doktorun biri birgün et ve yoğurt hakkında der ki...

gameover

Üye
arkadaşlar, nihayet bu soruyu sorma günü geldi çattı.

olaylar silsilesi aynen şu şekilde cereyan etmiştir ki buyrunuz anlatıyorum :D

bundan 2-3 sene önce bu zat-ı muhteremin annesi tarafından tv.de yayınlanan bir programda bir doktordan et ve yoğurdun aynı anda yenmesinin vücudun etten alacağı faydayı sıfıra indirdiği duyulmuştur. ve anne ne zaman kırmızı et ya da tavuk yemeği yapsa o leziz yemeklerin yanına yoğurt isteyen oğluna "...oğlum dolapta yoğurt var ama o doktor dedi ki etle yoğurt beraber yenince etin proteini, vitamini falan kalmıyomuş. onun için sofraya koymadım..." diyerekten cevap vermektedir.

bu duruma ifrit olan oğlan tabi şimdiye kadar o hain doktoru sallamayıp etle yoğurdu binlerce kez aynı anda götürmüştür.

uzun lafın kısası böyle bişey duyan, gören, bilen var mı yahu :D
 
ya bu sporu kac yıldır yapıyorum annemde her tavuk ve yogurt yıcegım sırada gelr yogurdu alır zarrlı oglum koskoca doktordan ıyımı bılcen der demkkı bahseddıgı doktor buymus kım bu ya bı bulsam :)
 
valla bılmıyordum ılkez duydum hep yogurtla et yıyordum tavuk yıyordum
 
şimdi yemek yicem tavuk yanında gene yoğurt var konu da açıklığa kavuşmamış
ben anneme sordum seda sayanda çıkan bir adam mı ne demiş ama kırmızı et için söylemiş heralde
 
tezcatcatl, umarım durum sadece demirle ilgilidir ve umarım protein emilimi buna dahil değildir. bence bu konuyu anca bir beslenme uzmanı netleştirebilir. herkese teşekkürler.
 
konu tamamen "sindirim "ile ilgili olan ve kimyasal reaksiyonlarla ilgili olan bir durum...

et, insan vücudu için hazmı en zor maddelerden birisidir...ve hele "genetik olarak " avcı ve toplayıcı "gruplardan gelmeyip , modern tarım gruplarından geliyorsa sindirim sistemi bayağı zorlanacaktır, özellkle sığır eti konsunda ...

insanoğlu beslenme şekli olarak aslında günümüzde tam bir çöp makinası haline gelmiştir..."et süt,sebze, şeker vb" hepsini tek bir öğünde yeme olanağını bulan ender canlı türlerinden...diğer memeli tür hayvanlarda durum farklıdır...ihtiyaç ve imkan durumlarına göre besinleri genelde farklı zamanlarda alırlar ve sindirim sistemlerinde bu nedenle zorlanma olmaz...örneğin bir ayı ya avlanır et yer , ya da otlar ya da arı yuvasını istila eder...önüne hazır sofra kuran olmadığından...

yoğurt, yine insanoğlu tarafından geliştirilmiş bir besin türü ,sütün daha uzun süre saklanabilmesi için geliştirilmiş bir yöntem...aynı zamanda sütün sindirim zorluklarını bertaraf eden...sindirim süresi ete göre çok kısa...

ikisi bi arada yenirse ne olur?!...öncelikle etin hazmı için "hcl" mide asidi ön şartlardan ve elzem ...diğer bir gereklilik tepkimeye giren yüzey büyüklüğü ...oysa ,yenen yoğurt ile bu mide asidi konsantrasyonu seyrelir,ayrıca tepkimeye girecek olan etin yüzey alanı minimal kalmış olur...daha sonra yoğurt absorbsiyonu daha kolay olduğundan enzimlerle daha hızlı vücuda konverte edilirken et ,yoluna tam tepkimelere girmeden yola devam eder...doğrudur, özellikle "demir absorbsiyonu" effektif bi şekilde olmaz...ayrıca vücut protein ihtiyacını öncelikle yoğurttan sağlamış olur...

bu nedenle mümkünse yiyeceklerin akrıştırılmadan ayrı ayrı yenmeleri en doğru yoldur...
 
konu tamamen "sindirim "ile ilgili olan ve kimyasal reaksiyonlarla ilgili olan bir durum...

et, insan vücudu için hazmı en zor maddelerden birisidir...ve hele "genetik olarak " avcı ve toplayıcı "gruplardan gelmeyip , modern tarım gruplarından geliyorsa sindirim sistemi bayağı zorlanacaktır, özellkle sığır eti konsunda ...

insanoğlu beslenme şekli olarak aslında günümüzde tam bir çöp makinası haline gelmiştir..."et süt,sebze, şeker vb" hepsini tek bir öğünde yeme olanağını bulan ender canlı türlerinden...diğer memeli tür hayvanlarda durum farklıdır...ihtiyaç ve imkan durumlarına göre besinleri genelde farklı zamanlarda alırlar ve sindirim sistemlerinde bu nedenle zorlanma olmaz...örneğin bir ayı ya avlanır et yer , ya da otlar ya da arı yuvasını istila eder...önüne hazır sofra kuran olmadığından...

yoğurt, yine insanoğlu tarafından geliştirilmiş bir besin türü ,sütün daha uzun süre saklanabilmesi için geliştirilmiş bir yöntem...aynı zamanda sütün sindirim zorluklarını bertaraf eden...sindirim süresi ete göre çok kısa...

ikisi bi arada yenirse ne olur?!...öncelikle etin hazmı için "hcl" mide asidi ön şartlardan ve elzem ...diğer bir gereklilik tepkimeye giren yüzey büyüklüğü ...oysa ,yenen yoğurt ile bu mide asidi konsantrasyonu seyrelir,ayrıca tepkimeye girecek olan etin yüzey alanı minimal kalmış olur...daha sonra yoğurt absorbsiyonu daha kolay olduğundan enzimlerle daha hızlı vücuda konverte edilirken et ,yoluna tam tepkimelere girmeden yola devam eder...doğrudur, özellikle "demir absorbsiyonu" effektif bi şekilde olmaz...ayrıca vücut protein ihtiyacını öncelikle yoğurttan sağlamış olur...

bu nedenle mümkünse yiyeceklerin akrıştırılmadan ayrı ayrı yenmeleri en doğru yoldur...

Bu bilgilere nereden ulaştınız? Açıklarsanız sevinirim.

iyi çalışmalar
 
ama dolmayı nasıl yogurtsuz yıcez azerı dolması sadece etle yapılır yaprak dolması kucuk olur lokum boyunda babalarımız dedelerımız yogurtla yemısler sarmısaklı yoghurtla hemde sımdı daha yedım dolmayla yogurtu ben deva edıcem yemeye

cunku hem abur cuburu kestık 3 aydır ac gezıyorum sankı ustunede boyle yemeklerı ıyıce tatsız yaparsam hayattan kuser ınsan
 
yogurt sporcular için sutten cok daha iyi bir gıda sindirimi açısından. yemeklerden bir saat kadar sonra tuketmek yerinde olacaktır. ama ne kadarda olsa ben yoğurttan vazgecemiyorum her yemeğin yanında yiyorum. daima yiyorum hemde. artık zararmı karmı bilemem ama yoğurdu seviyorum affetmem :D

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 20:52 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 20:46 ----------

ama ne olursa olsun yemeklerin yanında yenen yoğurt bence etten gelecek proteini kısıtlamaz. kısıtlayamaz daha doğrusu geciktirir yada yavaşlatır. olsa olsa vereceği zarar bu olur diye dusunuyorum. bilemiyorum ne kadar doğru. sadce kalsiyumun demire olan negatif etkisine kesinlikle katılıyorum. ama etten gelecek proteine herhangi bir olumsuz etki yapacağını hiç sanımıyorum. olsa olsa geciktirebilir.

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 21:00 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 20:52 ----------

ayrıca meşhur balıöve yoğurt mitini her zaman insanların gozu onunde tarihe gommeme rağmen yinede insanlar gormelerine rağmen inanmıyorlar.
http://www.uzmantv.com/baligin-yaninda-yogurt-yemek-tehlikeli-mi

bu linke bakılırsa bence kırmızı et ve tavuk gibi gıdalarda yoğurtla tuketilebilir diyorum. arnold kendi beslenme planında her yemeğinde yanında olmak uzere gunde 3 litre sut içerdi. gerçi bulunduğu coğrafyanın insanları sutun sindirimine alıkın insanlar. ama ne olursa olsun sut yoğurda gore mideye cok daha fazla gorev yukluyor. yoğurtta kazein jelleşir ve kırılır. bu olaya zaten yoğurtlaşma denilir. tum bun sut urunleri içinde sindirimi en yiy olan 2 urun kefir ve yoğurttur zaten. kefirde kulturun bir kat daha parçalaması sayesinde sindirim bir kat daha kolaylaşır bilginize. aslında sur dışında sut urunlerinin tamamı sindirim yonunden sutun onundedirler.
 
yahudilerin süt ürünleriyle et ürünlerini aynı anda tüketmediğini duymuştum baya bi önce,işin aslını tam bilmiyorum ama
 
Ayrıca yoğurtta bulunan kalsiyum önüne gelen her türlü elemente bağlandığı için de bu muhabbetler yapılır.
 
Bu konuda karşı görüş mevcut. Özellikle kalsiumun kemiklere taşınmasında doymuş yağın çok büyük önemi olduğunu biliyoruz.

Et ve yoğurdun bir arada yenmesinin urik asit seviyesini arttiracaği dusunuluyordu ve gut hastalığına neden olabileceği kemik erimesi riskini arttirabileceği dusunuluyordu.

malum tıp dünyası karmakarışık. bu gun ak dediğine yarın kara diyor.

Ancak et ve yoğurdun yanına yeşil yapraklı sebzeleride eklediğinizde diyetin urik asit seviyesi oldukça dusuyor.

Ancak kalsiumun emilememesi durumunda ataerskleroz ve kireçlenme oluşabiliyor. Cunku kalsium damarlarda birikiyor. İşte damar sertliği dedikleri esas bu. Kalsiumun emilememesi.

ancak doymuş yağ kalsiumu kemiklere çok iyi taşıyabiliyor. Çelişki burada başlıyor.

doymuş yağ olmadan kalsium kemiklere iyice taşınamıyor. Ama doymuş yağlı et alındığında kalsiyum emilemiyor?

şimdi bir çelişki varmı yokmu? eminim bu konuyu gündeme getiren kişide bunun nedenlerini ve niçinlerini de anlatmalı.

bu konuda zira oldukça karşı görüşün kanıtları ve delilleride mevcut.
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı