forumda bakarsak, genelde sorunların çoğu kollara yönelik, nası estetik biceps yaparım triceps yaparım, ölçü alırım gibi. aslında bu sporda kollar önem olarak sonradan gelen kas grubu zaten diğer hareketlerde çalışıyorlar, bu sporda çok tecrübeli olup çok az kol çalışması yapanları gördüm 1-2 hareket ile işi bitiriyorlar çok da detaya inmiyorlar.
ama insanlar şurada haklılar, buna bir şey diyemem, yaz da yaklaşıyor, iyi bir kol kası olduğu zaman dar ve kısa bir tişört ile dikkat çekebiliyorsunuz, beğeneliyorsunuz, buna kesinlikle bir lafım olamaz herkes bir şekilde beğenilmek ister. hatta hiç bacak kası istemeyip kol göğüs omuz yeter diyenler de var bu da kişinin tercihidir saygı duymak lazım. siz iyi bacak kası yaparsınız, sağlam beliniz olur ama bunu gösteremezsiniz. ama iyi bir kol kasını göstermek kolaydır. bu yanlış bir şeydir demiyorum, tekrarlıyorum herkes beğenilmek fark edilmek ister.
ama benim sitemim şu ki, insanlar kol ile bu kadar haşır neşir oluyor, dergilerde forumda devasa biceps parçalı triceps makaleleri çok rağbet görüyor ama bu sporun temeli olan
deadlift squat gibi hareketler çok ihmal ediliyor. onlarca kol sorusu varken deadlift e yönelik squat a yönelik çok az soru ve başlık olması üzücü bence çünki asıl baba hareketler bunlar ve gelişim göstergesi de barbell curl de yaptığınız kilo veya kol ölçüsü değil squat veya deadlift teki yaptığınız ağırlık ile kilonuzun oranı. mesela yabancı üniversitelerde özellikle amerika da vg üzerine birçok çalışma var birçok antrenman tekniği, supplementin verimi nasıl ölçülüyor? kilo ve squat, deadlift oranı ile. gelişim ölçüsü de keza aynı şekilde. onlarca çalışma gördüm, kişi beginner mi intermediate mi advanced mi pro mu onun ölçüsü deadlift squat ın kilo ile oranı. hiçbir çalışma ne kol ölçüsüne ne de dambıll curl de yapılan ağırlığa bakıyor.
biz eğer temel hareketlerin hakkını verekek yaparsak zaten kollarımız bileklerimiz de gerektiği şekilde gelişecek.hakkıyla yapılan bir deadlift ile bilekler çok güçlenecek, güçlü bilekler ile daha ağır dambıllar ile kol çalışabileceğiz, squat ile salgılanan gh ile kollarımız otomatikmen büyüyecek.
soruyu soran mtyk üstüne alınmasın, ben salonda çok gördüm, adam ne bacak çalışıyor, squat deadlift ten haberi yok ama z barı şurdan tutarsam böyle olur burdan tutarsam böyle olur diye bir sürü biceps hareketi giriyor halbuki bicepse harcayacağı araştırmaya yönelik eforu bu saydığım temel hareketlere ve onlarn varyasyonlarına ayırsa çok daha fazla gelişecek. squat diyoruz envai çeşidi var, deadlift diyoruz envai çeşidi var ama insanların fazla ilgisi yok bunlara.