400 gr tavuğun pişince 200 grama düşmesi

teveci

Üye
İyi günler arkadaşlar bugün fırında tavuk pişirdim ve 400 gr hatta biraz daha fazla olan tavuk pişince 200 gr a düştü normalde pişmiş halini tartmam ne de olsa pişmemiş hali baz alınıyor diye de bugün gözüme baya küçük görününce tavuk bi tartayım dedim acaba fırında pişirdiğim için mi daha fazla azaldı miktarı ve bu kadar azalmasına rağmen yine de pişmemiş haline göre mi hesaplamalıyım protein oranını ?
 
Fırında fazla kurumuş daha fazla su atmış olabilir.Çiğ değerlere göre hesaplayın karbonhidratları bile.
Eğer su attığı için ağırlığı düştüyse attığı suyun ağırlığında da protein varmış gibi hesaplamış olmazmıyız? Bence yediğimiz ağırlığa göre hesaplamak daha mantıklı.
 
Eğer su attığı için ağırlığı düştüyse attığı suyun ağırlığında da protein varmış gibi hesaplamış olmazmıyız? Bence yediğimiz ağırlığa göre hesaplamak daha mantıklı.
Normalde besinlerin makro içerikleri pişirilmeyle değişime uğramaz yani 100 gr tavukta 25 gram protein varsa pişirilince de 25 gramı muhafaza eder ben burda aslında besin değerinden çok normalde %20-25 arası ağırlık kaybeden tavuğun ağırlığının %50 sini neden kaybettiğini merak etmiştim daha çok aslında besin değerine bakınca 100 gram tavuğun içinde 25 gram civarı protein var 5-6 gram yağ olsa karbonhidrat içermediğine göre mikrolar da hepsini toplasan 1 gram anca eder belki demek ki geriye kalanının tamamı su o da tavuk ne kadar çok pişerse o kadar azalıyor demekki
 
Eğer su attığı için ağırlığı düştüyse attığı suyun ağırlığında da protein varmış gibi hesaplamış olmazmıyız? Bence yediğimiz ağırlığa göre hesaplamak daha mantıklı.

Suyun içinde protein yoktur.Bu işin bir mantığıda yoktur 2x2=4. Tavuğun besin tablosundaki makro/mikrolar dışında kalanı sudur.Makro değerleri değişmez.Hesaplamaların karışmaması için besinleri çiğ olarak hesaplamak daha doğrudur,tüm ürünlerinde üzerinde/paketinde çiğ değerler yazar.

Normalde besinlerin makro içerikleri pişirilmeyle değişime uğramaz yani 100 gr tavukta 25 gram protein varsa pişirilince de 25 gramı muhafaza eder ben burda aslında besin değerinden çok normalde %20-25 arası ağırlık kaybeden tavuğun ağırlığının %50 sini neden kaybettiğini merak etmiştim daha çok aslında besin değerine bakınca 100 gram tavuğun içinde 25 gram civarı protein var 5-6 gram yağ olsa karbonhidrat içermediğine göre mikrolar da hepsini toplasan 1 gram anca eder belki demek ki geriye kalanının tamamı su o da tavuk ne kadar çok pişerse o kadar azalıyor demekki

Ben makroların değişime uğradığından bahsettiğimi hatırlamıyorum.Pişirme tekniğini değiştirdiğiniz için fazla su atmış olabilir dedim.
 
Dostum tavuk içindeki suyu piştikten sonra atıyor diyorsun ama pişmeden önceki ağırlığa göre hesapla diyorsun kuru ağırlığıyla çiğ ağırlığı arasındaki su farkınıda et olarak kabul ediyorsun 100 gram suda 25 gram protein varmış muamelesi yapıyorsun bu bana mantıklı gelmedi sadece
 
Ben makroların değişime uğradığından bahsettiğimi hatırlamıyorum.Pişirme tekniğini değiştirdiğiniz için fazla su atmış olabilir dedim.
Yok ben o yorumu size değil diğer arkadaşa yazdım ben de sizin dediğiniz gibi düşünüyordum zaten de emin olmak için konusunu açayım dedim çünkü ilk defa tavuğun ağırlığının yarıdan fazlasını kaybettiğini görüyorum ama o da fırında fazla pişince normalden çok daha fazla su kaybetmiştir sonuçta 100 gr tavukta aşağı yukarı 30 gram makro bulunsa kalanının tamamı sudur diye düşünüyorum
 
Yok ben o yorumu size değil diğer arkadaşa yazdım ben de sizin dediğiniz gibi düşünüyordum zaten de emin olmak için konusunu açayım dedim çünkü ilk defa tavuğun ağırlığının yarıdan fazlasını kaybettiğini görüyorum ama o da fırında fazla pişince normalden çok daha fazla su kaybetmiştir sonuçta 100 gr tavukta aşağı yukarı 30 gram makro bulunsa kalanının tamamı sudur diye düşünüyorum
Tamamdır şu yazınızdan sonra anladım işin mantığını yanlışmışım teşekkürler.
 
Dostum tavuk içindeki suyu piştikten sonra atıyor diyorsun ama pişmeden önceki ağırlığa göre hesapla diyorsun kuru ağırlığıyla çiğ ağırlığı arasındaki su farkınıda et olarak kabul ediyorsun 100 gram suda 25 gram protein varmış muamelesi yapıyorsun bu bana mantıklı gelmedi sadece

Suyu boşver,bilmemiz gereken birşey değil.Elimizde 100gr. çiğ pirinç olsun,sen pişirirsin 200gr. olur ben pişiririm 300 olabilir.Her zaman mantıklı olan çiğ değerleri bilmek ve hesaplamaktır.Çünkü makro değerler pişince değişmez.
 
Suyu boşver,bilmemiz gereken birşey değil.Elimizde 100gr. çiğ pirinç olsun,sen pişirirsin 200gr. olur ben pişiririm 300 olabilir.Her zaman mantıklı olan çiğ değerleri bilmek ve hesaplamaktır.Çünkü makro değerler pişince değişmez.
Anladım dostum teşekkürler açıklama için
 
Back
Yukarı