Selam;
Sevgili khepnes,
Kişiel görüşünüze bende katılıyorum. Hepsinin vücut geliştirmeye odaklı çekilmesi yüzmeye göre daha estetik ve hoş gelebilir insanların gözlerine. Ben aslında yaptığım spor dallarından bir mix yapacaktım. Ciddi zaman ve efor isteyen bir süreç.
Örnek: Tenis oynarken, basketbol oynarken, kickbox yaparken, tekrar yazı bekleyerek iyi bir su altı kamerası ya da fotoğraf makinesi ile, dalış yaparken, 100 metre koşarken, hentbol oynarken gibi, çok farklı spor dallarıdan ortaya karışık video yapmaktı asıl niyetim.
Hem bana bir hatıra, hem de bir kişinin sadece bir spordan alacağı zevkin, biir çok spordan misliyle eğlenerek alabileceğini göstermekti. Ölmezsem, daha önümde uzun seneler var. Böyle bir hatıra video çekeceğim. Ve ilk kısmını bayramda havalar güzel olursa, basketbolda çekeceğim.
Şimdi asıl sorunuza dönersek,
Elimde bulunan animal ve benzeri lifting straplerin temeli aynı mantıkla çalışır. Parmak kaslarımızın ağırlığa karşı erken pes etmesi olarak gösterilebilir ağır kilolarda tekrara devam edemeyişimizin sebebi. Tam bu esnada devreye ksımi olarak lifting strap giriyor. Çok büyük iş yaptığını söyleyemeyiz. Ama fazladan bir kaç tekrar yapmanıza izin veriyor.
Nasıl mı?
Eğer, çok doğru bir tenikle bara sardıysanız strapi, yani avuç içinizin orta parmakla baş parmak arasından geçmesi koşuluyla çapraz bir görüntü kazandıysa, strap doğru bir şekilde bileğimizin de ağırlığa katkısı vasıtasıyla 8 değil de 10 tekrar çıkarabiliyoruz. Burada şu sorunu gözlemledim.
Özellikle Deadlift gibi ağır kilolarda(180) bileğe bağlı olduğu bölümden, bileğin kan dolaşımına inanılmaz etki edecek bir basınç oluşuyor. Temel nedeni, parmakların neredeyse kaldırılan ağırlık üzerinde hakimiyet sahibi olmamaları diyebiliriz. Avuç içimizin strape olan tepeden baskısı tekrara devam edildiği sürece bileğe neredeyse tüm direnci aktarmış oluyor. Zaten son tekrarları zar zor tamamladığınız zaman, bileğinizde hem izi çıkıyor hem de kıp kırmızı oluyor orası.
Siz yüzeysel dediniz ama ben biraz daha detay girmek istiyorum. Maddelemek istiyorum.
1-Parmak güçlendirici spor mağazalarında satılan bir el yayı almanızı isterim. Burada kritik nokta, parmağınızın kuvvet kazanmasından ziyade, kuvvette devamlılık kazanması yani dayanıklılık kazanması önemlidir. Şöyle ki, çabuk tükenmesi gereken yerde, dayanıklılık bağlamında geliştirilmiş parmak kasları çabuk tükenmeyecektir.
2-Staggered tutuş, avuç içinin birisi aşağıyı birisinin yukarıyı gösterdiği teknikle çalışmanız, yapılamn çalışmaları göz önünde bulundurursak, %50 gibi daha fazla tekrar yapmanızı sağlıyormuş. (2007 Ulusal Güç ve Kondisyon Birliğinin yıllık Toplasında sunduğu Rapor)
3-Son olarak, alternatif olarak salonda farklı barlar mevcut ise, ince bar kullanımınız da, bu gibi sorunların ortadan kalkmasını kısmen de olsa sağlayacaktır. Yalnız şöyle bir ters mantık var. Yapılan çalışmalarda, kalın barla çalışanların, Bilek ve parmak kaslarının ince bara çalışanlara oranla daha fazla geliştiğidir.
D.N=Ağırlık çalışmalarında mutlak ve mutlak, eldiven kullanmanızı tavsiye ederim. Bunu sadece size değil, çalışan herkese tavsiye ederim.
Carpal Tunnel Sendromu diye bir hastalık türü var. Bilekteki sinirlerin, zaman içerisinde zorlanarak hassaslaşması. Kronik hale geldiğinde ise, dayanılmaz ağrılara sebep olması diye gösterebilebilir.
Uzun zaman, Barbell Curl yaparken, baş parmak alttayken(Barı sarmıyorken) baş parmağın orta boğum bölümüne binen yük ile, oradaki sinirimin son zamanlarda sorun yaratması olarak gösterebilirim kendi tecrübelerimden.
Çözüm, Bench gibi göğüs egzersizlerinde ölüm tutuşu yapmamak. Tüm parmaklar barın altında bulunması.
Ediven kullanmak,
Bir süre hafif kilolar ile baş parmak sarılı çalışmalar yapmak.
Saygılarımla,