Bir saat nargile = 200 adet sigara

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IGO
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

IGO

Üye
Ülkemizde sayısı hızla artan nargile cafeler şimdi de İngiltere'de popüler oldu ancak 1 saat nargile içmenin 200 adet sigara tüketmeye eşdeğer olduğunu söyleyen uzmanlar bu yaygınlıktan endişeli...

110331-nargilesigara.widec.jpg


İngiltere'nin Leicester kentinde, gençler arasında nargileyle tütün tüketiminden kaynaklanan hastalıkların artması doktorları şaşırttı.

Leicester Sağlık Hizmetleri biriminden sigara bıraktırma uzmanı Kasim Çovdari, nargilenin özellikle 15-24 yaş grubunda giderek yaygınlaştığını belirtti.

Çovdari, araştırmaların nargileyle tütün içmenin sigara içmekten daha az zararlı olduğu inanışıyla çeliştiğini söyledi, "Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, bir saat nargile tüttürmek, 200 adet sigara tüketmeye eşdeğer" dedi.

Kasim Çovdari birkaç yıl öncesine kadar neredeyse kimsenin bilmediği nargilenin, her kültür ve etnik gruptan gençler arasında inanılmaz bir hızla yayıldığını, ancak bu alışkanlığın solunum ve kalp rahatsızlıklarına neden olduğunu vurguladı.

Sigaranın bilinen zararlarına ek olarak nargile kullanımı uçuk ve verem gibi virüsleri kapma riskini de artırıyor.

Leicester Belediyesi'nden Govind Mandora kentte dört yıl önce sadece bir nargile cafesi varken bugün bu sayının 10'dan fazla olduğunu, gençlerin buralarda yer bulabilmek için bazen yarım saat beklediğini söyledi.

Mandora, sürekli nargile cafe açılması için yeni izin başvuruları aldıklarını belirterek, "Nargilenin sigara gibi kabul görmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: ntvmsnbc
 
200 adet sıgaramı degılmı bılmıyorum ama hayatımda hıc özenıp içmedım cok sukur ıcenlerıde sureklı uyardım ıyıkıde ne sıgara ne nargıle dılımın ucuna surmedım
 
Hacettepe Üniversitesi'nin araştırmasına göre gençler nargileden vazgeçmiyor. Oysa bir nargile, 50 sigaraya bedel.

Elma, muz, nane gibi aromalı çeşitleriyle popüler olan nargile, sigara içmeyenlerin de favorisi. Hacettepe Üniversitesi'nin araştırması, nargilenin en çok üniversiteliler arasında yaygınlaştığını ortaya koyuyor. Prof. Dr. Nazmi Bilir "Dumanında birçok kimyasal madde var" derken Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'ya göre bu 'keyif' pek çok hastalığa zemin hazırlıyor.


Nargile içenlerin yüzde 41'i 18-21 yaş arasında...
Gençlerin yüzde 90'ı aromalı çeşitleri tercih ediyor.
Yüzde 89'u bu keyiften vazgeçmeyi hiç düşünmüyor.
Sigara içenlerin yüzde 62.2'si nargilenin daha az zararlı olduğuna inanıyor.
Nargiledeki nikel, kobalt ve kurşun oranı, sigaradan yüksek.
Sigara dumanında 34-85 ng (miligramın binde biri) kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6 bin 870.



AĞIR METALLER ÇOK FAZLA
Nargile dumanındaki zehirli maddeler de korkutucu boyutta. Araştırmanın danışmanlığını yapan Prof. Dr. Nazmi Bilir nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarının, sigara dumanındaki miktarlara göre çok yüksek olduğunu söylüyor. Örneğin, sigara dumanında 40-120 nanogram (miligramın binde biri) arsenik varken nargile dumanında bu miktar 165 ng. Bunun yanı sıra nargilede 6 bin 870 ng kurşun bulunuyor! Sigaradaki kurşun oranı ise 34-85 ng. Bu maddelerin tümü topraktan tütün bitkisine geçen ağır metaller. Ve hepsi "gerçek" birer zehir. Prof. Dr. Nazmi Bilir bu şekilde oran yapılırsa, nargilenin sigaradan 50 kat zararlı olabileceğini vurguluyor: "Çoğu kişi nargile dumanı sudan geçtiği için, suda 'süzüldüğü' gibi bir avuntuya kapılıyor. Bu filtreli sigara kandırmacası gibi. Filtrede sarı bir renk kalıyor ve tüm zehrin orada kaldığı zannediliyor. Nargilenin suyunun rengi de belli bir zaman sonra değişiyor. O yüzden zararlı maddeler suda kalıyor, ciğerlere çekilen 'duman' temiz diye düşünülüyor. Suda çözünen 5-10 madde olduğu doğru ama suda kalmayan daha binlerce madde var." Nargilenin bir başka çekici özelliği ise içimi uzun sürdüğü için sohbet etme imkanı tanıyor olması. Bu da nargilenin bir çeşit sosyalleşme yarattığını gösteriyor. Nargile kafelerin otantik bir havada dekore edilmesi, gençlere çekici geliyor.

ÜNİVERSİTELİLER ÇOĞUNLUKTA
Nargile kafelerin müdavimlerinin demografik özelliklerine bakıldığında neredeyse yarısının üniversite öğrencisi olduğu göze çarpıyor. Bunu yüzde 18'lik oranla lise öğrencileri ve yüzde 16'lık oranla üniversite mezunları izliyor. Ayrıca katılımcıların yarısı günlük hayatlarında sigara içmeyen kişiler. Biz de nargile kafeleri dolaştığımızda bu mekanlara sıklıkla gelenlerin çoğunun, aslında sigara içmeyen kişiler olduğuna tanıklık ettik. Müdavimlerden bazıları otantik ortamı beğendikleri için geldiklerini söylerken bazıları ise burada sohbet etmeyi çok sevdiğini dile getirdi. Ayrıca sigarayı bıraktıktan sonra nargile kafelere gelmeye başlayanlar da yok değil. Nargile içen gençlerin yarısı, aslında nargilenin bir tütün mamulü olduğunun farkında. Bunun da akciğer kanseri, kalp damar hastalıkları, gırtlak kanserine neden olduğunu ve hamilelikte bebeğe zarar verdiğini biliyor. Yine de tamamına yakını, yani yüzde 89'u nargileyi bırakmayı düşünmüyor. Kimisi ise içtiğinin bir tütün mamulü olduğunun bile farkında değil. Nargilenin şimdiye kadar gözardı edilmiş bir zararı daha var. O da, bir nargileyi yüzlerce hatta binlerce kişinin kullanması... Her ne kadar nargilenin ağızlığı ve suyu kişiden kişiye değişse de, dumanın geçtiği boru değişmiyor. Böylece nefes yoluyla bazı hastalıkların bulaşması mümkün. Uzmanlara göre nargile içen bir kişinin nefes yollarında bir mikroorganizma varsa, o nefes alıp verme sırasında boruya yerleşir ve bir sonraki kişiye geçer.

Bende bunu buldum burada da 50 sıgaraya bedeldır dıyor.
Kaynak: http://www.forumpaylas.net/muhabbet/1509-nargilenin-zararlari.html
Tam kaynak yerıne gecmez ama aradım bulamadım ılk kaynagı.





Bu arada..
200 adet sıgaramı degılmı bılmıyorum ama hayatımda hıc özenıp içmedım cok sukur ıcenlerıde sureklı uyardım ıyıkıde ne sıgara ne nargıle dılımın ucuna surmedım

Aferın sana eee napalım yanı.

Bos bos mesaj kasmaktan ne zaman vazgececeksın acaba.

Bir mesaj anca bu kadar amacsız olur..
 
Son düzenleme:
İkisi de zararlı da bu şekilde bir saat nargile içmek 200 adet sigaraya eş değer demek çok desteksiz bir atış olmuş.

Destekli mi olmuş desteksiz mi olmuş orasını ben bilemem ama Dünya Sağlık Örgütü'nden daha detaylı araştırma yapan bir kuruluş veya bir şahıs varsa çıksın destekli atsın biz de gerçekleri öğrenelim.

Hacettepe Üniversitesi'ne göre de "bir nargile, 50 sigaraya bedel" . Burada bahsedilen "bir nargile" ne kadar süre içilen bir nargile orası da bilinmez.
Paylaşılan haberlerden genel olarak şu sonuç çıkıyor: Nargile bir hayli zararlı, sigaradan ise daha da fazla zararlı.
 
Dünya Sağlık Örgütü aynı zamanda bir hayli sabıkalı bir kuruluştur. Nargile sigara kadar endüstriyel bir iş değil ve sigara gibi marka değerlerini oluşturmuş bir sektörelliği de yok, sebep tamemen duygusal diye de yorumlayabiliriz. Esas olarak çok desteksiz dememin sebebi de bir araştırma raporunun kıstaslarının ve analizlerinin ortaya koyulup paylaşılmamasındandır.


Destekli mi olmuş desteksiz mi olmuş orasını ben bilemem ama Dünya Sağlık Örgütü'nden daha detaylı araştırma yapan bir kuruluş veya bir şahıs varsa çıksın destekli atsın biz de gerçekleri öğrenelim.

Hacettepe Üniversitesi'ne göre de "bir nargile, 50 sigaraya bedel" . Burada bahsedilen "bir nargile" ne kadar süre içilen bir nargile orası da bilinmez.
Paylaşılan haberlerden genel olarak şu sonuç çıkıyor: Nargile bir hayli zararlı, sigaradan ise daha da fazla zararlı.
 
Son düzenleme:
Çok gereksiz bişey. Bütün bebelerin elinde nargile var sigara içseler daha kötü bişey olarak görülüyo nargilenin ne kadar zararlı olduğu bilinmiyo. Ciğerlerinize işkence etmek istiyosanız için.
 
Son düzenleme:
Esas olarak çok desteksiz dememin sebebi de bir araştırma raporunun kıstaslarının ve analizlerinin ortaya koyulup paylaşılmamasındandır.

Konuyu farklı noktalara çekmek istemem ama o zaman bir çok dergi, internet sitesi vs. de örnek verecek olursak Muscle & Fitness dergisi sürekli olarak desteksiz atmaktadır. Çünkü dergi içeriğinde hepimizin rastladığı gibi "şu şu bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre şu ürün şuna faydalı" gibi açıklamalar yer almaktadır. Biz de sağlıklı yaşam düşüncelerimize, spor hayatımıza bu tür bilgileri değerlendirerek devam etmekteyiz. Yapılan her açıklamayı; deney belgesine veya araştırma sonuç evrakına ulaşmadan dikkate almazsak işimiz yaş.
 
Back
Yukarı