Haftada 1 kere full-body çalışarak vücüt korunabilir mi ?

Herkese merhabalar,
2 senedir düzenli spor yapmaktayım. Genel olarak sporu hep doğal yaptım, yalnızca 6 ay kadar protein tozu-kreating kullandım. Spor programım full-body olarak haftada 3-3.5 gün 2 saat çalışmaktan oluşuyordu. Programımda bench press, inclined press gibi hareketlerin yanında handstand push-up, dips, barfiks gibi hareketler de vardı.

Maalesef şimdi yoğun bir mülakata hazırlanıyorum, aynı zamanda çalışıyorum. Bu sebeple ders çalışmam için her vakit bana kar olacak ve en az bir sene spordan kısmak zorundayım. Sizce haftada 1 kere yoğun 2-2.5 saatlik bir full-body workout yaparak vücudumu koruyabilir miyim ? Şu anda gerçekten sevdiğim bir vücudum var çalışma ağırlıklarım da 100 kilo bench, 110 kilo squat, 20kg ekstra ağırlıkla dips vs şeklinde. İyi bir yol alıp güzel bir vücut yaptıktan sonra bırakacak olmak açıkçası bana çok koyuyor. Acaba haftada 1 kere çalışarak bunu koruyabilir miyim ? Hiç aranızda denemiş olan, veya bu konuda makale okumuş olan var mı ? Çok teşekkürler.

Açıkçası size belli bir dönemimden bahsetmek istiyorum.

Zamanında hem yüksek lisans derslerime hem toefl’a hem ales’e çalıştığım hem de haftasonu part time işe gittiğim bir dönemde bile doğru bir ayarlama ile haftada 4-5 gün spora gidiyordum.

Sadece 1 günde 2.5 saat antrenman yerine haftada 4 gün yarım saatlik bir Split antrenman yapabilirsiniz. Göğüs, Sırt, Bacak ve Omuz/Kol gibi. Neden? Çünkü tek adele çalışması uzun sürmez. Tek amacın göğüstür, hepi topu 2-3 tane hareket ve toplamda 15 küsur set yapacaksın. 5 dk ısınma 25-30 dk antrenman sürüyordu.

Salonum sabah 7’de açılıyordu ve ilk işim oraya gitmek oluyordu. Yarım saatte işimi bitirip salondan çıkıyordum. O gün salona gidemediysem akşam yorgunluktan ölsem bile en azından bi 200 tane şınav falan çekiyordum.

Bir diğer önerim ise hiit tarzı bir full body. Örneğin 5 dk ısındıktan sonra seçtiğiniz 3 hareketi aralarda dinlenme olmadan 5 tur yapacaksınız. Misal Squat, Dips ve Barfiks. Bunu da 2-3 günde bir yapabilirsin.

Hayatta ne olursa olsun spora 1 gün ayırmak bence zamanı iyi yönetemediğinizi gösterir.

Edit: bir diğer konu, bunun başka bir varyasyonu da para sıkıntım var’dır. Et pahalı vs. Usa’da kaldığım dönemde 2 hafta sadece yulaf, mercimek falan yediğimi hatırlıyorum çünkü eğer o ete para verirsem ay başına kadar okula gidecek yol param kalmayacaktı.

Evet dönem dönem vites düşürmek zorunda kalabiliriz ama hiçbir şey tam olarak engel değildir.

Son düzenleme:
Yani bana bu bölgesel antrenman sistemi cok mantıksız geliyor.Niye bir kas grubunu haftada 3 gün çalışmak varken bir gün calisalim ki.Ki bence 2-2.5 saatte çok fazla zaten insan 45 dakikadan sonra tükeniyor bunun daha ısınması var soguması esnemesi var.Bence 3 gün yarim saat kirk bes dakika tüm vücut çalışın

Çok sıkı bir full body savunucusu olarak söylüyorum bunu; bölgesel çalışma gereksiz değildir. Hatta amaç eğer salt olarak hacim almak ise bir süre sonra elzemdir. Sadece iyi programlı bir Split yapmak gerekir. İnternette dolaşan steroid power programları değil.

Upper Lower, Push Pull, Angatonist gibi çalışma stilleri birer Splittir.

Arkadaş vücudundan memnun ve sadece bunu korumak istiyor .Haftada 1 defa ama çok verimli bir antrenman ( kasları gerçekten bitirmek max ağırlık kullanmak) halihazırdaki vücudunuzu koruyacak hatta bana göre ilerleme de kaydettirecektir.

Beslenmeni aşırı miktarda bozmazsan haftada 1-2 kez çalışman kasını koruman için yeterli olacaktır.

Back
Yukarı