz. Burada bazı sorunlar olacaktır. Birincisi vücudunuz fazla kilolardan kurtulup yeterli esnekliği kazanana kadar bazı hareketlerde zorlanabilir, bu durumda bu hareketleri erteleyebilirsiniz. Diğer sorun kalp-tansiyon probleminiz varsa kesinlikle başlangıçta kendinizi çok zorlamayacak, sadece kasları çalıştıracak şekilde ağırlıklar kullanmalısınız, gerekirse boş dumbbell olabilir. Verdiğiniz her kiloyla birlikte ortalama tansiyon değeriniz düşecek, kalp yükü azalacak, eklemler ve omurga üzerindeki yüzk azalacak, esneklik artacaktır ve zaman içinde daha sert antrenmanlar yapabilir duruma geleceksiniz. O zamana kadar yapacağınız egzersizleri daha sert antrenmanlara hazırlık olarak görerek yapmanız lazım.
Ameliyatlar bizim bilgimizin dışında önlemler gerektiren müdahalelerdir o yüzden doktorunuzun dediğinden asla ama asla çıkmayın. Tekrar ediyorum, doktorunuzun dediğiyle burada yazdıklarımız çelişirse veya internette başka bir yerde okuduklarınız çelişirse dinleyeceğinizi kişi biz değil, doktorunuz olsun.