5x5 (Bar yerine Dambıl)

Herkese Merhaba,

forumda yeniyim araştırmama rağmen bulamadım ya da göremedim eğer bu konu daha önce açıldıysa özür diliyorum herkesten.
Merak ettiğim 5x5 çalışmasını bar yerine dambıl ile yapsak ne olur artısı ya da eksisi nedir. vücut yapım endomorf. fitness ile vakit buldukça ilgilenmeye çalışıyorum ancak yaklaşık 6 aydır çok düzensiz antreman yaptım bazen 2.5 hafta yapmadığım bile oldu. o yüzden fitnessa yeni başlıyorum desem en doğrusu bu olur. 178 boyum ve 101 kiloyum. squat, bench press, barbell row 5x5 1. günüm, squat, shoulder press, deadlift 2. günüm. ptesi çarşamba cuma günleri sırasıyla yapıp ctesi pazar off yapıyorum. masabaşı bir işte çalışıyorum, ancak metrobüs ve evden işe işten eve yürüme mesafem günde 40 dk. oldukça yoruluyorum günde 6000 adım kesin yürüyorum bazen 6500 geçtiğimde oluyor. işten döndüğümde hemen spora gitmezsem yerimden kalkamıyorum ve uyku bastırıyor. bunun dışında evli olduğum için yorgunluk aile ziyareti misafir git gel durumları zamanımı kısaltıyor bu yüzden 5x5 antremanı yapmayı uygun buldum 25 dk da antremanımı bitiriyorum ancak olimpik bar ile yapmada sıkıntı yaşıyorum squat için düzenek yok yerden alıp omuza koymam gerekiyor sakatlanma riski olduğundan goben squat dambıl ile yapıyorum. bench presste sakatlanmamak için dambıl ile çalışıyorum ve ikisinide denediğim için dambıl ile yapılanın daha çok işime yaradığını hissettim. barbell row ve deadlifti z bar ile yapıyorum olimpik bar çok uzun geliyor ve kontrol edemiyorum. shoulder pressi de dambıl ile yapıyorum. 5x5 deki bazı hareketleri dambılla yapıyorum ancsak hepsini dambıl ile yapsam bana etkisi ne olur bar ile dambıl serbest ağırlık sonuçta ama illa bar ile mi yapmamız gerekiyor. örneğin bar squat ile goben squatın çalıştırdığı kas grubu aynı değil mi gobende göğüs ile çene arasında yükseklite tutyoruz dambılı öyle squat yapıyoruz squat ensede oluyor illa ensede durmalı diyorsanız goben yapıp iki dambılı omuzlarımızın üstünde tutsak aynı şekilde kaslarımız çalışmaz mı zayıflamak ve kendi çapımda vücudumu geliştirmek istiyorum ne yapmalıyım doğru olan nedir yardımcı olabilen herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.

herkese kolay gelsin arkadaşlar

hepsini okuyamadım ama boy kiloya göre 5x5 ten başlamanız size kilo aldırır. kaloriyi kısıp kardiyo ile ağırlık çalışmasını birlikte götürmeniz gerek. dambılla yapmanızda zor dambıllar arası geçişler 5er kilo artışla olur o da size her hafta zor olur bi yerden sonra ağırlık artmaz.

hepsini okuyamadım ama boy kiloya göre 5x5 ten başlamanız size kilo aldırır. kaloriyi kısıp kardiyo ile ağırlık çalışmasını birlikte götürmeniz gerek. dambılla yapmanızda zor dambıllar arası geçişler 5er kilo artışla olur o da size her hafta zor olur bi yerden sonra ağırlık artmaz.
5x5 özellikle büyük kas gruplarını iyi çalıştırdığı için kas yapıcı program değil midir yanlış mı biliyorum ya da kas kazandıkça yağlarım azalmaz mı nasıl kilo aldırıyor görünüşüm güzelleşsin yağ olmasında kilonun sayısı önemli değil

Bu arada haftada 3 gün spor yapmam yeterlimi nasıl yapmalıyım 5x5 e hiç bulaşmadan hergün şunlarımı yapsam yada
dambıl bench press
dambıl fly
dambıl shoulder
oturarak sırta çekiş
leg press
vs tarzında 4x12 mi yapmam gerekiyor iyice kafam karıştı

5x5e devam edin,squat yerine barbell hack squat ve leg press ekleyin.3x5 barbell hack squat 3x5 leg press uygun olur.ikinci gün yani deadlift gününden sonra kaslarınız yeterince toparlanmadıysa sıradaki gün barbell hack squat yerine goblet squat ekleyebilirsiniz.goblet squat 3x5 + leg press 3x5 olur yani.birkaç hafta bunu yaşayabilirsiniz,sonra vücudunuz adapte olacaktır zaten.

bunlar her ne kadar squatın yerine verebileceğim en iyi alternatifler olsa da squatın yerini tutmaz. mümkünse salon değiştirmeye bakın.bir de salonunuzda illa ki smith machine vardır,bazı smith machinelerde sabit barın dışında normal bar koyup squat yapabileceğiniz kancalar olur,sizin salonunuzda durum böyle mi bakmanızda fayda var.eğer o kancalar varsa squatı orada yapabilirsiniz.

bahsettiğim kancalar bunlar gibi:
$(KGrHqUOKn!E2ekm!+IRBN1Ydst,wg~~_35.JPG

barbell hack squat nedir?

5x5e devam edin,squat yerine barbell hack squat ve leg press ekleyin.3x5 barbell hack squat 3x5 leg press uygun olur.ikinci gün yani deadlift gününden sonra kaslarınız yeterince toparlanmadıysa sıradaki gün barbell hack squat yerine goblet squat ekleyebilirsiniz.goblet squat 3x5 + leg press 3x5 olur yani.birkaç hafta bunu yaşayabilirsiniz,sonra vücudunuz adapte olacaktır zaten.

bunlar her ne kadar squatın yerine verebileceğim en iyi alternatifler olsa da squatın yerini tutmaz. mümkünse salon değiştirmeye bakın.bir de salonunuzda illa ki smith machine vardır,bazı smith machinelerde sabit barın dışında normal bar koyup squat yapabileceğiniz kancalar olur,sizin salonunuzda durum böyle mi bakmanızda fayda var.eğer o kancalar varsa squatı orada yapabilirsiniz.

Tamamen cahilliğimden soruyorum. Deadlift ile barbell hack squat arasında nasıl bir fark var. Yani tamam birinde bar önde, diğerinde arkada. Barın arkada olması o kadar etkiliyor mu?

Moto G (4) cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Tamamen cahilliğimden soruyorum. Deadlift ile barbell hack squat arasında nasıl bir fark var. Yani tamam birinde bar önde, diğerinde arkada. Barın arkada olması o kadar etkiliyor mu?

vücudun her cisim gibi bir denge merkezi var,bar deadliftteki gibi önümüzde olduğunda denge merkezimizin önünde kalıyor ağırlık.bu da alt sırt ve bacağın arka kısmına ekstra yük bindiriyor.deadliftteki temel amacımız da bunları geliştirmek.barbell hack squatta ise bar denge merkezimizle aynı hizada ya da denge merkezinin arkasında.bu da direk sırt/arka bacaktan ziyade ön bacağa daha çok yük bindirecektir,squata daha yakın yani.

ayrıca yazmayı unutmuşum,row ve bench pressi de düz barla yapmaya çalışın.işin denge kısmı da gelişim için önemli bir parça.o dengesizlikle savaşmanız kısa sürecektir,ilerisi için de daha faydalı olacaktır.

edit:ayrıca şunu belirteyim,deadlifti tabiki denge merkezimiz bozuk şekilde çekmiyoruz,mümkün değil zaten öyle başlamak,vücut bunu düzeltmek için öne doğru gelecektir öyle bir durumda.anlaşılması için abartılı örnek vermeye çalıştım,yanlış anlaşılmasın.peki vücut deadlift yapacakken denge merkeziyle barı aynı hizaya getirmek için ne yapacak?sırtı daha yatay bir pozisyona getirecek.bu pozisyon da bahsettiğim sırt/arka bacak aktivasyonunu sağlayacak.barbell hack squatta barı arkaya alarak denge merkezine daha yakın bir pozisyona getirdiğimizde sırt daha dik olacaktır.bu da daha iyi ön bacak(quad) aktivasyonu anlamına geliyor,squata daha yakın yani.

Son düzenleme:
vücudun her cisim gibi bir denge merkezi var,bar deadliftteki gibi önümüzde olduğunda denge merkezimizin önünde kalıyor ağırlık.bu da alt sırt ve bacağın arka kısmına ekstra yük bindiriyor.deadliftteki temel amacımız da bunları geliştirmek.barbell hack squatta ise bar denge merkezimizle aynı hizada ya da denge merkezinin arkasında.bu da direk sırt/arka bacaktan ziyade ön bacağa daha çok yük bindirecektir,squata daha yakın yani.

ayrıca yazmayı unutmuşum,row ve bench pressi de düz barla yapmaya çalışın.işin denge kısmı da gelişim için önemli bir parça.o dengesizlikle savaşmanız kısa sürecektir,ilerisi için de daha faydalı olacaktır.
Hmm eyvallah ya, o açıdan bakmamıştım. Sağolasın.

Hocam çok teşekkür ederim. salonda Smith aleti var ama bar koymak için yer varmı ona bakacağım. olimpik varda denge sorunum oluyor ve ağırlık arttırmada sorun yaşıyorum açıkçası onun yerine z bar kullansam uygun mudur? dar olduğu için dengemi daha iyi tutabiliyorum. de517 isimli arkadaşımızın dediğine katılıyor musunuz? 5x5 ile kilomu alınır? sizin fikriniz nedir?

Kilo aldıran/verdiren şey antreman programı değil beslenme programıdır. Amacına göre kalori fazlası/eksiği oluşturur yoluna devam edersin.

Kilo aldıran/verdiren şey antreman programı değil beslenme programıdır. Amacına göre kalori fazlası/eksiği oluşturur yoluna devam edersin.

bencede beslenme ile ilgili olmalı ama konuya hakim olamadığımdan bildiğimden şüphelendim bir an

Back
Yukarı