Wrestler, benim bakış açıma göre en verimlisi insanın kendi vücudunu baştan itibaren dinlemesidir. Başlangıçta, daha önce hiç ağırlık çalışmamış birisi salona girdiğinde kaldırdığı ağırlıklar düşük olduğu için vücut kısa sürede tekrar kendini toparlayarak aynı antrenmanı ağırlık arttırarak yapabilecek seviyeye gelir. Ağırlıklar arttırkça eklemlere ve sinir sistemine binen yük de artacak ve kaslar kendine gelse bile eklemler ve sinir sistemi zorlanmaya başlayacağından iyi beslenilse, iyi uyunsa bile aşırı yorgunluk, ağırlık artışında durma (hatta azalma), salona gitmekte isteksizlik gibi belirtiler ortaya çıkacaktır. Bu hissedildiği zaman artık ilk splitin zamanı gelmiş demektir ama bu hala kas gruplarının haftada 1 çalışıldığı split değil de haftada 2 defa girilen alt vücut/üst vücut, itme/çekme gibi splitler olmalı çünkü bu aşamada vücut kendini 2 gün kadar kısa değil ama 1 hafta kadar uzun da değil, 3-5 günde toparlamaya başlar. Bu seviyeye orta seviye deniliyor, buraya gelene kadar kişi kaç ay ya da yıl çalışmış olursa olsun başlangıç aşamasında sayılıyor. Bu orta seviyede gelişim daha yavaş olacağı için yıllar boyu burada kalınabilir. Ağırlıklar ne zaman ancak vücudun 1 haftada toparlanabileceği kadar yükselirse o zaman dergilerde gördüğümüz, salonlarda gençlerin 30 cm kollarıyla yapmaya çalıştığı profesyonellere yönelik splitler faydalı olur.Bunun yanında hangi seviyeye kadar tüm vücut çalışılmalı? Müsabık olmayan, yeni başlayan ya da orta seviye? 45 cm koları olan, 140-150 kg bench yapan biri de yine tüm vücut mu çalışmalıdır? Sadece müsabık sporcu seviyesindekiler mi split çalışmalı?
Burada tabi çok genel yazdım, zaten ileri düzey bir sporcu da değilim, meraklı bir amatörüm sadece, başkaları daha güzel anlatacaktır ama splitlere karşı çıkanların genel argümanları bunlar, ben de katılıyorum. Kişisel farklılıkları da göz önüne almak gerekir yalnız, bu genellemelerden o zaman çıkılabilir. Mesela salona ilk defa adımını atan 18 yaşındaki gençle gene ilk defa adımını atan 35 yaşındaki adamın dinlenme süreleri farklı olacaktır. Genç çok daha çabuk kendini toparlayarak full body antrenmanına tekrar hazır hale gelirken, 35 yaşındaki adamın daha uzun sürelere ihtiyacı olabilir. Bu durumda 18 yaşındaki aylarca full body çalışmaktan verim alırken, 35 yaşındaki 2 ay sonra, ağırlıklar biraz artınca splite girme ihtiyacı hissedebilir. Aynı şekilde masa başı çalışan biriyle gün boyu sağa sola koşturan birinin, maddi durumu iyi olduğu için stresten uzak biriyle maddi durumu bozuk olduğu için stres içinde olan birinin dinlenip tekrar hazır olma süreleri birbirinden farklı olacaktır. Bu kişisel farklar yukarıda yazdıklarımı kural olmaktan çıkartıyor, herkes kendine uyan tarzı bulmalı fakat öyle bir anlayış oluşmuş ki 3-4 aydan sonra herkes göğüs-biceps, sırt-triceps şeklinde çalışıyor. Bununla gelişme olmaz mı, elbette olur ama daha yavaş olacağı hemen hemen garanti. Ayda 4 defa bench presse giren genç, ayda 12 defa bench presse girenden daha yavaş gelişecektir. Haftada 3 defa ağırlık arttırmak varken haftada 1 defa neden ağırlık arttırılsın ki?
Şu itiraz da gelebilir, "ama bench pressin yanında bir çok izolasyon hareketi yapıyor, bunların faydaları var" denebilir ancak bu izolasyon hareketleri ancak belirli bir kas kütlesi oluştuktan sonra işe yarıyor. Kendi ağırlığıyla bench presse giremeyen birinin ne kadar kas kütlesi olabilir ki "ortalar boş kalmış", "üst taraf geri kalmış" diye dert edinsin, 40-50 kiloyla bench press yapan kişinin izolasyon hareketleriyle ilerleteceği bir eksik bölgesi yoktur, göğsün tamamı eksik bölgedir, sırtın, omuzların, bacağın tamamı eksik bölgedir. Bu yüzden temel hareketleri haftada 3, biraz yük ağırlaşınca 2 defa yaparak genel bir kütle kazanımına yoğunlaşmak sonu gelmez dumbell flylardan, hammer curllerden daha hızlı gelişim sağlar.