En yakın dostlarımdan biri bu konudan muzdarip ve kendisi problemi şöyle aştığını söylüyor.
“Fıtık olduğumu asla unutmuyorum”
Kendisi hala haftada 3-4 gün spora gelir yani beraber gideriz. Omurgaya yük bindirmeyen hareketler yapar. Mesela Shoulder Press yapmaz ama oturarak 6-7 set Lateral Raise yapıyor. Ağırlıklı Squat’ı bırakıp Jump Squat gibi veya Bulgarian Squat gibi hareketlere yöneldi. Bench Press’de 2-3 set takılıp daha çok Fly yapıyor artık vesaire.
Spora devam edin ama fıtığı unutmayın. Zorlanma hissettiğiniz hareketleri eleyin gitsin. Bir de arka bacakları ve beli esnetme hareketlerini sabah akşam 10’ar dakikadan yapmayı unutmayın.
Fıtık değilim ama Amerikan Futbolundan kalma yadigar bir omurga sakatlığım mevcut. Bu nedenle benim de yıllardır yapmadığım bazı hareketler mevcut.
Hareketten harekete koşmaya gerek yok. Siz de her kas için belinizi zorlamayan 1-2 hareket bulun ve onlarla ilerleyin. 4-5 farklı göğüs hareketi yerine mesela 1-2 tane yapın. 4-5 harekete 3-4 set yerine 1-2 harekete 7-8 set girin
Doğuştan bir eklem problemi yüzünden serbest ağırlıkla hiç çalışmayan birini tanıyorum mesela.
Aslolan spor yapmaktır, harekettir, sağlıklı ve fit olmaktır.