Gelişme = Kaslarda; (Agrı + Acı + Kasılma)

ya benim kaslar 3-4 gun agrıyor ama agrırken benchte bastıgımdan 5 kilo az basıyorum overtraining mi oluyorum o durumlarda ?

Bir sorum var arkadaşlar örneğin ben biceps çalışmasında,

dumbell curl yaptıktan 1 gün sonra kolumu zor hareket ettiriyorum acayip ağrıyor ama ertesi gün azalıyor ve 3.gün çok daha güçlü bir kas oluyor ben bu arğıyı yaşamamak için örneğin

20 kg dumbell kullandığımda ağrı yapıyorsa 10kg kullandığımda ağrı yapmıyor.

10kg kullandığımda kaslarda gelişme olmuyor değil mi sadece var olan kütleyi mi korumuş oluyorum ve gücümü?

Umut var mı ?

Bunda da bir çan eğrisi sistemi var bence. Aşırı acı da kası antreman sonrası yeterince besleyemediğimize, katabolik etkiye maruz bıraktığımıza işaret ediyor olabilir. Optimum bir ağrı/acı hissi olmalı ama o seviye ne? İşte asıl mesele bu:)

kilo olarak zayıfım normal düzeyde kol ve göğüslerde gelişme olabilir mi ?

Eklentiler

• th_26062011178.jpg
    th_26062011178.jpg
    81,7 KB · Görüntüleme: 508
  • th_26062011179.jpg
    th_26062011179.jpg
    62,8 KB · Görüntüleme: 522
e Peki benim sorunum ne ? :D antreman esnasında çalıştırdıgım bölgeler hariç tüm bölge agrıyo :D gögüs çalışıyosam kollarım agrıyo omuz çalışıyosam omuzumda hiçbir baskı hissetmiyorum yine kollarım agrıyo . hadi tamam kollarım agrıdı diyelim kabul ediyorum e bari gelişsin be abi :D 4 ayda 1 cm büyüdü sadece :D

şimdi bende bir soru sorayım ben yeniyim sporda ve sizin bazı kelimelerinizi anlamıyorum bile,fakat bende ağrı yanma olmadığında boşa çalışıyormuşum hissine kapılıyorum...
şöyle ki ; toplu olarak istasyon aerobiği yaptığımızda çalıştığımız aletlerin dereceleri bana hafif geliyor ama diğer bayan arkadaşlar hafif halde iken bile zorlanıyorlar süreklide değiştirmediğimiz için ayarlarınıda bana bir etkisi olmuyor gibi geliyor...belirteyim erkek sporcular gibi kaslanmak vs tabikide değil derdim kilo verip sıkılaşmak şekle girmek...
sizce dereceyi artırmam mı gerekiyor yoksa yanlışmı düşünüyorum ?

Ben kendi overtraining semptomlarımı yazayım. Salona gitmek ölüm gibi geliyorsa, hareketlere hevessiz giriyorsam, kilolarım artmıyor hatta zorlaşıyorsa, bir an önce bitsin diye açlışıyorsam ara veririm dinlenmek ve özlemek için. Kötü günler olur tabi ama 3-4 antreman böyle geçtiyse frene basarım. Kafanın dinlenmesi de gerekiyor tabi.

İmzana takıldı kafam her şey bu kadar kolay olsa keşke :)

özellikle biceps ve triceps antremanları sonrası eklem yerinde yoğun bir ağrı oluyor, antremanı bıraktıktan yarım saat sonra geçiyor. acaba bu normal midir?

şimdi bende bir soru sorayım ben yeniyim sporda ve sizin bazı kelimelerinizi anlamıyorum bile,fakat bende ağrı yanma olmadığında boşa çalışıyormuşum hissine kapılıyorum...
şöyle ki ; toplu olarak istasyon aerobiği yaptığımızda çalıştığımız aletlerin dereceleri bana hafif geliyor ama diğer bayan arkadaşlar hafif halde iken bile zorlanıyorlar süreklide değiştirmediğimiz için ayarlarınıda bana bir etkisi olmuyor gibi geliyor...belirteyim erkek sporcular gibi kaslanmak vs tabikide değil derdim kilo verip sıkılaşmak şekle girmek...
sizce dereceyi artırmam mı gerekiyor yoksa yanlışmı düşünüyorum ?

merhaba, ben buradaki hocalarım kadar bu konuya hakim değilim ama bana kalırsa dereceyi arttırmak yerine daha ileri düzey bir sınıf var ise oraya geçmenizi tavsiye ederim, sizin amacınız kas gelişiminden çok yağ oranını azaltmak. zaten belli bir yağ oranından sonra vücudunuzun sıkılaşmasıda kendiliğinden gelecektir, dereceyi arttırmak kaslara binen yükü arttıracaktır ve buda kas hacminde bir artışa sebep olacaktır düşüncesindeyim..

KONUYU öZETLEYELiM ;

Dikkat edilirse. Spora ilk başladığınızda ya da uzun bir aradan sonra tekrar spor yapmaya kalktığınızda yapılan spordan sonra kaslarda ağrılar başlar. (daha doğrusu bunlar ağrı değil kasın alışma sürecidir, siz bunu ağrı olarak algılarsınız) .Eğer proğramınıza uymayıp kaslarım ağrıyor diye sporu keserseniz kaslarınızdaki bu ağrıların daha da arttığını göreceksiniz. Fakat dikkat etmişsinizdir ki bu ağrılar çok dayanılmaz dahi olsa, isteksizce bile spor salonuna gittiğinizde ağrıların üzerine inatla giderek spor yaptığınızda 1-2gün içerisinde ağrı-sızı iyice azaldığını ve sonra kesildiğini fark etmişsinizdir.

Bunun nedeni Kas yapısı esnek bir yapıdır. Siz ne kadar vurgusal olarak o kasa belirli bir hareket yönlendirirseniz kas ilk başta o harekete ve şiddetine göre yaptığı kan pompalama oranına ayak uyduramayacaktır ve size bunu ağrı sinyali olarak geri yollayacaktır. Ancak siz aynı hareket ve tempo olarak yine o kası uyarmaya devam ettikçe kas buna zamanla alışacak ona göre bir kan pompalama dengesi kuracak ve dolayısıyla alıştığı için artık hem size ağrı sinyali vermeyecek hem de kendisini bu duruma göre şekillendirecektir...

Umarım anlatabilmişimdir. Yani Ağrı var diye korkmayın - Ağrıların üzerine gidin korkmadan devam edin ki kaslarınız da alışsın ve size karşı koymaktan pes etsin.
Unutmayın Kaslar Acıdan anlamaz !!! bench_O

benim soyle bir sorunim var, dun arkakol ve kanat calistim. sabah kalktigimda sag tarafimda neredeyse hic agri yokken, sol arkakolumda fazlaca bir agri var, hareketleri esit ve duzgun yapmaya calisiyorum beslenmemde de bir sorun oldugunu dusunmuyorum, bu neden oluyordur?

Konudaki mesajları okudum ancak kafamdaki soru işaretine tam olarak bir yanıt bulamadım.

Özellikle biseps, triseps ve bacak çalıştığımda, çalıştığım bölgenin ağrısı en az 3 gün geçmiyor. Hem de şiddeti de azalmıyor, gittikçe artıyor bile denilebilir. Örneğin, bu hafta çarşamba günü triseps antremanı yapmıştım, trisepslerim hala çok ağrıyor ve yarın nasıl göğüs çalışacağım bilmiyorum.

Sizce bu ağrının bu kadar uzun sürmesi normal mi, eğer normal ise azaltmak için ne yapmalıyım (besin takviyesi vs.) Ayrıca bu ağrıyla göğüs çalışmaya başlamam trisepslerin yenilenmesini kötü yönde etkiler mi?

Oncelikle agri konusunu iyi anlamamiz gerekiyor. Egzersizle ilgili iki tip agri vardir; Birincisi, egzersiz sirasinda olusan agri yanma seklinde (the burn) bunun sebebi vucudun lactic acid uretimidir.Yani kaslar yeterli miktarda oksijen almadiginda (anaerobic glycolysis), lactic acid birikir. Antremaninizdan sonra Hafif hareketlere devam ederek lactic acidi parcalayabilirsiniz. Hafif aerobic egzersizler yaparak ( yuruyus gibi ) Bu yuzden antreman sonrasi soguma (cool- downs) onemlidir. Ne kadar uzun cool-down yaparsaniz lactid acid de kaslari okadar cabuk terkeder ortalama bir saat surer terketmesi.
Diger agri cesidi ise antremandan sonra 24-48 saat icinde ortaya cikan agridir.DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness).Kas liflerindeki microscopic yirtilmalardir.Asiri yuklenmeden olabilir, yeni bir harekete baslandiginda olabilir, spora yeni baslayanlarda olabilir yani kisacasi kaslara alisik olmadigi bir yukleme yapildiginda ortaya cikar. Agri kisiden kisiye gore degisir kimisinin agri esigi yuksektir daha az agri duyar kimisi daha fazla agri duyar yada kimisi antremandan sonra daha iyi dinlenir ve daha iyi beslenir dolayisiyla daha az agri duyar yada duymaz.
Bu agrilarin disinda alisilmadik bir agriniz varsa kesinlikle bir doktora gorunun adele yirtilmasindan, tendon yirtilmasina, eklem hasarina kadar bir cok ciddi sorununuz olabilir.
Sonuc olarak soyle ozetleyebiliriz:
1: No Pain No gain yaklasimi biraz dogruluk payi olmakla birlikte (yirtilan lifler kendini onarmak icin extra doku eklerler kaslarda buyume olur (hypertrophy). Ne kadar cok agri okadar iyi calisma demek degildir.
2: Agrimayan kas calismiyor anlamina gelmez.Bu sadece kasin o derece zorlanmaya alismis oldugu gosterir.
3: Yirtilmalar daha cok eccentric kasilmalarda olur. Yani kasin boyu uzarken ornegin ( barbell curl de bari asagi indirirken biceps kasinin uzamasi)
4:Ertesi gunu anteremana devam edip edemeyeceginiz agrinin siddetine baglidir.Hafifse agrilariniz hafif ezgersizler agrinin siddetini azaltmada faydali olabilir. Ama siddetli agriniz var ise ertesi gun dinlenin yada agriyan kasinizi calistirmayin agri triceplerinizdeyse omuz press, bench press gibi dogrudan tricepsi ilgilendiren hareketlerden kesinlikle kacinin.
DOMS onlemek icin neler yapabilirsiniz ?
1: Antremandan once mutlaka isinma (warm-up) ve antremandan sonra mutlaka soguma cool-down) yapiniz.
2: Warm-up sonrasi, egzersiz sirasinda, ve egzersiz sonrasinda mutlaka gerdirme (streching) yapiniz
3: Ani yuklemeler yapmayin, Kademe kademe agirliklarinizi artirin
4:Egzersiz sirasinca sivi almayi unutmayin
5:Vucudunuzu dinleyin. Ani agrilara kulak verin kendinizi iyi hissetmiyorsaniz antremani birakin.
DOMS olusmussa neler yapilabilir ?
1: Yeterince dinlendiginizden emin olun.
2: Beslenmenize dikkat edin.
3: Spor masaji yaptirabilirsiniz ki oldukca faydasi olur.
4: Agriyan bolgeye buz masaji yapabilirsiniz ( uyusma hissetmeye basladiginizda buz uygulamasini kesin )
5: Cok onemli bir konu da hareketleri dogru yaptiginizdan emin olmanizdir. Hocalarinizdan yardim isteyin (hocalarinizin bilgisinden de emin olun tabi ki)

Umarim konu iyice anlasilmistir. Vakit buldukca bildiklerimi paylasmaya calisacagim.

Saygilar

Bende yeni başladığımda antrenmanlar sonrası ağrı ve o bölgelerde acı oluyordu.Zamanla bu azaldı.Şuan antrenmanda kendimi paralasam bile hareketi yaptığım esnada çok sağlam yanma oluyor ama 0.5-1 saat sonrasında bir şey kalmıyor.Yani hareketleri gram fazlasını yapamayacak şekilde kendimi zorlayarak yapıyorum ama burada bahsedilen gibi 1-2 günlük ağrılar olmuyor.
Bende mi bir anormallik var yoksa olağan mıdır pek çözemedim açıkçası...

Ağrı antremandan sonra başlayıp 2 3 gün içinde geçiyorsa antreman başarıyla tamamlandı demektir bence. Ama uzun süre geçmiyorsa bir sakatlık olmuş olabilir.
Acı olmazsa zaten bu sporun bir amacı olmaz. Önüne gelen herkes vücut geliştirme yapar. Vücut geliştirmeyi yapamamakta ki bir hususta budur zaten insan gelişirken ve gelişmeye çalışırken acı çekmesi çok efor sarf etmesi ve en önemlisi çok sabır gerekmesi..

Arkadaşlar kesinlikle kas ağrıları antreman öncesi ve sonrası streching yani esneme hareketlerini yaparken hakkını vermemenizden dolayı kaynaklanır.
iyi bir esneme kompinesiyle antremandan sonraki kas ağrılarınızı en aza indirebilirsiniz....thums:

Arkadaşlar kesinlikle kas ağrıları antreman öncesi ve sonrası streching yani esneme hareketlerini yaparken hakkını vermemenizden dolayı kaynaklanır.
iyi bir esneme kompinesiyle antremandan sonraki kas ağrılarınızı en aza indirebilirsiniz....thums:

Bence de haklsın senin dediğin en mantıklısı geldi esneme hareketleri araştırıyorum şimdi :D

Back
Yukarı