Devamlılıkla Kas Yapılır mı ?

Haxcı

Üye
Arkadaşlar 70 kg bir insanım.Haftada 3 gün evde spor yapıyorum.Fakat spor yaptığım günler protein olarak 55 gr falan protein alıyorum.Programım da şu:
5 dk gölge boxu
5 dk 1 kg ağırlıkla gölge boxu
5 dk kum torbasıyla çalışma
100x3 ip atlama
Mekik
4x6 barfix
4x12 şınav
tuğrabozan el yayıyla çalışma 4x10
Bilek kası için ıslak havlu sıkma 3 dk falan

Tüm sporum 1 saat sürüyor.Programda çok ağır gelmiyor bana.Elbette yoruluyorum ama ölcek,biticekmiş gibi de olmuyorum.Sorum şu.70 kg olup spor yaptığım günler 50-55 gr protein alarak devamlılıkla(7-8 ay) az da olsa kas yapabilir miyim ? Yoksa gelişimim 0 mı olur ?

Sporla gelişimin temel 3 noktası vardır.Beslenme egzersiz ve uyku.En önemli kısım beslenme.Beslenme ise genel oalrak mikro(Vitamin,mineral,.. ve makrolardan(Protein,karbonhidrat,yağ) oluşur.Makrolar içerisinde sporcu için en değerlisi proteindir.Normal bir insanın bile günlük kilo başı 0.8-1 gram protein alması gerekir.Kilo başı 0.6 gramdan az protein alan insanlarda gerileme gösteren araştırmalar mevcut.Spor yapan insanlarda ise kas gelişiminin merkezinde olan proteine ihtiyaç büyümekte.Araştırmalar zaman,sporcular gibi değişkenler nedeniyle farklılık gösterse de kilo başı 1.5 gram 2 gram arası protein sporcunun kas gelişimi için gereklidir.O yüzden protein miktarınızı artırmanız gerekiyor.

Diğer taraftan devamlılığın etkisini sormuşsunuz.Progressive overload kas gelişiminin egzersiz bölümünün olmazsa olmazlarındadır.Devamlılık ise bunun 'progressive' kısmı.Ancak bu devamlılığı haftalık,aylık periyotlarla geliştirmeniz gerekir.Bunuda ağırlıkla,ağırlık artırarak yapabilirsiniz.Tekrar sayısını artırmak iyi bir fikir gibi gözükse de fazla tekrar-ağır çalışma karşılaştırmalarını içeren konular sitede mevcut.

Sporla gelişimin temel 3 noktası vardır.Beslenme egzersiz ve uyku.En önemli kısım beslenme.Beslenme ise genel oalrak mikro(Vitamin,mineral,.. ve makrolardan(Protein,karbonhidrat,yağ) oluşur.Makrolar içerisinde sporcu için en değerlisi proteindir.Normal bir insanın bile günlük kilo başı 0.8-1 gram protein alması gerekir.Kilo başı 0.6 gramdan az protein alan insanlarda gerileme gösteren araştırmalar mevcut.Spor yapan insanlarda ise kas gelişiminin merkezinde olan proteine ihtiyaç büyümekte.Araştırmalar zaman,sporcular gibi değişkenler nedeniyle farklılık gösterse de kilo başı 1.5 gram 2 gram arası protein sporcunun kas gelişimi için gereklidir.O yüzden protein miktarınızı artırmanız gerekiyor.

Diğer taraftan devamlılığın etkisini sormuşsunuz.Progressive overload kas gelişiminin egzersiz bölümünün olmazsa olmazlarındadır.Devamlılık ise bunun 'progressive' kısmı.Ancak bu devamlılığı haftalık,aylık periyotlarla geliştirmeniz gerekir.Bunuda ağırlıkla,ağırlık artırarak yapabilirsiniz.Tekrar sayısını artırmak iyi bir fikir gibi gözükse de fazla tekrar-ağır çalışma karşılaştırmalarını içeren konular sitede mevcut.
Ya benim tek merak ettiğim yetersiz proteine rağmen 7-8 ay gibi bir süre devamlı spor yaparsam az da kas yapar mıyım sorusuydu.Bunu merak etmemin sebebi şu.Seneye başka bir ilde üniversite okumayı düşünüyorum.O zaman tam bir sporcu beslenmesi yapamıcam muhtemelen.Ama spor yapmak istiyorum.O yüzden sırf devamlı spor yaparsam kas bir süre sonra gelişmek zorunda kalır mı diye merak ettim.

Sıfır gelişim niye olsun hocam ama düzenli ve iyi beslenen kişi kadar verimli olmaz.Protein miktarını artıramıyorsan ama sporu da zevk alarak yapıyorsan(burası önemli çünkü gelişim az olsa bile takmazsın kafana) belli bir kas kütlesi gene yaparsın.Ama buna net bir şey denemez çünkü kafanda ki vücut ne ? Senin genetiğin ne kadar iyi gibi sorular bilinmezde çünkü.

Birde zamanla misal göğüs'ün için şınav yetersiz kalabilir.Ben ilk başta dumbell bench press tek kol 12,5kg x 8 yaparken,Şuan 26kg x 6 'da tam verim alıyorum.

Sıfır gelişim niye olsun hocam ama düzenli ve iyi beslenen kişi kadar verimli olmaz.Protein miktarını artıramıyorsan ama sporu da zevk alarak yapıyorsan(burası önemli çünkü gelişim az olsa bile takmazsın kafana) belli bir kas kütlesi gene yaparsın.Ama buna net bir şey denemez çünkü kafanda ki vücut ne ? Senin genetiğin ne kadar iyi gibi sorular bilinmezde çünkü.

Birde zamanla misal göğüs'ün için şınav yetersiz kalabilir.Ben ilk başta dumbell bench press tek kol 12,5kg x 8 yaparken,Şuan 26kg x 6 'da tam verim alıyorum.

Öyle çok kas yapma amacım yok.Formda kalıyım hafiften kas yapayım yeter.Genetiğimi de iyi bulurum.Çocukluğumdan beri sporla hep içli dışlı oldum.
Zaten bu dediğim programı 3 aydır yapıyorum.Dediğim gibi protein olarak çok iyi beslenmiyorum ama vücudumu yine forma sokup az da olsa kas yapmayı başardım.Yani bu yetersiz proteine rağmen spora devam etsem az azda olsa yol katetmeye devam eder miyim ?

Açık konuşmak gerekirse, bu iş sıkı bir çalışma ve yemek disiplini gerektirir, az veya çok kas farketmez. Sonuçda displinden vazgeçince kas oranına göre kısa sürede eski haline dönersin. Senin yaptığın hareketler, bu işi sıkı tutanların ısınma antremanlarına karşılık gelir. Belki biraz yağ oranın düşer ama kas oranının artacağını zannetmiyorum. Her ay aynada resmini çek ve eskiler ile kıyasla eğer gelişme farkedersen ve sana yeterli gelirse devam et, gelmezse en yakın salona yazılıp bu işe ciddi eğil derim. Tabii, içinde bu tutku varsa :)

beslenmeyi yetersiz yaparak kalıplı bi kas kütlesine sahip olamazsın fakat chalistenics ciler gibi olabilir. kilona göre güçlü olursun plajda da iyi vücut olur fakat çok dar giyinmezsen kaslar gözükmez. onlar da vücut ağırlıklarını arttırmamak için fazla yemiyorlar, haliyle az yiyerek kg sinin 1.5 - 2 katı protein almak zor oluyor.

Back
Yukarı