Bu beslenme düzeni bana kilo verdirir mı?

Öncelikle herkese merhaba
Yaş= 22
Kilo= 120
Boy=1.94
Bel altı incecik ama göbek ve göğüs kocaman. Kadın vücudu gibi vücuda sahibim. Babam spor salonuna kaydımı yapmış, bende iyi olur diye düşündüm ve 1 haftadır gidiyorum. Koşu bandında hit cardio yapıyorum 2 gündür. 15 er dakika, 4 set halinde. Beslenme olarak şuan için

Sabah= 2 haşlanmış yumurta-biraz beyaz peynir-domates-4 tane zeytin- 1 dilim kepek ekmeği

Öğlen= Salata, Yoğurt, haşlanmış patates

Akşam= 1 tane elma, biraz kayısı ve ceviz yiyorum. Ama vücudumda gözle görünür bir değişiklik malesef yok. Ben nerede hata yapıyorum? Bu beslenme düzeni bana kilo verdirir mı sayın sporcu abilerim, ablalarım?

Alman gereken kaloriyi hesaplayıp 300 400 kalori eksiğini alman lazım.Şu an yediklerine bakılırsa kalorini çok daha az alıyorsun gibi duruyor.Bu da kas yıkımına sebep olabilir.Yani hesaplayıp ona göre yapmalısın derim :)

Öncelikle herkese merhaba
Yaş= 22
Kilo= 120
Boy=1.94
Bel altı incecik ama göbek ve göğüs kocaman. Kadın vücudu gibi vücuda sahibim. Babam spor salonuna kaydımı yapmış, bende iyi olur diye düşündüm ve 1 haftadır gidiyorum. Koşu bandında hit cardio yapıyorum 2 gündür. 15 er dakika, 4 set halinde. Beslenme olarak şuan için

Sabah= 2 haşlanmış yumurta-biraz beyaz peynir-domates-4 tane zeytin- 1 dilim kepek ekmeği

Öğlen= Salata, Yoğurt, haşlanmış patates

Akşam= 1 tane elma, biraz kayısı ve ceviz yiyorum. Ama vücudumda gözle görünür bir değişiklik malesef yok. Ben nerede hata yapıyorum? Bu beslenme düzeni bana kilo verdirir mı sayın sporcu abilerim, ablalarım?
Alman gereken kaloriyi hesaplayıp 300 400 kalori eksiğini alman lazım.Şu an yediklerine bakılırsa kalorini çok daha az alıyorsun gibi duruyor.Bu da kas yıkımına sebep olabilir.Yani hesaplayıp ona göre yapmalısın derim :)

Hocam madem kaloriyi az alıyorum, neden kilo veremiyorum

1 haftada ne bekliyorsun uzun vadeli düşün devamlılık önemli elbette alacaksın boş ver dersen her boş ver geri dönüşün daha zorlaşır kilo verdikten sonra ise keşke daha önce verseydim dersin.

Kalorini bmr (bazal metabolizma hızı) ın altına düşündüğünden vücudun buna direnç gösteriyor. Uzun süre bmr altında kalırsan zamanla metabolizman bozulabilir ve çeşitli hastalıklarla uğraşabilirsin. Ayrıca daha 1 hafta olmuş nasıl bir değişim bekliyorsun.

Senin yapın için bmr tahminen 2500 üzeri çıkar. Bütün gün evde yan gelip yatsan dahi en azından bu civarda kalori alman gerek. 120 kiloyum dedin yaklaşık 150 gr protein(et, tavuk, balık, süt ürünleri, bakliyat) 100gr civarı sağlıklı yağ (kuruyemiş, zeytinyağı, gerçek tereyağı) 250gr civarı da karbonhidrat(meyve, tahıllı/kepekli ürünler, bol sebze) almaya bak. Bu değerler tahmini. Hz. Gogıl a bmr calculator yazıp çıkan sitelerden aktivitene göre günlük kalori değeri hesaplatırsın. Çıkan değerin %20-30 civarı yağ, %30 civarı protein kalanı da karbonhidrat alarak tamamlayabilirsin. Yüzdeler konusunda farklı görüşler mevcut benim yazdığımda sadece bir örnek.

Moto G (4) cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kalorini bmr (bazal metabolizma hızı) ın altına düşündüğünden vücudun buna direnç gösteriyor. Uzun süre bmr altında kalırsan zamanla metabolizman bozulabilir ve çeşitli hastalıklarla uğraşabilirsin. Ayrıca daha 1 hafta olmuş nasıl bir değişim bekliyorsun.

Senin yapın için bmr tahminen 2500 üzeri çıkar. Bütün gün evde yan gelip yatsan dahi en azından bu civarda kalori alman gerek. 120 kiloyum dedin yaklaşık 150 gr protein(et, tavuk, balık, süt ürünleri, bakliyat) 100gr civarı sağlıklı yağ (kuruyemiş, zeytinyağı, gerçek tereyağı) 250gr civarı da karbonhidrat(meyve, tahıllı/kepekli ürünler, bol sebze) almaya bak. Bu değerler tahmini. Hz. Gogıl a bmr calculator yazıp çıkan sitelerden aktivitene göre günlük kalori değeri hesaplatırsın. Çıkan değerin %20-30 civarı yağ, %30 civarı protein kalanı da karbonhidrat alarak tamamlayabilirsin. Yüzdeler konusunda farklı görüşler mevcut benim yazdığımda sadece bir örnek.

Haklısın ama merak ettiğim bir şey var.Yapılan araştırmalarda kilo verme diyetlerinde yüksek yağlı diyetler daha sağlıklıymış.Tabiki sağlıklı yağlar :)

https://i.hizliresim.com/7Dmp1l.png

Abi hesapladım linkte ki gibi cıktı
Şimdi günde kaç kalori almaya çalışayım ortalama?

İlla şu kadar al gibi net bir şey diyemem ama 2600-2700 ün altına düşme. Hedefin yavaş kilo vermek olsun. Ne kadar yavaş olursa o kadar kalıcı olur. Beslenmeyi diyet olarak değil, yeni bir alışkanlık kazanmak olarak gör ve kalıcı çözümler peşinde koş.

Spor salonuna gittiğin zamanda ağırlık çalışması + kardiyo yapmaya çalış. Kardiyo içinde bisiklete yada eliptik tercih et. Aşırı kiloda koşu bandı dizlere fazla baskı yapabilir. İstenmeyen ağrılar çekersin. Ağırlık çalışması olarak ta forumda "tüm vücut çalışma program iskeleti" tarzı bir konu vardı. Oradaki herhangi bir tüm vücut (fullbody) program ile başlayabilirsin. İlk 1 ay özellikle hareket formlarını öğrenmeye odaklan hatta her antrenmanda rica et videoya çeksinler ki olası hataları anında giderme şansın olsun. Ağırlık ile sarkmaları da minimuma indirmiş olursun güzel olur.

Bu kadar yazdım ama bende benzer yolda yürüyorum. Bunlar tamamen okuduklarımdan çıkardığım şeyler, yanlışlar/eksikler olabilir.

Back
Yukarı