Atletler Hangi Tür Supplementleri Tercih Ediyor ?

Arkadaşlar merhaba,

arama kısmında atlet diye arama yaptım fakat sormak istediğim soru ile ilgili konu
bulamadım.

Merak ettiğim husus şu uzun ve kısa mesafe koşucular hangi supplementleri
kullanıyorlar ?

Arkadaşlar merhaba,

arama kısmında atlet diye arama yaptım fakat sormak istediğim soru ile ilgili konu
bulamadım.

Merak ettiğim husus şu uzun ve kısa mesafe koşucular hangi supplementleri
kullanıyorlar ?

benım bıldıgım kreatını kullanıyorlar

uzun mesafe koşucularının kreatin pek işlerine yaramasa da kısa mesafe koşucuları için kreatin fosfat enerji için kullanılabilmektedir..

bunun dışında pro. atletlerin karb.için weight gainer protein için whey protein kullandıklarını sanmıyorum..zaten et , patates,pirinç adamların asıl besin kaynaklarıdır diye düşünüyorum..

bunun dışında e , b , c vitaminleri ; aerobik yeteneğin kısıtlanmaması için demir kullanıyor olabilirler performans için..
b vitamini güç için önemli olsa da performans sadece güç deği tabiki..solunum , dolaşım, toparlanma performansı da önemli..

Antioksidan aktivite gösteren vitaminler, özellikle C, E ve beta karoten serbest radikalleri nötralize etmekte, toparlanmayı da hızlandırmaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda 3-4 hafta, orta düzey antrenman yapan koşuculann diyetine 10 mg (33,333 IU) beta karoten, 800 IU vitamin E ve 1000 mg vitamin C eklendiğinde kas hasan göstergeleri olan laktik dehidrogenez ve kreatin fosfokinaz düzeylerinin düştüğü, plazma glutatyon düze-yinin artmadığı, egzersizden sonra toparlanmanin hizlandigi sap-tanmıştır. Yapılan bir başka çalışmada da, E, C vitamini ve beta karotenin yüksek doz kullanimimn lipit oksidasyon göstergeleri olan artan serum malondialdehit dehidrogenaz ve solunan pen-tan düzeyini, dinlenme ve egzersiz sırasında azalttığı bulunmuş-tur. Antioksidan vitaminlerden olan C ve E'nin sporcunun per*formansini artırdığı ileri sürülmektedir. Yapılan çalışmalar, C vitamini eksikliği olan kişilerde C vitamini suplementasyonunun performansı artırdığını göstermektedir. Yükseltide vitamin E suplementasyonunun egzersiz performansini artırdığı ve konu ile ilgili çalışmaya gerek duyulduğu bildirilmektedir. Antioksidan besin ögeleri, egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırmakta ve immün yanıtın optimal düzeyde sürdürülmesine yardımcı olmak-tadır.
"Egzersiz ve spor performansı için beslenme"
Prof. Dr. Gülgün Ersoy

uzun mesafe koşucularının kreatin pek işlerine yaramasa da kısa mesafe koşucuları için kreatin fosfat enerji için kullanılabilmektedir..

bunun dışında pro. atletlerin karb.için weight gainer protein için whey protein kullandıklarını sanmıyorum..zaten et , patates,pirinç adamların asıl besin kaynaklarıdır diye düşünüyorum..

bunun dışında e , b , c vitaminleri ; aerobik yeteneğin kısıtlanmaması için demir kullanıyor olabilirler performans için..
b vitamini güç için önemli olsa da performans sadece güç deği tabiki..solunum , dolaşım, toparlanma performansı da önemli..

animal pak ürününü kullanabiliyor olabileceklerini çıkartabilirmiyiz söylediğiniz doğrultusunda.

animal pak ürününü kullanabiliyor olabileceklerini çıkartabilirmiyiz söylediğiniz doğrultusunda.

evet çıkarabiliriz :] .. en azından vitamin-mineral eksikliği yaşamamalı bir atlet..

bunlar dışında illegal performans artırıcılar kullananlar vardır ama sonuçta onlar supplement kategorisinde olmadığı için onları konuşmuyoruz..

gerisi iyi beslenme..karbonhidrat ve protein birazda yağ..

Fenerbahçe'de atletizm ile uğraşıyordum bir zamanlar. Daha sonra sadece bisiklet ile devam ettim ve dağ bisikleti ile yol bisikletinde epey mesai harcadım. Triatlonla da ilgileniyorum kopuk kopuk da olsa... Dayanıklılık sporları üstüne epey bir geçmişim var diyebilirim. Dayanıklılık sporlarıyla uğraşanlar sezon başlarında bir güç antrenmanı yaparlar. Kilo fazlaları da olsa sene içinde vermeye çalışmazlar, sezon sonuna bırakırlar ve yakımda kullanan kullanırsa L-Karnitin kullanır. Proteine nazaran da daha çok karbohidrat tüketirler, bu karbohidrat da kompleks karbohidratlardan seçilir. Karbohidrat yüklemesi diye tabir edilen bir yükleme yapılır. Bu yarışmaya bir hafta kala yapılır. Karbohidrat emilimini arttırmak için piramit şeklinde karbohidrat kesilip yine piramit şeklinde yükseltilir. Bu şekilde karbohidrat kapasitesi 1,5 ile 2 kat arası artırılmış olunur. Atletizmde de mesafe arttıkça enerji kapasitesi önem kazanacağından katedilecek mesafeler uzadıkça bu karbohidrat kapasitesi de önem kazanır. Supplementlere bu noktada ihtiyaç duyulmaz.

Birçok bisikletçi arkadaşın yarış günleri kafein yüklemesi yaptıklarını biliyorum. Hırs işte... Kan hapları alanlar da varmış da şahsen tanıdığım birisi olmadı, ki o daha da bir riskli... Güya kalbi güçlendirecek dayanıklılık sporlarıyla uğraşıyorlar ama bu şekilde dopingler kullanarak kalplerine herkesten daha çok zarar verip ömrünü kısaltıyorlar. Etik değerlere hiç girmiyorum bile, kendilerinede genel yaşamı düşündüğümüzde iyi etmedikleri apaçık ortada... Kirlenmemiş spor branşı yok gibi bir şey... Bu yüzden profesyonelliği bir zamanlar düşünsem de artık hiç düşünmüyorum. Benim değerlendirmeme göre amatör olarak yapmak en güzeli... Antrenörlük kursuna da davet edilmişken yarıda bıraktım, bana göre hele o hiç iyi değil dedim. Hırsı insanın kendine de yetmeyip başkasına da doping yaptıracak belki de. Hiç bulaşamam, böyle iyi...

atletler yarış öncesi hangi dopingelere başvururlar bilen varsa yarımcı olabilir mi

Back
Yukarı