aslında gerçekten garip bir göğüs yapısı ..araştırma gereği duydum;
Göğüs Duvarı Deformiteler
1.Pektus ekskavatum ( kunduracı göğsü )
Pektus ekskavatum nedir?
İman tahtası (sternum) ve kaburga kıkırdaklarının içeriye doğru çukurlaşması "kunduracı göğsü" adı verilen pektus ekskavatum'un karakteristik bulgusunu oluşturur.Bu durumu bir genetik hastalık olarak tanımlamak doğru değildir. Zira hastalıktan ziyade bir "deformite" yani şekil bozukluğudur. Bilinmeyen nedenlerden ötürü kaburgaların kıkırdak kısımları doğuştan itibaren normalden fazla gelişir. Bu fazla gelişmeye bağlı olarak içe çöküklük ya da dışa doğru çıkıntı oluşabilmektedir.
Ne kadar sık rastlanır?
Görülme sıklığı 1/300-1/400'dür. Erkeklerde 4 kat daha sıktır. Nedeni bilinmemektedir. Ailesel olduğu düşünülmektedir.
Şikayet yapar mı?
Genellikle herhangibir şikayet yapmaz. İleri yaşlarda çökük bölgede ağrı olabilir. Çarpıntı görülebilir.
Tedavisi nedir?
Tedavisi ameliyattır. Cerrahinin amaçları:1. Göğüsteki yapısal baskıyı azaltmak ve göğüs kafesinin normal gelişimine izin vermek, 2. Akciğer ve kalple ilgili şikayetleri azaltmak, 3. Psikolojik problemleri ortadan kaldırmak
Ameliyat Çeşitleri Nedir?
1. Ravitch ameliyatı : Tüm deforme kıkırdakların çıkarılması ve iman tahtasının düzeltilmesi ameliyatıdır. Operasyon süresi uzundur. Büyük ve zahmetli bir ameliyattır. Yan etki riski yüksektir.
2. Nuss operasyonu :Minimal invazif bir cerrahidir. Ameliyat süresi kısadır (1/2 - 1 saat). Uzun dönem sonuçları:
İyi kozmetik sonuçlar
Pektus ekskavatum rekürrensi olmaz
Minimal yan etki
Uzun dönem fonksiyonları:
1. Göğüs kafesinin normal ekspansiyasyonu
2. Kalp ve akciğerlere bası olmaz
3. Ameliyat öncesi durum ile karşılaştırıldığında fonksiyon artışı

operasyondan sonra