Konu 26.sayfayı bulmuş ama ben gene de genel bir cevap yazacağım :
En iyi dövüş sporu diye birşey yoktur.Hepsinin yeri ve uzmanlığı farklıdır.
Siz örneğin Aikido'da Dan sahibi bile olsanız bir yerden sonra dövüş arbedeye boğuşmaya dönüşür.Orda Aikido biter,Güreş,Jiu Jitsu,Judo başlar.
Ben Aikido öğreniyorum.Hocamız Aikido'da 2.dan 2.kademe ama başkaları gibi sadece kendi branşını övüp öğrenci kazanmaya çalışmıyor,ki zaten kendisi aynı zamanda Bjj ve MMA dersleri de veriyor.Kafes dövüşleri buna en iyi örnek.Oradaki dövüşçülerin hiçbiri sadece tek branşla yetinmezler.En az iki branş bilirler.
Dipnot : Kavga ne olursa olsun ilkel bir çözümdür.İnsan sorunlarını kavgayla değil zihniyle kalbiyle çözmelidir.Birisi sadece size fiziksel olarak saldırdığında onu blok etmek amacıyla dövüş sporları öğrenilmelidir,ya da bu alanda uzman olup başkalarına öğretmek ve ya müsabakalar katılmak için.Onun harcinde dövüş sporları öğrenip kavga etmek zorbalık,ilkellikten başka birşey değildir.Bu cümleleri de şov olsun diye değil içtenlikle yazıyorum.Ki zaten spordan sonra bende bir sakinleşme de oldu.
Alıntıyla cevap vermem gerekirse :
Seçiminizi yaparken ilgi duyduğunuz ve çalışmaktan zevk alacağınız branşı tercih edebilirsiniz. Ya da amacınız doğrultusunda buna karar verebilirsiniz.
Şöyle ki; birebir mücadele de en etkili sistemi arıyorsanızBJJ(Brazilian Jiu-Jitsu)ilk aklınıza gelen sistem olmalıdır.
Vuruşlu bir sistemin sizin için daha pratik olacağını düşünüyorsanızKick-Boxen doğru seçim olabilir.
Polis, asker, zabıta, güvenlik görevlileri gibi meslek sahipleri arkadaşlar bıçaklı, sopalı olaylarda ve birden fazla kişinin olaya karıştığı durumlarda etkili olabilmek içinAikidoçalışmalıdırlar.
Knife Defenseise sadece bıçak ve sopa ile saldırı ve savunma tekniklerine odaklanan özel bir derstir.
MMA dersleri; ağır bir güç geliştirme programının yanısıra hem ayakta mücadele, hem yere alma tekniklerinin çalışıldığı ve yerde ise no-gi BJJ tekniklerinin çalışıldığı Karma Savaş Sanatı eğitimini konu alır.
Kaynak :
http://www.bjjbursa.com/index.php/brans-tercihi