Ölmüş konuyu hortlatayım ama burada katılamayacağım şeyler var maalesef.
İlki gece yemek yiyerek yatmak meselesi sadece kcal açığı fazlalığı meselesi kesinlikle değil. Açlığın GH üzerindeki pozitif etkisi net bilinen birşeydir. Keza belli bir saatten sonra yiyerek dolu bir mide ile yatağa girdiğiniz zaman ilk olarak uyku sırasında salgılayacağınız GH miktarı düşecektir. Ayrıca bundan bağımsız olarak uyku sırasında devam eden sindirim sizin bedeninizden su kullanımı yapmak zorunda kalacaktır. Bu da su için veya üretilen suyun atımı için sizi 1-2 kez uykudan uyandıracaktır. Bu şekilde kesintili uyku da recovery anlamında hem zihnen hem bedenin sorunlar yaratacaktır. Bizzat yemeğin saati olmasa bile bu kadar üstüste binen olumsuzluklar gece yemek yemeyi minimuma çekip boş bir mide ile yatmanın daha avantajlı olduğunu bize gösterir.
Bir diğer standart hale gelmiş fakat tamamen yanlış olan konu da kalori kaloridir zırvası. Maalesef kalori kalori değildir. Eğer dengeli bir beslenmeniz var ise belli miktarlarda makro kayışları tabiki meseleyi etkilemeyecektir fakat kalkıp da alınabilecek karbonhidratların çoğunu nişasta ve basit şekerlerden alırsanız, üstüne beslenmenizde esansiyel yağ asitlerini eksik ederseniz ve almanız gerekenden daha düşük protein alarak protein açlığı oluşturursanız aynı miktarda kalori alarak başınıza neler geldiğini daha net görebilirsiniz.
Ayrıca aynı miktarda kcal alımına rağmen bunun frekansını değiştirmenin lipaz metabolizması üzerindeki etkileri tahlil, deney ve pratiklerle defalarca kez gösterilmiştir. Vücut uzun süren açlıklarda lipaz metabolizmasını çok daha efektif kullanmayı öğrenir. Intermittent Fasting olayına bakarsanız aynı miktarda kcal rağmen özellikle lean kalabilme anlamında çok faydalı olduğunu anlayabilirsiniz. Her saat başı 100 kcal alarak günde 2400 kcal aldığınızda gün boyu insülin metabolizmanız aktif olacak ve pankreasdaki insülin salınımı kesilmeyecektir. Kanda 8-10IU/dl üzeri insülin varsa eğer lipaz metobolizması çalışmayı keser, stoklama durumu devam ediyor demektir bu vücut için. Kandaki trigliseridler de karaciğerde yıkılmayacağı için bu özellikle uzun vadede kardiovasküler sistemi bile yoracaktır.
Fakat aynı 2.400 kcal 15/9 veya 16/8 gibi uzun bir açlık ardından görece kısa bir sürede alırsanız, açlık penceresi boyunca vücut lipaz metabolizmasını devreye sokacağı için depo durumdaki yağ asitleri kaslar tarafından kullanılmaya başlayacaktır. Bunu efektif olarak kullanabilen bir metabolizma da diet esnasında yağ kaybını daha hızlı aktif hale getirecektir.