Enerji Metabolizması ve Bazal Metabolizma

Vücudumuzun her türlü i​
şlemleri için, her aşamada enerjiye gereksinimiz vardır. Eğer enerji
sa
ğlanamaz ise, işlevlerin yapılması mümkün değildir. Besinlerin bir kısmı yapım için
kullan
ılmakta ise de, büyük bir çoğunluğu enerji gereksinimi için harcanmaktadır. Büyüme
ve geli
şme işlemleri çocukluk çağında tamamlanmaktadır. Ancak ölünceye kadar yapım ve
y
ıkım işlemleri devam etmektedir.
Organizmam
ızın en küçük birimi olan hücreler enerjinin oluşturulduğu yerlerdir. Hücrelerin
içindeki protoplazmada bulunan "mitokondri" organeli merkez kalorifer kazan
ı gibi enerjinin
üretildi
ği yerdir. Özellikle oksidatif fosforilasyon (oksijenin kullanılarak ATP elde edilmesi =
Krebs siklüsü = Krebs halkas
ı = Krebs döngüsü) burada yapılmaktadır. Enerji olarak
kullan
ılacak olan besinler kan yolu ile hücreye gelirler. Kan dolaşımı ile taşınan oksijen
yard
ımıyla oksidasyona uğrayıp enerjiye dönüşürler. (Bu konu, 2. ünitede
Karbonhidratlar
ın metabolizması konusunda da işlenmiştir)
Hücrede besinlerden enerji olu
şumu ve harcanmasını metabolizma olarak tanımlayabiliriz.
Yedi
ğimiz yiyecekler sindirilip kana karışıyorsa hepsi enerji olarak kullanılabilirler
anlam
ındadır. Enerji birimi olarak kalori terimi sıklıkla kullanılır. Son yapılan terminoloji
de
ğişikliğine göre "Joule = Jül" terimi kullanılmaya başlanacaktır. Bir büyük kalori
(Kilokalori=C=K, kalori=c=k): +4derece santigratta (o C)
ısıtılan 1 ml damıtık suyun ısısını 1
derece yükseltmek için gerekli
ısı enerjisidir.
Besinlerin vücutta olu
şturdukları enerji değerleri;
- Karbonhidratlar (CHO): 1 gram
ı 4 Kalori (Kilokalori) verir.
- Proteinler: 1 gram
ı 4 Kalori (Kilokalori) sağlar. Proteinlerin 1 gramı normalde 5.6 Kalori
sa
ğlarlar. Ancak ortaya çıkan azotun atılabilmesi için kullanılan enerji çıkarıldığında net
verdi
ği enerji 4 Kalori olmaktadır.
- Lipidler: 1 gram
ı 9 Kalori (Kilokalori) vermektedirler.
Enerji temini için tüm yukar
ıda belirtilen besinlerden dengeli olarak alınmalıdır. Bunun tersi
olmas
ı durumunda; karbonhidratların gıdada fazla olması barsaklar üzerinde sindirim
bozukluklar
ına ishallere (entoleranslara) neden olmakta, yağların fazla alınması da çeşitli
sa
ğlık sorunları yaratmakta, proteinlerin yüksek oranda enerji olarak kullanılması da azot
birikimine yol açmaktad
ır.
Bazal metabolizma
Yiyeceklerin sindirilmesinden sonra (12 saat mutlak dinlenme an​
ında, uyanık olarak
harcanan enerjiye "Bazal Metabolizma" denilmektedir. Bazal metabolizmada harcanan
enerji, iç organlar
ın çalışması için kullanılmaktadır.
Bazal metabolizma baz
ı durumlarda ayrıcalık gösterir.
- Ya
ş, cinsiyet
- Vücut cüssesi ve bile
şimi (kas dokusu arttıkça yağ dokusu azalır)
Bazal metabolizmay
ı arttıran ve azaltan bazı nedenler şunlardır:
- Tiroid bezi salg
ısı artınca bazal metabolizma artar.
- Vucut
ısısı 1 C yükselince bazal metabolizma % 7 oranında artar.
- A
ğır fiziksel hareketlerden sonra bazal metabolizma artar.
- Öfke, co
şku, düşünme gibi durumlarda artar.
- Diyetin bile
şimine göre (örneğin; protein yüksekliği) bazal metabolizma artar.

- Çe​
şitli fizyolojik durumlarda; örneğin gebelikte % 20 oranında artar.
- Uykuda, uzun süren açl
ıkta azalır

Fiziksel aktivite​
Yap​
ılan hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişiktir.
- Hafif i
şler: Yatakta dinlenme, yün örme, ayakta el işleri.
- Orta i
şler: Hızlı yürüme, yer silme, süpürme.
- A
ğır işler: Marangozluk, imşaat işleri, hızlı yüzme

Yiyeceklerin termik etkisi​
Yiyecekler yenildikten sonra metabolizma artar. Bu art​
ış emilmenin karşılığıdır. Bazal
metabolizman
ın % 10'u kadar bir artış söz konusu olmaktadır.

 
lutfen kaynak belirtin!!!
 
alıntı kaynağı
YAZAR
prof.dr.M.ARİF AKŞİT
 
Back
Yukarı