http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20BJ.html
bu adreste 100 gram çiğ tavuk göğsünün besin değerleri yer alıyor.. (dünyada görebileceğiniz en ayrıntılı besin değeri analizi)
bilgilere göre 100 gram çiğ tavuk eti 110 kalori, 1 gram yağ ve 23 gram protein içeriyor.
http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20BM.html
bu adreste haşlandıktan sonra 100 gram ölçülen tavuk göğsünün besin değerleri yer alıyor.. (yani çiğken muhtemelen 140-150 grama tekabül ediyor)
bu değerlere göre 100 gram haşlanmış tavuk göğsünde 151 kalori ve 29 gram protein var..
bu verileri vermemdeki amaç 100 gramlık ölçülerden bahsederken bile değerlerin ne kadar göreceli olabileceğini göstermek..
pişirme yöntemi, çiğ ve pişmiş değerler, tavuğun hangi bölgesinden bahsedildiği gibi bir sürü faktör baz aldığımız değerleri büyük oranda değiştirebiliyor..
o nedenle 100 gram tavukta 30 gram protein var diyenle 20 gram protein var diyen sonuna kadar haklılar..
sadece bu iddialarını hangi ortamda ve şartlarda ileri sürdüklerini belirtmeleri gerek..
böylece yanlış yönlendirmelerin önüne geçilir..
bir dip not olarak da şunu belirtiyim:
vermiş olduğum bu site oldukça güvenilir ve saygın bir site..
ingilizcesi iyi olan arkadaşlar tükettiğimiz besinler hakkında çok daha detaylı ve ilginç sonuçlara ulaşabilirler..
böyle bir durumda forumla da paylaşmaları çok yararlı olacaktır..
kendi ulaştığım ilginç sonuçlardan birini paylaşabilirim..
herkesin merak ettiği bıldırcın yumurtasının 9 gram gelen adedinde 1 gram yağ, 1 gram protein varmış ve 14 kaloriymiş..
demektir ki 100 gramı aşağı yukarı 11 gram proteine tekabül ediyor..
bu rakam ise bıldırcın yumurtası efsanesini biraz sarsacağa benziyor..
"The good: This food is a good source of Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Iron and Phosphorus, and a very good source of Protein, Riboflavin and Selenium.
The bad: This food is high in Saturated Fat, and very high in Cholesterol."
aynı zamanda bıldırcın yumurtası doymuş yağ oranı ve kolesterolu oldukça fazla olmasına rağmen Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, demir, fosfor, Riboflavin ve Selenium açısından oldukça zenginmiş..