Flexor, Despo, Wrestler... gibi bariz ön plana çıkmış ve tecrübesi de bilgisi de bugünkü "sporcu olduğunu iddia eden" kişilerle kıyaslanamayacak kadar önemli kişilerin yazılarıyla dolu bir forum burası. Bence gerçekten amacı hem sporcu ahlakını edinmek hem de hayat kalitesini artırmak olan kişiler zaten eninde sonunda forumdan yol edinecektir. Şahsen bugün birşey diyecek olsam ve öyle adamlar çıkıp konuşsa durup saygıyla dinlerim. Fakat bugünkü anlayış da üslüplarda bence çok seviyesiz. Birisi diğeriyle aynı görüşte olmayıversin hemen bir küçümseme, başkasından destek bulmaya çalışma, akademik bahaneli alttan alttan çatışma, kendini diğeriyle kıyaslama, üstünlük kurma çabası ve ego sergilenen davranışlardan sadece bazıları. Youtube, instagram gibi medya unsurları da ayrı taraftan bunu körüklüyor. Dışarıda birbirine değişik bakan ve anlaşamayan insanları anlarsınız. Bir nevi. Peki spor çatısı altında birbirine saçma sapan yorumlar yazan insanları nasıl anlayabilirsiniz? Bu konuda ben açıkçası "insan" olmayı başaramamış ruhların "sporcu" kalıbına da sığmayacağına inanıyorum. Bazen yukarıda da belirtilen sebeplerin etkilerini gördükçe "Hani biz emek veriyorduk? Hani işimizde gücümüzdeydik? Hani başımızı kaşıyacak vaktimiz bile yoktu? Hani sadece hayallerimiz ile ilgileniyorduk?" diye soruyorum. Bu pasiflikten öte birşey var o da gidip adamakıllı işimizi yapmak terimizi atmak. Ve bundan da ötesi içimizden birşeylere karşı olan nefretimizi atmak, egomuzu yakmak. Bugün bir kısım tecrübeleri yok sayıyor, bir kısım bilgiyi, bir kısım gelişmeleri. Nedense fanatik olmaya bayılır olduk. Bulduğumuz şeye tapıyoruz resmen. Sonra da gerçekten bilgi edinecek kişiler susmayi seçerken, ne kadar kalitesiz insan varsa konuşmayı seçiyor. Bir kısım yoruyor, diğer kısım yoruluyor. Sorarım size birbirine sallamayan kaç sporcu var? Yalan söylemeyen kaç sporcu var? Prim yapmayan ya da amacı para olmayan kaç kişi kaldı? Bugün birisi çıksa, gerçekten yıllarını vermiş olsa, karakteri de çok düzgün olsa yani herşeyden önce de insan olsa bu kişiyi kim sallar? Çok az kişi. Asla öyle fazla kitleye ulaşamaz. Sebep? Çünkü kavgadan, reklamdan, yalanlardan, gösterişten beslemen bir toplumuz. Eski konulara bakınız. Bir de yeni konulara bakınız. Üsluplara da bakınız(her medya grubu için). Sonra düşünün neden forum pasif, neden diğer mecralar önde, neden o popüler isimler ön planda olmayı başarmış. Olay tamamen mentalite. Bence zihniyet(insanı özellikler olarak) düşünülmeli. Yoksa buraya özel birşey değil. Faydalı bir iş yap çöpe atılır, gereksiz bir iş yap değer biçilir.
dedikleriine ilave yapayım;
aslında bu durumun bir adı var dunnig-kruger sendromu..yani türkçesi cahil cesareti..bilmediğini bilmediği için adama bir cesaret gelmesi durumu..anadoludaki şehirlerde müteahhitler genelde mühendis kökenli değil ilkokul mezunudur..mühendisler ticareti beceremediği için değil iyi inşaat yapma konusunda hala bilmediği bir şeyler olduğunu düşündüğü içindir..yani bilmek onu geri koyar..
bir kişinin az zamanda iyi vücut yapmış olması 6 ayda six pack yapmış olması onu spor gurusu yapmamalı en fazla genetiği iyi adam ilan etmeye neden olmalı..
aslında bilgi ile vücudun doğru orantılı olmadığını herkes biliyor.. vg sadece salonda yapılabilen bilimden uzak bir spor değil..tamamen bilim..ama eklem, kas, kemik, fizyoloji, beslenme, hormon bilgisi olmadan hoca olarak ortaya atlayabiliyor insanlar (bu arada sadece besyo okuyunca da bunlara sahip olmuş sayılmamalısınız)
neden mi? müşteri ve ürün kavramıdan.. müşteri vitrinde iyi bir ürün görmek istiyor yani hocası kabul edeceği kişide vücut..ayrıca kompleks bilgilerden kendine göre yorumlar çıkarmak istemiyor hazır yutulabilir bilgi istiyor..
salonda 3-5 cümle bilgi verdiğim herkese "kendi hocanız olun yoksa bu işi sürdüremezsiniz" diyorum ama onların istediği cevap bu değil..
insanlar şunu istiyor..
- abi ne yemeliyim?
- kalori hesabı yap besinlerin 100gr.ında ne kaar makro var onu bul ve makro yüzdelerini sağlayacak şekilde kalorini tamamla
- abi onu sormuyorum sabah ne yiyim öğlen ne akşam ne?
- kardeşim ben soğudum harekete girmem lazım..
özetle 13 yıldır bu işin içindeyim öğrendikçe konuşamaz oldum çünkü dün bildiğimi bugün başka bir kaynak yanlışladı..bu yüzden emin konuşamaz oldum..ama bu meşhur tipler dikkat edin o kadar net konuşuyorlar ki..
artık şu tip cümleleri kuramaz oldum bilmiyorum bu kadar net konuşan birilerine güvenilebilir mi?
"bu hareket öyle yapılmaz böyle yapılır"
"şu yenmez bu yenir"
"şunu söyle tutarsan şuraya vurur"
"açı böyle olursa buraya vurur"
"günde şu kadar set olmaz"
"şu kadar saniye dinlenme süresini aşarsan şöyle olur"