Integral, kas eritmenin hem avantajlari hem de dezavantajlari var. Hedefine gore hangisinin agir bastigina karar verip ona gore bir beslenme ve antreman programi hazirlamak en dogrusu.
En buyuk dezavantaji kuculen kaslar ile birlikte gunluk kalori ihtiyaci dusuyor ve metabolizma yavasliyor. Bu kuculen bir insanin kuculmeye devam edebilmesi icin giderek daha az yemesi anlamina geliyor. Bunun da vucudu yipratacagi ortada. Acliga dayali agir diyetlerin basarisiz olmasinin en onemli nedeni de bu paragraftaki ilk cumle. Vucut bir sure sonra kilo vermeyi birakip dengeye geliyor. Vucudun dengeye gelmemesi icin vucudu kandirma prensibine dayali cesitli yontemler var bu yontemleri definisyon doneminde kullananlar harika sonuclar aliyorlar. Konumuz olmadigi icin detaya girmeyecegim, zaten bunlar forumda da mevcut.
Kalbin uyarilma prensibi bizim agirlikla calistirdigimiz kas gruplarindan farkli. Kardiovaskuler egsersiz sirasinda kalp yeterince antreman yapiyor. Kalbin boyutlarinin antremanlarla ne kadar degistigine dair bilimsel bir makale okudugumu hatirlamiyorum ama aklimda kalan kardiovaskuler egsersizle cok guclu bir solunum ve dolasim sistemine sahip olmanin mumkun oldugu. Bu bilgiyi bilimsel verilerle teyit edecek varsa sevinirim.
Dusuk kalorili diyetlerin neden kas erimesine sebep oldugunu ve neden diyetisyenlerce onerilmedigini iki paragraf once saniyorum acikladim. Bacagi calistirmayip hacim azaltmasi yapmaktan ote bacagi hafif kilo cok tekrar prensibi ile calistirmak sekil ve definisyon acisindan cok daha iyi sonuclar verir. Cunku antremana maruz kalan bolgede kan dolasimi hizlanir, kan dolasiminin hizlanmasi da o bolgedeki tekrar yapilanmayi kolaylastirir. Bunun yaninda metabolizma hizi goreceli olarak yuksek kalir. Dusuk kalorili kardio agirlikli bir diyette kas kutlesi eklemek de hemen hemen imkansizdir. Bu nedenle kaslari overtrain etmeden calismak incelmeye yonelik olumlu bir adimdir.
Eger uzun sure body yapip duzgun bir sekilde kuculen insanlara bakarsaniz "kas kuculmez" inancinin cok da dogru olmadigini goreceksiniz. Kemiklerde olan buyumeyi tersine cevirmek derseniz haklisiniz ama kasli ve orantili biri dogru bir diyetle pekala son derece fit, orantili ve ince bir goruntuye kavusabilir. Ornegin kevin levrone'un body'e ara verip holywood da film cekmeye basladigi vucudu ile yarismalara katildigi vucudunu karsilastirabiliriniz. Ama orantisiz bir buyume sonrasi kuculme yasarsaniz muhtemelen o orantisizlik kuculdukten sonra da devam edecektir. Bu sebeple sporcunun orantili gelismesi ya da gerilemesi bir profesyonel tarafindan takip edilmeli ve buna yonelik programlar hazirlanmalidir. Kadinlara pilates onerilmesinin temel sebeplerinden biri oran meselesidir. Biz erkekler orani hacim calismalari ile yakalamayi tercih ediyoruz genelde.
Erkekler genelde kas kutlesi kaybetmek istemezler, bunun sebebi de binbir zorlukla yillarca eklediginiz kutlenin agir kardiolarla bir anda yok edilmesinin sporcuyu psikolojik olarak cok zorlamasidir(ve tabi metabolizmanin yavaslamasi). Bayanlar icin de kas kutlesinin kaybini dogru bulmuyorum. Bunun yerine orantiyi degistirecek egsersiz + beslenme rutinleri daha sagliklidir.
Son olarak kas eritme yag eritme kadar kolay mi sorusuna net bir cevabim yok ama bildigim kadari ile hepimizin en buyuk sikayeti definiyondayken ciddi hacim haybi yasamak. Bu da bana bu sorunun cevabinin evet oldugunu isaret ediyor.