EgO dan TaRifLeR (EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI!!!)

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan egoTR
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

egoTR

Üye
evet arkadaşlar..artık kendi peyirimizi kendimiz yapıyoruz..hem kaliteli,hem sağlıklı,hem de daha lezetli bi şekilde..üstelik te çok kolay..hadi bakalım kolları sıvıyoruz..

gerkli malzemeler;
*1 lt süt
*yarım çay bardağı sirke(asidik herhangi bir sıvı gıda,limon suyu vs)
*temiz bir tülbent yada ince bez



öncelikle sütü kaynatıyoruz


kaynamaya başlayınca OCAĞIN ALTINI KAPATIYORUZ, yavaş değil ''HIZLI'' bir biçimde sirkeyi ekliyoruz ve az miktar karıştırıyoruz



sütün hemen kesildiğini göreceksiniz...


para kazeinat molekülleri kalsiyum bağları ile birleşerek serumu tutan bir ağ oluştururlar. Yüksek ısı işlemi uygulanan sütlerde kalsiyum iyonları fosfatla birleşerek çökmüş olacağından bu tip sütlerden elde edilen pıhtı yumuşak olur

1 saat sonra..


yeterince soğuyunca temiz bir tülbent yardımıyla pıhtımızı süzüyoruz



bezi burup top lanine getirip iyice suyunu sıkıyoruz..ve o şekilde buzluğa koyuyoruz bi 15 dk...ki kolayca bezden ayrılsın..



GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ PİYASADA BULAMADIĞIMIZ %0 YAĞ ORANLI..TUZSUZ PEYNİR YAPMAK ÇOK AMA ÇOK KOLAY

ARZU EDENLER YAĞLI SÜTTEN YAPABİLİRLER,VEYA PEYNİRİ TUZLU SUDA BEKLETEBİLİRLER... FAKAT BİZİM İÇİN TADI DEĞİL BESLEYİCİLİĞİ ÖNEMLİ DİYENLERE AFİYET OLSUNthums:
 
Son düzenleme:
peki tadi nasil egotr?
 
yağsız sütten yaptığım için pek tadı yok..ama yağlı sütle yapınca tadı aynı markatlerdeki taze lor peyniri gibi oluyo..
 
benim aklıma takılan süte koyduğumuz sirkenin peynire etkisi
açın camı mamı bu ne yav sirke kokmuyo mu bu :D
aslında ben de lor bulamadığımda yapıyordum ama bole değil. ben kısaca nasıl yaptığımı anlatıyım. süt miktarı önemli değil bir kabın içine koyduğumuz süte bir çay kaşığı yogurt koyuyoruz (süte sıcakda sogukda koyabilirsiniz ama ben soguk koyup kaynatmanız taraftarıym) bıraz karıştırıp kaynatıyoruz daha sonraki basamaklar egotr arkadaşımızın anlattığı gibi süzme vs... bu yöntem denenmiş ve başarılı olmuştur :) piyasadaki lordan hiçbir farkı yok bilakis daha taze oluyo. afiyet olsun.
 
Son düzenleme:
peynir yapımındaki asıl olay sütün içindeki suyun ayrılmasıdır

sirke de asidik madde olarak suyun ayrılmasını sağlıyo ve peyire geçmiyo tadı

senin uyguladığn yöntem daha lezzetli olur saırsam..ama ben güvenemedim mayalamaya şimdi zehirlenirim vs gümbürtüye gitmeyelim :D
 
peynir yapımındaki asıl olay sütün içindeki suyun ayrılmasıdır

sirke de asidik madde olarak suyun ayrılmasını sağlıyo ve peyire geçmiyo tadı

senin uyguladığn yöntem daha lezzetli olur saırsam..ama ben güvenemedim mayalamaya şimdi zehirlenirim vs gümbürtüye gitmeyelim :D

egotr bu yöntemi tüm kırsal kesim çökelek (lor) elde etmek için kullanırlar bnde onlardan öğrendim. ben şu an lor bol olduğu için marketlerden alıyorum yapmıyorum fakat zararı olacağını zannetmiyrm (açıkcası bana bişi olmadı) zaten çökelek yapımındaki esas mantık sütün kesilmesidir sen sirkeyle kesmişsn bnde yogurtla fark etmez yani evde hangisi varsa kullanılabilir.
 
1 litre sütte 35 gram protein varsa mantık olarak 150-200 gram falan lor cıkması lazım..
yani cıkan bütün peynirde maksimum 35 gram protein oluyor..

mantık güzel fakat sütten çıkan sarımsı suyun içinde de bir miktar protein kaldığı düşünülürse maks. 30 ya var ya yok :(
 
sutten cıkan sıvıda protein kalmıyacagını dusunuyorum cunku o zaten sutun içindeki suyun ayrılmasından kalan kısımdır
 
ya ben geçende tvde izledim adam böyle peynir yaptu yemek peogramında ama bakın bu suyu atmayın dedi özellikle sporcular bu peynirin artan kısmındaki suyu içsinler dedi protein ve aminoasit olarak sütün yoğun olan kısmı burası dedi eğer doğruysa peyniri değil o çıkan su daha faydalı ...
 
güzel bi çalışma olmuş fakat bence marketten almak daha mantıklı :) kilosu 2 tl civarındaydı sanırım en son aldığımda loru, 1 lt süt ise ortalama 1,5 tl ,, 200-300 gr. peynir çıkcaksa ne anlamı war ki :)
 
suyu ne kadar faydali oloabilir ki en fazla sut kadar faydalidir o kadar bile degildir hatta. o su yerine sut icmek daha mantikli
 
suyu ne kadar faydali oloabilir ki en fazla sut kadar faydalidir o kadar bile degildir hatta. o su yerine sut icmek daha mantikli

katılmıyorum;

süt başkadır peyniraltı suyu başkadır ben peyniraltı suyunun protein bakımından daha zengin olduğunu düşünüyorum,en kaliteli protein tozları [whey protein] peyniraltı suyundan yapılmaktadır...
 
katılmıyorum;

süt başkadır peyniraltı suyu başkadır ben peyniraltı suyunun protein bakımından daha zengin olduğunu düşünüyorum,en kaliteli protein tozları [whey protein] peyniraltı suyundan yapılmaktadır...


tabiki peynir alti suyu cok onemli ama bizim protein tozu diye ictigimiz peyniralti bu peynir altimi acaba? 1 litre sutde 30 35 gr protein var ve yaklasik 150 200 gr kadari lor oluyor o protein in bi kismi lora gitti bi kismi suda kaldi desek suyu yine sutden daha az faydali oluyor
. bu endikasyon sirasinda ortama ekstra protein mi cikiyor yani? bence bu su whey degil . gereksiz bir su bu . ha bu sulardan tonlarca alirsin icindeki az miktarda proteini konsantre hale getirip whey yaparsin orasini bilemem tabi. ama evde lor yaptigimizda arta kalan su sutden yararli degildir. o suyu icmektense ayni miktarda sutu icmek daha faydali olur bence.
 
Son düzenleme:
Herhangi bir hayvanın sütünün peynir yapılmasından sonra geride kalan sıvıya peynir altı suyu denir. Peynir sütün pıhtılaşmasıyla yapılır. Pıhtılaşmadan sonra oluşan katı kısım'dan (lor) ayrılan sıvı peynir altı suyudur. Bu su protein, vitamin ve minerallerin yanısıra yaklaşık olarak süt laktozunun %50 sini de içermektedir. İçinde bulunan protein genellikle saflaştırılarak marketlerde peynir altı suyu proteini olarak satılmaktadır. Kurutulan bu su, peynir altı suyu tozu olarak bilinir. Sert, yarı-sert veya yumuşak peynir ve rennet kazeini üreten işletmelerden yan ürün olarak elde edilen peynir altı suyu tatlı peynir altı suyu olarak bilinir ve pH'sı 5.9 – 6.6 arasındadır. Mineral-asit yoluyla çökeltilmiş kazein üretiminden elde edilen peynir altı suyu asitli bir peyniraltı suyudur ve pH'sı 4.3 ile 4.6 arasındadır.
Peynir altı suyu değerli besin öğeleri içermesine rağmen, proteinler ve vitaminler gibi yüksek kalitede peynir altı suyu ürünleri üretmek için gerekli ticari prosesler sadece son yıllarda geliştirilmektedir..

Kaynak: Dairy Processing Handbook, TetraPak, Sweden.




Ayrıca TÜBİTAK'ın sitesinde şu yazı da ilgi çekici:

Süt endüstrisinden kaynaklanan atıksularda, en büyük kirletici kaynağı, peynir üretiminden sonra oluşan ve "oldukça kirletici" olarak değerlendirilen peyniraltı suları oluşturuyor. Peynir için işlenen 100 kg sütün, yaklaşık 90 kg'mının peyniraltı suyu olarak oluştuğu ve ülkemizde yılda 40.000 ton peynir üretiminin bulunduğu, bu durumda 360.000 ton peyniraltısuyu oluştuğu "Çevre ve Orman Bakanlığı" kaynaklarında belirtilmekte.

...peyniraltı suyundaki %5.5-6.6 oranındaki katı maddenin ancak %1,5'u lor olarak alınmakta geri kalan katı madde yine atıksu oluşturmakta, yani kirletici etkisi giderilmemekte. Oysa "toz haline getirme" denen işlemede su tamamen uçurulduğu için herhangi bir atıksu oluşmamakta ve durum çevre kirliliğinin önlenmesi açısından önem taşımakta. Bu açıdan baktığımızda toz haline getirilerek bu önemli atığın farklı endüstrilerde değerlendirilmesi çok akılcı bir çözüm. Bu toz, şekerlemeler, unlu mamuller, bebek mamaları, et ürünleri, çorbalar, soslar, içecekler gibi ürünlerde dolgu malzemesi olarak ayrıca buzağı maması gibi süt yerine geçen yemlerde kullanılmakta. Ayrıca özel olarak işlenen peyniraltı suyu çikolata ve dondurma üretiminde de kullanılmakta....

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=5&soru_id=3938
 
Son düzenleme:
tarifi görür görmez hemen yaptim cok harika fakat dogruyu söylemek gerekirse evde yapmaya degmez 1 litre sütten cika cika bir avuc peynir oda disimin kovuguna girmedi
 
Back
Yukarı