ÖZELLİKLE GRİPLİYKEN DİKKAT
Avustralya'daki Queensland Üniversitesi bilimadamları, her şeyin olduğu gibi su içmenin de fazlasının zararlı olduğunu ortaya çıkarttı.
Araştırmaya göre, özellikle soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklar sırasında vücuttaki suyu bağlayan bir hormon salgılanıyor.
İdrar yoluyla atılamayan su, hiponatremi hastalığına yol açıyor.
BAŞ DÖNMESİ İLE BAŞLIYOR
Kanın fazla sulanması nedeniyle tuz oranının düşmesi olarak açıklanan hastalık, baş dönmesi ve yorgunlukla başlıyor, komaya kadar uzanıyor.
Uzmanlar, "Gripliyken aşırı su içmek felce bile neden olabilir.
Ayrıca, böbreklerin atamayacağı kadar çok su tüketmek toksik etki gösterir. Bu da ölümcül zehirlenmelere yol açar" diyor.
Alıntıdır(rejimde.com)
Fazla su içilmesinin zararlı olduğunu söyleyen Diyetisyen Kamuran Olgun, aşırı suyun kandaki sodyum oranının düşmesine (hiponatremi), böbreklerin arıtma kabiliyetinin aşılmasına, hücrelerin aşırı su alarak beyinde ödeme ve ölüme sebep olabileceğini belirtti.
Bunun yanında, sağlıklı bir vücut, kilo kaybetmek, var olan kiloları korumak, fazla gıda alınmasını engellemek için bol su içilmesi gerektiğini vurgulayan Olgun, hayat için en iki temel maddenin su ve oksijen olduğunu anlattı.
Suyun, zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının denetimi, gıdaların sindirilmesi ve hücre içine taşınması gibi birçok faydaları olduğunu ifade eden Olgun, Su, aynı zamanda tokluk hissi vererek iştahı da azaltır. Dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olur. Günde 8-10 bardak su içmek kilo vermek için kafidir. Su yerine kolalı içecekler, çay ve kahve içmek suya olan ihtiyacı karşılamadığı gibi içerdikleri kafein yüzünden vücuttaki suyu atmaya sebep olarak suya olan ihtiyacı da artırabilirler. Bu yüzden sıvı gıdamızı su olarak almak gerekir. Ayrıca sindirim sisteminin daha iyi çalışması için sabah aç karnına 1 bardak ılık su içmek iyi olur dedi.
Alıntıdır(
http://ebilgi.org)
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 00:06 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 00:03 ----------
Günde Kaç litre su içmeli
Su vücudumuzdan sindirim terleme ve nefes alma yoluyla sürekli eksilmektedir. Temel prensip olarak şunu söyleyebiliriz: Kaybolan su miktarı mutlaka yerine konmalıdır. Günlük su ihtiyacı konusunda bütün insanlar için geçerli bir oran söylemek zordur. Çünkü su ihtiyacını belirleyen pek çok faktör vardır.
Yaklaşık olarak bir gün içerisinde vücut ağırlığımızın en az 1/36′sı kadar su almalıyız. Örneğin 72 kg. ağırlığındaki birisinin günlük su ihtiyacı en az 2 litredir. Bu ihtiyacın bir kısmının yiyecekler yolu ile alındığını varsaysak bile, uzmanlar bir yetişkinin günde en az 1,5 litre su içmesini tavsiye ediyorlar.
Yeterince su içmediğimizde vücudumuzda bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. % 1 su azalması bizi susatır, % 5 hafif ateşe yol açar, % 10 dil şişer, böbrekler biter, kaslarda spazm başlar, yürümek imkânsızlaşır ve % 20 su kaybında da cilt çatlar, organlar durur, ölüm gerçekleşir.
Alıntıdır(odevindiryap.com)
Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 00:09 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 00:06 ----------
SUSAMA
Susama duygusu duyusal sinir uçlarının uyarılmasına bağlıdır ve bu uyarılmanın oluşum sürecini açıklamaya yönelik birçok varsayım tartışılmaktadır. Bir açıklamaya göre susama yutak mukoza örtüsünün kurumasına bağlıdır. Bu varsayım organizmanın su dengesinin düzenlenmesinde tükürük bezlerine önemli bir rol yükler. Organizmadaki su oranı belli bir düzeyin altına düştüğünde tükürük salgısı azalır. Boğaz mukoza Örtüsünün bu nedenle kuruması insanda su içme isteğini uyandırır.İkinci bir kuram ise susamayı kanın bileşimindeki değişikliklere bağlar ve geçişme (osmoz) basıncının yükselmesiyle açıklar. Bu yükselmenin sinir uçlarını uyardığı ya da merkez sinir sistemi yapılarını etkilediği düşünülür.
Aşırı Su ve İçki içme İsteği
Susuzluk duygusunun çok artması ve buna bağlı olarak kistinin normalin çok üstünde, genellikle günde 3 litreden fazla sıvı almasına tıpta polidipsi denir. Ağır kanama, yineleyen ishal, kusma ve aşın terlemeyle çok miktarda sıvı yitirilmesinden sonra görülür. Bazı zehirlenmeler, ateşli hastalıklar, şeker hastalığı, bazı iç salgı sistemi hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları, ayrıca ensefalit, menenjit ve tümöre bağlı olarak beynin hipotalamus bölgesindeki susama merkezlerinin aşın uyarılması da polidipsiye yol açar. Şekersiz diyabet (diabetes insipidus) gibi bazı olgularda ahnan sıvı miktarı günde 30 litreye çıkabilir. Susama bazı ruh hastalıklarında da olağanüstü boyutlara varabilir. Böyle durumlarda dipsomani ya da potomani adıyla anılır. Potomani alışkanlık boyutuna varmış, bastınlamayan bir içme gereksinimidir, içme isteği alkollü İçkilere yönelikse, bu duruma dipsomani adı verilir. Potomani poîidipsiden farklıdır. Psikanalizde potomani hastalarının nevrotik davranışı kişilik gelişiminin daha erken evrelerinden birine gerileme olarak değerlendirilir. Bu evre ağızcıl dönemdir. Ağızcıl dönemde libido etkinliği ve besinlerin alınması tek bir doyum biçimine dayanır; bütün hazlar ağız aracılığıyla tadılır ve nesneler ağza alınır.
Alıntıdır(saglik.im)