Ayçekirdeği, E vitamini ve selenyum içeriğinden ötürü yaşlanma üzerine olumlu etki ed



Kuruyemişlerin benzersiz besleyici ve sağlığa faydalı özellikler barındırdıkları uzun suredir biliniyor. Şam fıstığı yüksek oranda demir; ceviz ise Omega3 bulundururken, badem cilde yumuşaklık veriyor. İçeriğinde yüksek miktarda E vitamini ve selenyum bulunan ayçekirdeği ise sağlıklı, besleyici ve lezzetli bir besin olarak günlük diyetimizde her geçen gün daha fazla yer alıyor.

Ayçekirdeğinin güçlü antioksidan ve anti-radikal etkinliği, bizi dış çevrenin zarar verici etkilerinden koruyan vücudun doğal koruyucu bariyerini güçlendiriyor. Koruyucu işlevdeki bu güçlenme, cilde sıkılık kazandıran bir protein olan kolajen üretimini harekete geçiriyor. Yıllar içinde, cildimizdeki kolajen düzeyi azalmakta ve cildin bu doğal besleyici sistemini etkinleştirmek çok önemli.

Beslenme uzmanları, yetişkinlerin her gün 15 mg E vitamini almasını tavsiye ediyor.

Öte yandan, selenyum düşük miktarlarda ihtiyaç duyduğumuz bir mineral olmakla birlikte, sistemimizin temel bir öğesi. E vitamini ile birlikte, serbest radikallerin zararlı etkilerini durduran ve beyaz hücre üretimini arttıran bir antioksidan işlevi görüyor.

Beslenme uzmanları, yetişkinlerin her gün 50 mg selenyum almasını tavsiye ediyor. 100 gram ayçekirdeği, size 79,3 mikrogram selenyum kazandırıyor.

Virginia Politeknik Üniversitesi ve Virginia Eyalet Üniversitesi tarafından National Sunflower Association için yürütülen bilimsel araştırmaya göre, çerezlik ayçekirdeği organizma için koruyucu bir gıda ve en çok E vitamini içeren kuruyemişlerden birisi. E vitaminine, içerdiği B grubu vitaminlerini de eklersek, ayçekirdeğini kompleks bir yaşlanma etkilerini geciktirici ve canlandırıcı olarak değerlendirebiliriz.

Bunlar da yeterli değilse, ayçekirdeği kalp-damar hastalıklarını önleyen, magnezyum ve folik asit gibi besin öğeleri açısından da zengin.

Ayçekirdeği sevenler çok şanslı, çünkü aşağıdaki tablonun da gösterdiği gibi, ayçekirdeği yiyerek diğer kuruyemişlerden elde ettiklerinden daha yüksek E vitamini ve selenyum alıyorlar:


Gıda (100 gr.lık porsiyonlar)
E Vitamini İçeriği
Selenyum içeriği
Ayçekirdeği
26.10 mg
79,3 mcg
Badem
23,80 mg
2,5 mcg
Avokado
2,07 mg
0,4 mcg
Ceviz
0,70 mg
4,9 mcg







Kaynak: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (ABD Tarım Bakanlığı Standart Referansa yönelik Besin Öğesi Veritabanı), 23. Yayın (2010)
 
aycicek ve fistik omega 6 dan zengin az yada hic tuketmemek daha iyi

Ceviz badem findik kabak cekirdegi en iyi cerezler
 
Kuruyemişlerin benzersiz besleyici ve sağlığa faydalı özellikler barındırdıkları uzun suredir biliniyor. Şam fıstığı yüksek oranda demir; ceviz ise Omega3 bulundururken, badem cilde yumuşaklık veriyor. İçeriğinde yüksek miktarda E vitamini ve selenyum bulunan ayçekirdeği ise sağlıklı, besleyici ve lezzetli bir besin olarak günlük diyetimizde her geçen gün daha fazla yer alıyor.

Ayçekirdeğinin güçlü antioksidan ve anti-radikal etkinliği, bizi dış çevrenin zarar verici etkilerinden koruyan vücudun doğal koruyucu bariyerini güçlendiriyor. Koruyucu işlevdeki bu güçlenme, cilde sıkılık kazandıran bir protein olan kolajen üretimini harekete geçiriyor. Yıllar içinde, cildimizdeki kolajen düzeyi azalmakta ve cildin bu doğal besleyici sistemini etkinleştirmek çok önemli.

Beslenme uzmanları, yetişkinlerin her gün 15 mg E vitamini almasını tavsiye ediyor.

Öte yandan, selenyum düşük miktarlarda ihtiyaç duyduğumuz bir mineral olmakla birlikte, sistemimizin temel bir öğesi. E vitamini ile birlikte, serbest radikallerin zararlı etkilerini durduran ve beyaz hücre üretimini arttıran bir antioksidan işlevi görüyor.

Beslenme uzmanları, yetişkinlerin her gün 50 mg selenyum almasını tavsiye ediyor. 100 gram ayçekirdeği, size 79,3 mikrogram selenyum kazandırıyor.

Virginia Politeknik Üniversitesi ve Virginia Eyalet Üniversitesi tarafından National Sunflower Association için yürütülen bilimsel araştırmaya göre, çerezlik ayçekirdeği organizma için koruyucu bir gıda ve en çok E vitamini içeren kuruyemişlerden birisi. E vitaminine, içerdiği B grubu vitaminlerini de eklersek, ayçekirdeğini kompleks bir yaşlanma etkilerini geciktirici ve canlandırıcı olarak değerlendirebiliriz.

Bunlar da yeterli değilse, ayçekirdeği kalp-damar hastalıklarını önleyen, magnezyum ve folik asit gibi besin öğeleri açısından da zengin.

Ayçekirdeği sevenler çok şanslı, çünkü aşağıdaki tablonun da gösterdiği gibi, ayçekirdeği yiyerek diğer kuruyemişlerden elde ettiklerinden daha yüksek E vitamini ve selenyum alıyorlar:


Gıda (100 gr.lık porsiyonlar)
E Vitamini İçeriği
Selenyum içeriği
Ayçekirdeği
26.10 mg
79,3 mcg
Badem
23,80 mg
2,5 mcg
Avokado
2,07 mg
0,4 mcg
Ceviz
0,70 mg
4,9 mcg







Kaynak:USDA National Nutrient Database for Standard Reference (ABD Tarım Bakanlığı Standart Referansa yönelik Besin Öğesi Veritabanı), 23. Yayın (2010)

Okuyamayanlar İçin :)
 
taraflı bir gozlem

e vitamini zeytinden zaten alıyoruz hemde omega 6 almadan

bunu dikkate almamak lazım taraflı bir yazı kapitalist isi :) hhe :)
 
Bugün kiler markete gittim. Ortada bir stand kurmuşlar. Dakota çekirdeği var. Yanınada kitapçıklar. Ayçekirdeğinin faydaları anlatılıyordu. E vitamini Selenyum Folikasit. Belkide sende ordan aldın bu bilgileri :)
 
Back
Yukarı