BAŞARISIZLIK NOKTASI (FAILURE)

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan karhant
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Arkadaslar sormak istediğim soru ben full body yapıyorum ve her hareketin her setinde bu noktaya ulaşmalı miyiz yoksa ilk setlerde 1 2 tekrar daha basabilicek güç bırakıp sonraki setlerde mi bu gücü harcamalıyız?
 
amacına göre değişse de genelde sonuna kadar zorlamamakta fayda var. Zaten sonuna kadar zorlarsan sonraki setlerde verimin düşer
 
Arkadaslar sormak istediğim soru ben full body yapıyorum ve her hareketin her setinde bu noktaya ulaşmalı miyiz yoksa ilk setlerde 1 2 tekrar daha basabilicek güç bırakıp sonraki setlerde mi bu gücü harcamalıyız?
Misal 8 tekrar yapacaksın, zorlayıp çıkaracağın 9-10. tekrar bir sonraki sette 8 e ulaşamamana yol açabilir. Tabi şu da mümkün tüm setleri amrap (çıktığı kadar tekrar) şeklinde de yapabilirsin o da farklı bir yaklaşım. Ama normal tekrar düzeninde gitmek istiyorum dersen son sette tüm varlığını vererek bitirebilirsin bu birazda program ve bölge başına hareket sayısına bağlı sanırım.
 
failure'a gitmek sonraki set ve hareketleri etkiler.fakat daha da önemlisi büyük hareketlerde yüksek intensitylerde failure'a gitmek recovery süresine zarar verir,hem kas toparlanması açısından hem de ve daha önemlisi sinir sistemine yüklediği yük açısından.küçük kas gruplarında ve büyük kas gruplarındaki pump hareketlerinde failure'a gidilebilir ama örnek veriyorum ilk hareketiniz squatta her idman absolute failure'a gitmek illa ki dezavantajlı olacaktır.1rm'nin %90ı tam kas aktivasyonu için yeterli bir rakam,+%100e gitmek tam kas aktivasyonunu garanti haline getirir evet fakat overuse(overtraining de derler,overuse daha uygun bir tabir)sakatlıklarına sebep olabilir ve çok daha sık deload yapmanız gerektiği anlamına gelebilir.ana compound hareketlerinizde özellikle 3-5 gibi düşük tekrar aralıklarında çalışıyorsanız absolute failure'a gitmeyin.başka başlıklarda özellikle powerlifterlar için failure'ın bırakın sporun doğası gereği sık sık olması gerektiği teorisini savunmayı,(tam tersi) özellikle bu sporda düzgün bir programlama sonucunda en minimum sayıda fail kaldırışın yaşanması gerektiğini savunmamın sebeplerinden biri de bu.
 
Back
Yukarı