calisthenics ile ilgili sorularım var

calisthenics ile ilgileniyorum fakat antreman programımı bulmakta ve nasıl çalışacağım konusunda zorlanıyorum o yüzden konu açıyorum. Benim şuanki stilim şöyle 10 barfiks+10şınav+10dips bunları hiç dinlenmeden yapıyorum ve toplam 4-5 set yapıyorum. Ondan sonra elimdeki 1.70 düz bir bar ve ağırlıklar var. Onlada barbell curl,barbell row,deadlift vs. yapıyorum toplamda 6 set sürüyor bu hareketlerde. Tam vücut ağırlığıyla çalışmıyorum gelişimimin yavaş olacağı düşüncesiyle o yüzden bu calisthenics değil diye yazmanıza gerek yok. (Yaş 17 kilo 64 boy 178)

Calisthenics ve street workout aynı sanılan ama aslında farklı olan iki spor. Calisthenics vücut ağırlığıyla direkt olarak vücudun ve fonksiyonlarının gelişmesi üzerine kuruludur. Street workout ise performans ve hareket üzerine kuruludur. Mesela planche üst seviye ve gerçekten doğru yapılırsa tüm kasları statik gerilime maruz bırakıp geliştiren gerçekten muazzam bir harekettir. Diğer yandan barın üzerinde taklalar ve tornado dönüşleri gibi vücudu hızlandıran ve ivme kazandıran hareketler ise performans odaklı street workout hareketleridir. Bunları neden söyledim şimdi? Amacım bu farkı anlayıp çalışma sistemini ona göre ayarlamak. Hareket odaklı veya tekrar sayısı artırma amaçlı çalışarak vücut ağırlığı egzersizleri yapanlarda kısa sürede öyle ciddi değişimler pek görülmez. Amaçları bu değildir çünkü. Ama calisthenics ilerledikçe ilerleyen ve gerçekten de hızlı ilerleten bir sistem. Şartlar var. Mesela barfikste kendi sistemimden bahsedeyim. Önce amaç 15 tekrar nizami barfiks olsun(son 1-2 tekrar ivme alabilirsin). Bunu yapınca vücuda 10 kilo bağla ve aynısını bu kiloda hedefle. Bu şekilde devam etsin. Zaten vücuduna yük bağlı olduğu için ve seni biraz sallayabileceği için ister istemez doğru formda çalışmaya başlıyorsun. Bu hepsinde geçerli. Dips, şınav, inverted rows. Gelelim sonraki aşamaya. Bu vücudu geliştirir ama emin ol bir süre sonra insan zor hareketleri de yapmak istiyor. İşte bunlar için de ayrıca çalışmak gerek. Mesela dipste yarıda bekleme. Vücudu iyice uzatarak planche pozisyonunda plank hareketleri. Çünkü bu hareketler aslında kol gücüne bakmıyor direkt olarak. Emin ol zaten ağırlıklı barfiks ve dips yapabilen adamın kolları yeteri güçtedir. Ama yapamama sebebi omuz, karın, kalça ve bel kaslarının güçsüzlüğüdür. Kollarda kaldıracak güç vardır ama vücudun geri kalan kısmını havada tutabilmek gerekir. O yüzden ilk olarak dediğim şekilde ilerle. Beslenmek iyiyse çok iyi gelişeceksin. Tabii sınırlarını zorlaman gerek. İkinci olarak da merkez bölgesine ve omuzlara ayrı çalışmalar yap. Açışlar, pressler omuz için şart. Amut denemeleri de şart. Bunlar dışında eksik bir tek bacak kalıyor onun içinde ağırlıkları kullanabilirsin. İster yüksek yere çıkıp vücuduna ağırlık bağla. İster sırtına ağırlık al ister ellerine kettlebell gibi ağırlıklar al. Squat önemli çünkü. Yani calisthenics insanı çok iyi geliştirir. Sadece etrafta bu sporu yaptığını söyleyenlerin çoğu beslenmeye dikkat etmeden zevkine yapan kişiler olduğu için ve hareket(artistik denemeler) odaklı çalıştıkları için vücut olarak pek gelişmemiş oluyorlar hacimsel anlamda. Dolayısıyla dışarıdan sanki bu spor kişiyi geliştirmez sanılıyor. Yoksa hem gerçek hayatta hem de internette bu sporla progressive overload yaparak çok iri ve estetik kişileri görmek mümkün.

vakit ayırıp cevapladığın için teşekkür ederim abi hepsini tek tek okudum. Benim amacım esasında artistik hareketleri başarmak değil, belli bir ivme kazanıp bir şekilde kaslarımı büyütmek. Senin anlatmak istediğin sistemide anladım fakat bir sorum var. Hareketleri hiç dinlenmeden art arda mı yapayım misal 10 barfiks 10 şınav 10 dips gibi. Yoksa senin gibi 15 nizamiden sonra vücuduma belli bir kg bağlayıp tekrar barfiks çekmek gibi mi ? Tabi antreman süresi, set ve tekrar sayısı,dinlenme süresi hakkındada pek bir fikrim yok o konudada aydınlatırsan çok sevinirim abi teşekkürler şimdiden

vakit ayırıp cevapladığın için teşekkür ederim abi hepsini tek tek okudum. Benim amacım esasında artistik hareketleri başarmak değil, belli bir ivme kazanıp bir şekilde kaslarımı büyütmek. Senin anlatmak istediğin sistemide anladım fakat bir sorum var. Hareketleri hiç dinlenmeden art arda mı yapayım misal 10 barfiks 10 şınav 10 dips gibi. Yoksa senin gibi 15 nizamiden sonra vücuduma belli bir kg bağlayıp tekrar barfiks çekmek gibi mi ? Tabi antreman süresi, set ve tekrar sayısı,dinlenme süresi hakkındada pek bir fikrim yok o konudada aydınlatırsan çok sevinirim abi teşekkürler şimdiden

Hareketleri dinlenmeden yapmak atletik performansını geliştirir. Şöyle düşün var olan bir enerjin var ve sen onu performans için kullanıyorsun ve eline yorgunluktan başka birşey geçmiyor. Sonra zamanla buna alışıyorsun. Ama enerjini saklayıp çalışmayı ve hareketleri ayrı ayrı setlere böler ve set aralarında yeterli dinlenmeyi yaparsan o enerjiyi kasa hasar vermek için kullanabilirsin. Yani şöyle düşün elinde ağırlık var ve biceps curl yapıyorsun diyelim. Ağırlığı artık kaldıramıyorsun diyelim. Şimdi burada bunun iki sebebi olabilir. Ya enerjin tükendi diye bırakırsın ya da acı çektiğin için. Birincisinde kendini zorlamışsındır enerjin bitmiştir. İkincisinde ise kası zorlamışsındır enerjin olsa daha acı dayanılmayacak seviyeye geldiği için bırakmışsındır. Her ikisi de kası geliştirir fakat ikincisi bunu daha çok yapar ve birinci öncüle fark atar. Sana ilk set barfiks çek ikinci set 10 kg tak demiyorum. Olayı yanlış anlamışsın bir daha oku. Sana ilerleme kaydet ki kasların da ilerleme kaydetsin diyorum. Ayrıca mesela 4 set barfiks yapacağım de ve 4 set barfiks yap sonra diğer harekete geç. Set aralarında da yaklaşık bir dakika dinlen kollarını salla, esnet. Baktın ki tek seferde 15 tane barfiks çok rahat çekiyorsun bundan sonra diğer antrenmanlarında vücuduna ağırlık bağla. Baktın ki o ağırlıkla artık rahat 15 tekrar yapıyorsun bu sefer de bu ağırlığı artır ve bu böyle devam etsin. Progressive overload denen bir ilerleme sistemi var. Yaz, araştır ve öğrenmeye çalış. Hareketler belli. Temel hareketleri seçeceksin bir gün yapıp bir gün dinleneceksin. Yoksa böyle hareketleri dinlenmeden ardı ardına yapmak sadece performansını geliştirir. Glikojen depolarını boşaltır durursun çünkü iyi enerji harcatır. Sen araştır, öğrenmeye çalış, imkanlarına göre programını oluştur. Emek verdin araştırdın baktın ki aklın karıştı veya hala aklında sorular var o zaman mesaj at programını oluşturalım. Yardım ederim. Sadece sen kendi emeğini ver zamanla önce bilgileri öğrenmeye çalış ve uygulamaya çalışıp vücudunu gözlemle gerisi önemli değil.

15 barfiks 10 kg vs. bunlar sadece bir isim abi ben örnek vermek istemiştim. Ayrıca bahsettiğin ''progressive overload'' tekniği daha önce araştırmıştım ama daha detaylı bakacağım. Sana bahsettiğim 1. sistem antreman öncesi karbonhidrat ağırlıklı beslensem bile benim midemi bulandırıyor bayılma safhasına kadar getirdiği oluyor. Bünyem zaten bu sisteme uygun değil deneyerek anladım bunu ben. Bir kaç defa bahsettiğin şekli uygulayarak antreman yapacağım. Beni tatmin etmezse sana mesaj atarım ayrıca program oluştururuz. Sağol ilgilendiğin için

Reiz ozaman ben bir dinlenmeden program bir dinlenerek program uygulasam ikisinide kazanırmıyım yoksa bir etki yapmazmı

SM-A720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bana mı yazdın anlamadım ama ben bıraktım Calisthenicsi. Çünkü gerçekten çok zevksiz. Ben evde yapıyordum çünkü eve yakın parklarda sadece kaydırak var :D Maddi bir sorunu olmayan kimseyede tavsiye etmiyorum.

bana mı yazdın anlamadım ama ben bıraktım Calisthenicsi. Çünkü gerçekten çok zevksiz. Ben evde yapıyordum çünkü eve yakın parklarda sadece kaydırak var :D Maddi bir sorunu olmayan kimseyede tavsiye etmiyorum.
Hayatımda ilk defa calisthenicse zevksiz diyen birisini görüyorum. Büyük ihtimal istediğin verimi alamadığından ve belli bir seviyeye gelemediğinden zevk alamadın.

yahu yapmayın Allah aşkına. Ben kendi fikrimi belirtiyorum sadece. Aylarca yaptım fakat hiç bir antremanım zevkli geçmedi. Tek faydası açık havada yapılabilmesi bence

yahu yapmayın Allah aşkına. Ben kendi fikrimi belirtiyorum sadece. Aylarca yaptım fakat hiç bir antremanım zevkli geçmedi. Tek faydası açık havada yapılabilmesi bence
Hocam öncelikle programlaman yanlış. Bilmesem de beslenmen ve dinlenmenin ne kadar doğru olduğuda tartışılır. Dediğin gibi aylarca yapıp biryerlere gelememen de bunun kanıtı. Calisthenics dediğin aylarca sadece şınav barfiks çekmekse sıkıcı zaten. Yüzlerce farklı hareket varken onlarla hiç uğraşmadan zaten salonda çalışanların bile yaptığı 2-3 hareketi yapıp komple calisthenics zevkli değil demek hiç mantıklı gelmiyor :/

Hocam öncelikle programlaman yanlış. Bilmesem de beslenmen ve dinlenmenin ne kadar doğru olduğuda tartışılır. Dediğin gibi aylarca yapıp biryerlere gelememen de bunun kanıtı. Calisthenics dediğin aylarca sadece şınav barfiks çekmekse sıkıcı zaten. Yüzlerce farklı hareket varken onlarla hiç uğraşmadan zaten salonda çalışanların bile yaptığı 2-3 hareketi yapıp komple calisthenics zevkli değil demek hiç mantıklı gelmiyor :/
bar gördüğümde hiçbir hareket yapamıyor olsam bile el atmadan duramıyor insan

SM-A720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Back
Yukarı