DEADLIFT

kemer ve güçlenme ?!...

ters orantı olasalığı gerçekci olmayan bi konu...genelde "bileklik, sargı vb " sarılması durumlarında "kasların, eklemlerin güçlenemeyeceği "konusu sporda sık sık dile getirilen bir konudur ...ama, aslı olmayan bir konudur...

zira, kaslar , ligamentler vb kemerin,sargının vb nin içinde de gayet rahat çlışırlar...kemer sadece "hareketin ağırlık merkezinden ani kaymalarda " oluşacak disk manupulasyonlarının etkisni önlemek ive belin mümkün olduğunca stabil pozisyonda dik kalmasıkonusunda yönlendirici bir olgu...

ağır kilolarla çalışırken "bel "her zaman dik ve stabil pozisyonda kalmalıdır, deadlift de de ...neticede bu bir hafifce sayılan ağırlıklarla yapılan "good morning "hareketi mekanizması değil ki , bel hareketli salınmasına , disklere ,yastıklara "egzantrik baskıların "da uygulanmasına müsade edilsin......

Son düzenleme:
Alt sırtın Deadlift esnasındaki asli görevi zaten stabilize etmek. Bu yükü üzerinden alırsanız, hakkıyla güçlendiremezsiniz.

kemerle "yük "falan alınmaz...yani ,sanılan gibi kemer binada bi nevi " rahatlatıcı taşıyıcı kolon "görevi falan görmez...kaslarda , vücutta oluşan gerilimi azaltmaz...

sadece , vücudu beli dik, çukur tutmak, stabilize etmek için yönlendiiricidir...bu sayede hareket doğru ve homojen yapılır, doğrultu verir ...fonksiyonelliği sadece budur...

Son düzenleme:
Kendiniz söylüyorsunuz, vücudu dik tutmak için kullanıldığını. Bu da vücudu dik tutmak için kullanılan kasların daha az gerilime maruz kalması anlamına geliyor. Daha açık nasıl söylenir, bilmiyorum.

Deadlifti kayış yardımıyla yapmaya alıstım , geçen gün bir deniyim dedim normal baktım barı tutamıyorum parmaklarım açılıyor zigzag tutuşa rağmen.

Demek istediğim aynı sıkıntı beldede olabılır kemer kullanınca bel bi süre sonra güçsüzleşebilir.Merkez bölgenın zayıf kalması sanırım tüm hareketler için dezavantaş.

kasların daha az gerlime maruz kalması ?!...bunu anlayamadım ?..

kaslar ,yani vücuda binen yük dik durunca daha az mı gerlime maruz kalıyorlar ?!.

step step gidelim.

**deadlift hareketinde bel stabil olmalı mı ?.cevap : .evet, olmalı ...
**konu böyle ise , madem stabil olacaksa , vücuda "moment oluşturacak" riskler elimine edilecekse zaten konu "kemer "lehine kayar...

Bunda anlaşılmayacak ne var, bilmiyorum.

Bel bölgesindeki kasların görevi, o kısmı stabil tutmaktır.

O kasların görevini kemere verirseniz, o bölgedeki kaslar, yeterince güçlenemezler.

Kemer, stabil tutmak için takılıyor, kasların görevi o bölgeyi stabil tutmak. Bu mantığı açıklamak için daha ne demem gerekiyor?

Deadlifti kayış yardımıyla yapmaya alıstım , geçen gün bir deniyim dedim normal baktım barı tutamıyorum parmaklarım açılıyor zigzag tutuşa rağmen.

Demek istediğim aynı sıkıntı beldede olabılır kemer kullanınca bel bi süre sonra güçsüzleşebilir.Merkez bölgenın zayıf kalması sanırım tüm hareketler için dezavantaş.

---

kayış olayı farklı bir konu...kavrama ile ilgili olan, kavrama yetisi gelişmmiş , eli küçük olan kişilere yönelik olay..kavrama güçsüzlüğü "parmak , pençe büyüklüğü "ile ilgili bi olaydır genelde...

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 00:23 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 00:20 ----------

kemer destek sağlayarak , taşıyıcı kolon görevi görerek kasların üzerindeki yükü falan almaz ...sadece beli belli bir formatta tutmak için yönlendiricidir , yük azaltıcı değil...yani kaslardaki gerilme aynıdır, kemerli kemersiz değişmez ...bunda anlaşılmayacak ne var?!...)

Kemer elbette Core bölgesindeki yükü alır. Yükü almıyor olsaydı kemere ihtiyaç duyulmazdı. Yönlendirmek ne demek? Aynı şeyleri tekrar edip duruyorsunuz, amacınız nedir, anlamış değilim.

aslında kemer eger olumune sıkılmassa gercekten yonlendırıcı olur yanı kısacası bır kalıp gıbıdır belı bır kalıp gıbı sarar ve faklı bır pozısyone gecmesıne musade etmez

ve kemerlı ıle kemersız arasında gerılım olarak fark yoktur aslında .

benı sorcak olursanız ben su an 180kg ıle d.l yapıyorum kemer kullanmıyorum ( bana uygun kemer yok salonda ) sevmıyorumda zaten rahatsız oluyorum

bılek kayısıda kullanmıyorum cunku kavrama kuvvetını gercekten azaltıyor bence kayıs nerde kullanılır sole kı eger mesela ben 180 ıle yapıyorum dımı ve dedım kı 200kg ıle yapıcam ozman kullanabılırım ama bır yere kadar mesela 2 hafta sonra 190 ıle yaparken kullanmam zaten agırlık arttırmak amacsa kullanılabılır ama son sette be maks kılo ıle a tabıkıde kavrama ıle ısım yok dıyorsa kısı kullansın faydasıda olur :)

Beli bir kalıp gibi tutarsa, beli sabit tutmakla görevli kasların işini kısmen üstlenmiş olur. Bunda anlaşılmayacak bir şey yok.

Ben deadlifte başlayacağımda, hocam hareketi yapmamı önermiyor başıan sorumluluk almaktan korkuyor sanırım sakatlanırsın dedi.

6 ay boyunca durmadan hyper extension ile belimi güçlendirdim. Bazen ağrılar oldu bırakmak zorunda kaldım ama halen belimin zayıf olduğunu düşünüyorum.

Deadlifti kavramak öğrenmek için hafif ağırlıkla başlamak istiyorum hareketin başındamı yapmalıyız bu hareketi? mesela Sırt günümüzde sırtın başındamı sonundamı olacak?

hemen tekrar edelim : " eğer konunuz vg ise , hocanız bu konuda tümüyle "haklı , zira "sırt hareketleri "ile birlikte hele ağır şekilde yapılacak olursa aşırı gerilmelerden dolayı "deadlift" sorunlar çıkartabilir !...

ayrıca "hiper extension "ile deadlift hareket mekanizmalarının fazla doğrudan ilişkisi yoktur...zira , hyper exteniyonda "kas çalışma yönleri ,işin içine katılan kasların çalışma mekanizmaları "farklı , ağır deadliftlerde ise çok daha daha farklıdır...

hele hele "hyper extension "gibi bir hareketi başlarda yapıp "deadlift, squat "gibi hareketler girmek son derece sakıncalıdır!...

aslında "hyper extension "hareketi extra ordiner zorlama tiplemesiyle insan anatomik , mekanizması , kinseiolojik açıdan son derece abzürt bir harekettir...bunu başlardayapıp sonra ağır çalışmalara geçip sakatlanan onlarca insan mevcuttur...

yıllar önce idmanlarda "ters mekik de dahil" yaptırmayı denediğimiz bu hareketlerin sonunda hemen hemn herkeste bel -sırt sorunları oluşuverdi...ve kestikten sonra herşey normale döndü...bu hareketler özellikle bel kaslarında yanlarda seyreden extra ordiner gerilmeler yaratıığından bu yönde gerilmiş kaslara farklı yönde ağır yük gelmesi hainde ve hele hareketin biraz da "moment alması" sözkonusu olunca sakatlıklar olur..)

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 12:34 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 12:26 ----------

aslında kemer eger olumune sıkılmassa gercekten yonlendırıcı olur yanı kısacası bır kalıp gıbıdır belı bır kalıp gıbı sarar ve faklı bır pozısyone gecmesıne musade etmez

ve kemerlı ıle kemersız arasında gerılım olarak fark yoktur aslında .

benı sorcak olursanız ben su an 180kg ıle d.l yapıyorum kemer kullanmıyorum ( bana uygun kemer yok salonda ) sevmıyorumda zaten rahatsız oluyorum

bılek kayısıda kullanmıyorum cunku kavrama kuvvetını gercekten azaltıyor bence kayıs nerde kullanılır sole kı eger mesela ben 180 ıle yapıyorum dımı ve dedım kı 200kg ıle yapıcam ozman kullanabılırım ama bır yere kadar mesela 2 hafta sonra 190 ıle yaparken kullanmam zaten agırlık arttırmak amacsa kullanılabılır ama son sette be maks kılo ıle a tabıkıde kavrama ıle ısım yok dıyorsa kısı kullansın faydasıda olur :)

-----------------------

)))

kayış konusu aslında dediğin dahil olmak üzere 2 durum için geçerli:

- ellerin küçük olması ,pençe ve parmaklrın yetersiz oluşu durumunda "kayış mecburi " ..istediği kadar "önkol, parmak kasları" güçlü olsun, eğer bunlar yeterince büyük değillerse kavrama fonskiyonel olmaz ,...

-ağırlığın çok ağır ekstra ordinary olmsı ...dediğin gibi...örneğin 190 kgs ile çalışan ve burda "kavrama konsunda son limitlerde olan bi adamın" , 220 kgs denemesinde "kayış kullanmama konusunda lüksü bayağı azdır...büyük ihtimalle ağırlığı tutamayacaktır !...) kayış gerekecektir...

Son kez tekrar edelim;

Deadlift bir Posterior Chain egzersizidir. Eğer kemerle çalışmaya çalışırsanız, bu zincirde zayıf bir halkaya sahip olursunuz. Bu da sizin başınıza ileriki dönemde problem çıkarır.

Deadlift'i kemersiz çalışın. Deadlift'in en önemli etkilerinden biri olan, statik gerilimi bir kemere yığmayın.

Ben deadlifte başlayacağımda, hocam hareketi yapmamı önermiyor başıan sorumluluk almaktan korkuyor sanırım sakatlanırsın dedi.

6 ay boyunca durmadan hyper extension ile belimi güçlendirdim. Bazen ağrılar oldu bırakmak zorunda kaldım ama halen belimin zayıf olduğunu düşünüyorum.

Deadlifti kavramak öğrenmek için hafif ağırlıkla başlamak istiyorum hareketin başındamı yapmalıyız bu hareketi? mesela Sırt günümüzde sırtın başındamı sonundamı olacak?

şu soruma cevap verebilirmisiniz

Isındıktan sonra başında.

Son kez tekrar edelim;

Deadlift bir Posterior Chain egzersizidir. Eğer kemerle çalışmaya çalışırsanız, bu zincirde zayıf bir halkaya sahip olursunuz. Bu da sizin başınıza ileriki dönemde problem çıkarır.

Deadlift'i kemersiz çalışın. Deadlift'in en önemli etkilerinden biri olan, statik gerilimi bir kemere yığmayın.

Mumkun oldugu kadar kemerle calısmamak lazm dıye dusunuyorum ancak ,

Şöyle bir durumda kemer kabul görürmü acaba?

Atıyorum bir abim var naturel calısır deadliftn belden ziyade diğer etkilerini daha cok onemsıyor yani ancak belde sıkıntı var kemersiz yapamıyor ağır kiloları ,

bunuda ekstra ters mekik ile çözmek mümkün olmazmı ? Bahsettigim düz orjin deadlift , stiffde durum değişir sanırım ?

Maksimal denemelerde güvenlik unsuru olarak kullanılabilir. Ama bunu antrenmanın bir parçası haline getirirse, erector kaslar, Posterior Chain'in zayıf halkası olarak kalacaktır. Bu tehlikeli bir durum.

Ayrıca, kemerin verdiği güvenlik hissinin yanıltıcı da olabileceğini düşünüyorum.

bel kasları zayıf ya da benim gibi sakat olanlar (bel fıtığı + ufak kist var) hafif kilolarla dizleri kesinlikle kırarak ve yavaş çalışsınlar dizleri kırmazsanız alt sırta bel bölgesine azami yük biner diskleri kaydırırsınız yıllarca sürünürsünüz.beli ve bacakları ısıttıktan sonra 40 kg 14 12 10 8 çalışıyorum ağrılarıma da büyük faydası oluyor.Çok ağır kiloların altına girmiyosanız kemere alıştırmayın kendinizi SCHWARZXXL ında bahsettiği gibi karın kaslarınız bu hareket için tembelleşecek gereken desteği vermeyecektir.

Son düzenleme:
Back
Yukarı