Arkadaşlar malumunuz, bugün Kurban bayramı.Öncelikle forumdaki tüm arkadaşların bayramlarını kutlar, nice bayramlar dilerim...
Hepimizin düşüncesinde illa ki et tüketimi normalden fazla olacaktır bugünlerde.belki tavuğa, ton balığına yönelmek yerine, bugünlerde kırmızı ete yüklenebiliriz.Fakat bunu yaparken de aşırıya kaçmamamız gerektiğini hatırlatmak istedim.Buna misafirlikte yediğimiz, ÇİKOLATA ve TATLILAR da dahildir...
Güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle....thums:
KURBAN BAYRAMI:ET TÜKETİMİNE DİKKAT!!!
Bir bayramımız daha yaklaştı. Sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktaları nelerdir birlikte göz atalım.
Et, geniş anlamda sığır, koyun, kümes, av ve deniz hayvanlarının yenilebilen kaslarıdır ve iyi bir protein kaynağıdır. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyacı vardır. Et, hayvansal kaynaklı bir besin grubu içinde iken, aynı zamanda içeriğinde doymamış yağları bulundurur ve aşırı miktarlarda tüketilmesi kan yağlarının yükselmesine bağlı kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde aşırı et tüketilmesi sonucu tansiyon yükselmesi, şişmanlık ve insülin metabolizma dengesi bozulacağından diyabet gözlenebilir.
Et sindirimi zor olan bir besin öğesidir. O nedenle de aşırı miktarlarda tüketimi sindirimi güçleştireceğinden midesinde sağlık problemleri olan kişilerin aşırı miktarlarda et tüketmesi sakıncalıdır.
Et posalı bir yiyecek grubu değildir. Aşırı miktarlarda tüketimi sonucunda kabızlık problemi ile karşılaşmak mümkündür. Bundan dolayı etin yanında en iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmelidir.
Hayvanlardaki mikroorganizmalar 24 saatte ölürler. Bu nedenle kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, 24 saat beklenmelidir. Kesilen hayvanın etinin hemen yenmesinin hazımsızlığı artırabileceğinden etin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesi daha uygundur.
Kurban eti, 'yılda bir defa yiyoruz' şeklinde abartarak değil ihtiyaçlarımız doğrultusunda tüketilmelidir. 'Kurban Bayramı'nda kişi başına 90-120 gram et tüketilebilir.
Etin yağlı kısımları mutlaka ayrılmalı ve hayvansal yağ mümkün olduğunca tüketilmemelidir., doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıdaların kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.
Ayrıca kesilen kurbanların sakatatlarında parazit bulunabileceğinden bunların çok iyi temizlenmesi gerekmektedir ve çok iyi pişirilmelidir.
Izgara şeklinde pişirmelerde, et ve diğer parçaların iç kısımları iyi pişmediğinden hayvandaki hastalıkların insana geçme riski daha yüksektir. Bu nedenle etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. En güzel pişirme yöntemi olarak “haşlama” tercih edilmeli, kömür ızgara yerine elektrikli ızgara tercih edilmeli, kömür ızgara kullanılacaksa etle ızgara arası uzaklık en az 15-20 cm olmalıdır. Etler iyi pişecek diye kömürleşecek kadar fazla pişirilmemeli,yanmasına izin verilmemelidir.Yanmış etlerin kanser riskinin çok yüksek olduğu bilinmelidir.
Kısaca özetleyecek olursak;
-Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanlar kurbanlık olarak alınmamalı,.
-Etler ızgara yapılmamalı, genellikle kaynama şeklinde pişirilmeli, parazitlerin insana geçmesi büyük ölçüde önlenmeli,
-Etin sindirimi zordur unutulmamalı. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır, bu nedenle kurban eti 24 saat kadar bekletip yenilmeli,
-Fazla etler, buzdolabında hijyenik ambalaj malzemelerinin içinde saklanmalı,
-Eğer kesim esnasında ete mikroorganizmalar bulaşmışsa, dayanıksız ortamda daha çabuk üreme kolaylaşır. Bu etler yenildiği zaman sağlık açısından problemler ortaya çıkar. Bu nedenle, etlerin tam pişirilmiş olmasına kesinlikle çok dikkat edilmeli,
-Etleri soğuk muhafazaya aldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmeli,
-Etleri uzun süre saklamak için kavurma yöntemi kullanılmalı,
-Yaşlı ve şişmanlar ile kalbinde rahatsızlık bulunanlar, kırmızı etten uzak durmalı, bayramda sebze ile tüketimine ağırlık vermeli,
-Etin yağlı kısımları mutlaka ayrılmalı, bol salata, sebze ve meyve ile zenginleştirilmeli.
-Özellikle kronik hastalıkları olan (tansiyon, diabet, kalp hastalıkları gibi) kişilerin,yaşlıların,şişmanların çok daha fazla dikkatli olması gerekmektedir.
Yılda bir kere yiyoruz düşüncesi ile et yemeyi abartmayalım . Bayram yapalım derken üzülmeyelim.
www.corumdevlethastanesi.gov.tr
Opr. Dr. Aslan ERKAN
Hepimizin düşüncesinde illa ki et tüketimi normalden fazla olacaktır bugünlerde.belki tavuğa, ton balığına yönelmek yerine, bugünlerde kırmızı ete yüklenebiliriz.Fakat bunu yaparken de aşırıya kaçmamamız gerektiğini hatırlatmak istedim.Buna misafirlikte yediğimiz, ÇİKOLATA ve TATLILAR da dahildir...
Güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle....thums:
KURBAN BAYRAMI:ET TÜKETİMİNE DİKKAT!!!
Bir bayramımız daha yaklaştı. Sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktaları nelerdir birlikte göz atalım.
Et, geniş anlamda sığır, koyun, kümes, av ve deniz hayvanlarının yenilebilen kaslarıdır ve iyi bir protein kaynağıdır. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyacı vardır. Et, hayvansal kaynaklı bir besin grubu içinde iken, aynı zamanda içeriğinde doymamış yağları bulundurur ve aşırı miktarlarda tüketilmesi kan yağlarının yükselmesine bağlı kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde aşırı et tüketilmesi sonucu tansiyon yükselmesi, şişmanlık ve insülin metabolizma dengesi bozulacağından diyabet gözlenebilir.
Et sindirimi zor olan bir besin öğesidir. O nedenle de aşırı miktarlarda tüketimi sindirimi güçleştireceğinden midesinde sağlık problemleri olan kişilerin aşırı miktarlarda et tüketmesi sakıncalıdır.
Et posalı bir yiyecek grubu değildir. Aşırı miktarlarda tüketimi sonucunda kabızlık problemi ile karşılaşmak mümkündür. Bundan dolayı etin yanında en iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmelidir.
Hayvanlardaki mikroorganizmalar 24 saatte ölürler. Bu nedenle kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, 24 saat beklenmelidir. Kesilen hayvanın etinin hemen yenmesinin hazımsızlığı artırabileceğinden etin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesi daha uygundur.
Kurban eti, 'yılda bir defa yiyoruz' şeklinde abartarak değil ihtiyaçlarımız doğrultusunda tüketilmelidir. 'Kurban Bayramı'nda kişi başına 90-120 gram et tüketilebilir.
Etin yağlı kısımları mutlaka ayrılmalı ve hayvansal yağ mümkün olduğunca tüketilmemelidir., doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıdaların kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.
Ayrıca kesilen kurbanların sakatatlarında parazit bulunabileceğinden bunların çok iyi temizlenmesi gerekmektedir ve çok iyi pişirilmelidir.
Izgara şeklinde pişirmelerde, et ve diğer parçaların iç kısımları iyi pişmediğinden hayvandaki hastalıkların insana geçme riski daha yüksektir. Bu nedenle etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. En güzel pişirme yöntemi olarak “haşlama” tercih edilmeli, kömür ızgara yerine elektrikli ızgara tercih edilmeli, kömür ızgara kullanılacaksa etle ızgara arası uzaklık en az 15-20 cm olmalıdır. Etler iyi pişecek diye kömürleşecek kadar fazla pişirilmemeli,yanmasına izin verilmemelidir.Yanmış etlerin kanser riskinin çok yüksek olduğu bilinmelidir.
Kısaca özetleyecek olursak;
-Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanlar kurbanlık olarak alınmamalı,.
-Etler ızgara yapılmamalı, genellikle kaynama şeklinde pişirilmeli, parazitlerin insana geçmesi büyük ölçüde önlenmeli,
-Etin sindirimi zordur unutulmamalı. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır, bu nedenle kurban eti 24 saat kadar bekletip yenilmeli,
-Fazla etler, buzdolabında hijyenik ambalaj malzemelerinin içinde saklanmalı,
-Eğer kesim esnasında ete mikroorganizmalar bulaşmışsa, dayanıksız ortamda daha çabuk üreme kolaylaşır. Bu etler yenildiği zaman sağlık açısından problemler ortaya çıkar. Bu nedenle, etlerin tam pişirilmiş olmasına kesinlikle çok dikkat edilmeli,
-Etleri soğuk muhafazaya aldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmeli,
-Etleri uzun süre saklamak için kavurma yöntemi kullanılmalı,
-Yaşlı ve şişmanlar ile kalbinde rahatsızlık bulunanlar, kırmızı etten uzak durmalı, bayramda sebze ile tüketimine ağırlık vermeli,
-Etin yağlı kısımları mutlaka ayrılmalı, bol salata, sebze ve meyve ile zenginleştirilmeli.
-Özellikle kronik hastalıkları olan (tansiyon, diabet, kalp hastalıkları gibi) kişilerin,yaşlıların,şişmanların çok daha fazla dikkatli olması gerekmektedir.
Yılda bir kere yiyoruz düşüncesi ile et yemeyi abartmayalım . Bayram yapalım derken üzülmeyelim.
www.corumdevlethastanesi.gov.tr
Opr. Dr. Aslan ERKAN
Son düzenleyen: Moderatör: