Ön Çapraz Bağ Yırtığı

Herkese merhaba arkadaşlar. Benim bir sorunum var ve bu konuda yardım almak istiyorum.

Tam 1 sene önce 100 kilodan 85 kiloya düştüm her gün full body + koşu + merdiven çalışması yapıyordum. Arada sırada ekstra olarak ip atlama basketbol vs gibi aktiviteler yapıyordum. Bir gün basketbol oynarken ön çapraz bağlarım yırtıldı. Doktorun söylediği 100 üzerinden 30 gibi bir oran söyledi ve ameliyat olmama gerek yok dedi. Bunun üzerine uzun süre hareketsiz kaldım çalışmalar yapsam da dizim hala bile tam verimli olarak kullanamıyorum. Gittiğim doktorlar ve salonlar pek ilgilenmeden sıradan normal hareket veriyorlar ve bunlar dizimi güçlendirmedi. Şuan tekrar 100 kiloyum aşağı yukarı spor yapmak istiyorum ama dizim engel oluyor. Benim sizden istediğim daha önce bunu yaşayan varsa ve benimle iyileşme sürecini paylaşması.

Bende kikirdak asinmasi var. Gittigim fizyoterapi merkezine gelen çok sayida capraz bag vakasi vardi. Yaptiklari hareketler yuzde 90 benimkiyle ayniydi .Egzersizle basariya ulastiklarini gordum.

Kosu , merdiven , basketbol vs yaptim diyorsun. Belli ki çok zorlamissin

Oncelikle boyun kaç bilmiyorum ama ne olursa olsun kilo ver. Ne kadar zayif olursan ol önemli olan verdigin kilo ile dizdeki baskiyi azaltmak.

Sporu bir sure birak ve spor sakatlanmalari konusunda uzman bir fizyoterapi merkezine git. Evde halledilecek is degil. Bacak kaslarini ozellikle icteki vastus medialis kaslarini guclendirmen gerekecek.

Bacagin hiçbir zaman eskisi gibi olmaz ama çok duzelme gorursun.

Bacagin icin bir sure fitnessi birakip yuzme yapabilirsin suyun kaldirma kuvveti eklemlerdeki yuku azaltir sadece kaslarin gelisir (sudada diz cevresi kaslarini guclendirmeye ozen goster) ..
Evde izometrik bacak hareketlerini çalış bunu fitness salonundada calisbilirsin fitnesse devam edecem dersen bacak hareklerini cok az agirlik yuksek tekrar seklinde yap veya hic bacak calisma sadece izometrik yap.

Beslenmede ayrıca önemli balik yemeni tavsiye ederim yiyemezsen balık yağı takviyesi .....
Her turlu saglikli yağdan bolca almani öneriyorum ... Uzun sureli yuruyusler kosular yapma agri sızı hissettigin her an oturup dinlen yavas iyilesir ama iyilesir.

Bacagin icin bir sure fitnessi birakip yuzme yapabilirsin suyun kaldirma kuvveti eklemlerdeki yuku azaltir sadece kaslarin gelisir (sudada diz cevresi kaslarini guclendirmeye ozen goster) ..
Evde izometrik bacak hareketlerini çalış bunu fitness salonundada calisbilirsin fitnesse devam edecem dersen bacak hareklerini cok az agirlik yuksek tekrar seklinde yap veya hic bacak calisma sadece izometrik yap.

Beslenmede ayrıca önemli balik yemeni tavsiye ederim yiyemezsen balık yağı takviyesi .....
Her turlu saglikli yağdan bolca almani öneriyorum ... Uzun sureli yuruyusler kosular yapma agri sızı hissettigin her an oturup dinlen yavas iyilesir ama iyilesir.
Gerçekten çok doğru söylüyor arkadaş katılıyorum yüzme bence hem sakatlıkları en aza indirgeyen ve performansı en üst düzeye taşıyan mucizevi bir spor ayrıca suyun içinde yapılan esneme vs. hareketler hem basit hemde etkili ben 1 yıl düzenli yüzdüğüm için bu konuda faydasını çok gördüm yüzmenin

Gerçekten çok doğru söylüyor arkadaş katılıyorum yüzme bence hem sakatlıkları en aza indirgeyen ve performansı en üst düzeye taşıyan mucizevi bir spor ayrıca suyun içinde yapılan esneme vs. hareketler hem basit hemde etkili ben 1 yıl düzenli yüzdüğüm için bu konuda faydasını çok gördüm yüzmenin

Aynen oyle yuzme tum sporlardan daha guzel bence cunku eklemlere yuk binmiyor sadece kaslar calisiyor ve calistirmadigi kas yoktur heralde (sinav sorumdu yuzme hangi kaslari calisitirir diye sordu hoca bana ne diyecegimi sasirdim vucudda 150 kusur kas var hepsi beynime bir anda gelince dilim tutuldu)
fitnessde tam tersi eklemlere binen yuk baya fazla ozellikle squat boyunuzda uzunsa dizlerinize tonlarca yuk biner ama bikere tutulduk bu spora yapacak birsey yok

Aynen oyle yuzme tum sporlardan daha guzel bence cunku eklemlere yuk binmiyor sadece kaslar calisiyor ve calistirmadigi kas yoktur heralde (sinav sorumdu yuzme hangi kaslari calisitirir diye sordu hoca bana ne diyecegimi sasirdim vucudda 150 kusur kas var hepsi beynime bir anda gelince dilim tutuldu)
fitnessde tam tersi eklemlere binen yuk baya fazla ozellikle squat boyunuzda uzunsa dizlerinize tonlarca yuk biner ama bikere tutulduk bu spora yapacak birsey yok
Aynen öyle gülü seven dikenine katlanır :D

Teşekkürler yorumlar için. Tekrar mr vs çektirdim yırtık ciddi değil ama fizyoterapiste yönlendirdi doktor bir süre fizik tedavi görücem. Asıl canımı sıkan dizim yüzünden aldığım kilolar ve şuan spor yapamamam.

Fizyoterapiste gideceksen devlet hastanesine degil özel spor sakatliklari konusunda uzmana bi yere git. Aksi halde 60'lik koca karilara verdikleri egzersizleri sana da yaptirirlar. Hiç bir fayda gormezsin. Biraz paraya kiyacaksin.

Yuzme su asamada sana fazla bi fayda vermez. Onceden yapsaydin sakatlanmazdin . Vastus medialis kasini gelistirmeye bak , kilo muhakkak ver. Yuruyus yap

Sağlıklı beslen kiloyu düşür. undencem üsteki arkadaşının dediği vastus medialis kasını geliştirmenin basit bir yolu var. Asansörünü kullanmadan merdiven in çık yada step sehpası alarak 1dk/set in çık yapabilirsin.

Sağlıklı beslen kiloyu düşür. undencem üsteki arkadaşının dediği vastus medialis kasını geliştirmenin basit bir yolu var. Asansörünü kullanmadan merdiven in çık yada step sehpası alarak 1dk/set in çık yapabilirsin.

Merdiven in cik yasak bize. Patella'ya asiri yukleme yapiyor. Vastus medialis en zor gelisen kas. Straight leg raise hareketini çok yapiyor capraz bag sorunu çekenler.

Ben yine de spor sakatliklari konusunda uzman özel bi fizyoterapist tavsiye ediyorum. Farkli yaklasimlari var. Evde olcak isler degil bunlar

Back
Yukarı