Yağlar, proteinler ve karbonhidratlar gibi insan vücudu için yaşamsal değeri olan ve insanların beslenmesinde önemli yer tutan temel besin maddelerinden biridir. Vücutta pek çok fonksiyonda görev alırlar:
Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlar olmakla birlikte, yağlar da, önemli bir enerji kaynağıdır. 1 gramında 9 kalori bulunan yağlar, karbonhidrat ve proteinlere oranla daha fazla kaloriye sahiptirler. Günlük Kalori ihtiyacının %20-25 kadarının yağlardan sağlanması tavsiye edilmektedir.
Yağların Önemi, Faydaları ve Görevleri:
Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlar olmakla birlikte, yağlar da, önemli bir enerji kaynağıdır. 1 gramında 9 kalori bulunan yağlar, karbonhidrat ve proteinlere oranla daha fazla kaloriye sahiptirler. Günlük Kalori ihtiyacının %20-25 kadarının yağlardan sağlanması tavsiye edilmektedir.
Yağların Önemi, Faydaları ve Görevleri:
- Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücut tarafından kullanımı için gereklidirler,
- Karbonhidratlardan yeterince enerji sağlanamadığı durumlarda enerji ihtiyacını karşılarlar,
- Hücre zarına ve deriye esneklik kazandırırlar,
- Büyüme, gelişme ve deri sağlığı için gerekli olan ve vücutta sentezlenemeyen yağ asitlerinin alınması için gereklidirler,
- Deride ve organların çevresinde depolanan yağlar vücudu soğuktan ve darbelerden korurlar,
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlarlar,
- Ayrıca, yağlar hücrenin yapı maddelerindendir.