Antioksidan aktivite gösteren vitaminler, özellikle C, E ve beta karoten serbest radikalleri nötralize etmekte, toparlanmayı da hızlandırmaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda 3-4 hafta, orta düzey antrenman yapan koşuculann diyetine 10 mg (33,333 IU) beta karoten, 800 IU vitamin E ve 1000 mg vitamin C eklendiğinde kas hasan göstergeleri olan laktik dehidrogenez ve kreatin fosfokinaz düzeylerinin düştüğü, plazma glutatyon düze-yinin artmadığı, egzersizden sonra toparlanmanin hizlandigi sap-tanmıştır. Yapılan bir başka çalışmada da, E, C vitamini ve beta karotenin yüksek doz kullanimimn lipit oksidasyon göstergeleri olan artan serum malondialdehit dehidrogenaz ve solunan pen-tan düzeyini, dinlenme ve egzersiz sırasında azalttığı bulunmuş-tur. Antioksidan vitaminlerden olan C ve E'nin sporcunun per*formansini artırdığı ileri sürülmektedir. Yapılan çalışmalar, C vitamini eksikliği olan kişilerde C vitamini suplementasyonunun performansı artırdığını göstermektedir. Yükseltide vitamin E suplementasyonunun egzersiz performansini artırdığı ve konu ile ilgili çalışmaya gerek duyulduğu bildirilmektedir. Antioksidan besin ögeleri, egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırmakta ve immün yanıtın optimal düzeyde sürdürülmesine yardımcı olmak-tadır.
"Egzersiz ve spor performansı için beslenme"
Prof. Dr. Gülgün Ersoy