Hangi Hareketler Güç, Hangileri Kütle İçindir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gymnast
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
hareketleri bu şekilde kategorize edebilirmiyiz
yoksa tekrar sayılarımı bu farkı oluşturur, yoksa her ikisidemi??
şimdiden sağolun

genelde kabul gören kaide tekrar sayılarına göre...bu genele göre; 1-6 tekrar güç, 6-12 tekrar kas kütlesi , 12 ve üzeri tekrar da kas dayanıklılığı (kondisyon) arttırımı sağlıyor...

peki tekrarları bir kenara bırakacak olursak, farklı hareketlerin de illaki farklı etkileri vardır. aslında sormak istediğim de bu.

elbette farklı hareketlerin farklı etkileri var...egsersizler, bir ayrım yapmak gerekirse, temel olarak Bileşik (compound) ve İzolasyon (isolation) şeklinde 2ye ayrılabiliyor...bileşik hareketler genel kütle ve şekli hedefleyen, hedeflenen kas grubunun yanısıra bir veya birkaç kas grubunun ikincil olarak çalıştığı temel hareketler....örneğin bench press (ikincil kas grubu olarak devreye giren kaslar mesela tricepsler ve omuzlar)...izolasyon hareketler ise, sadece bir kas grubunu veya bir kas grubunun belli bir kısmını hedefleyen ve sadece o kasların çalıştığı hareketler...örneğin tek el dumbell triceps extension...

güç ve kütle ayrımı hareketlerin türünden ziyade tekrar sayısı ile ilgili...bir hareketi ancak 1-6 tekrar yapabileceğiniz ağırlıkla yaparsanız güç arttırımına yönelik olur...aynı hareketi 6-12 tekrar yapabileceğiniz ağırlıkla yaparsanız kas kütlesi arttırımına yönelik olur...temel mantık bu...

yardım amaçlı...

Hangisi kütle, hangisi güç die bi olay söz konusu deildir senin yaptığın antremanla, programla alakalıdır. hacim antremanı yapıosan her sette kiloyu arttırıp tekrarı azaltıcaksın.. kütle progrmında ise, mesela 8x4, 10x3, 8x3 vs. gibi set düzeninde çalışman gerek ve genelde de senin maksimumuna yakın olmayan.. fakat hafif te olmamak koşuluyla tekrarları aksatmadan, yaparkende zorlandığını hissettiğin kilolarla bu programı yapman gerek.

hang clean power clean chins jerk vb hareketler güç içindir yani haltervilerin yaptığı hareketlerdir dayanaıklılıkta ön plana çıkıyor tabiki

sanırım istedigin cevap şu:
ornegin leg press hacim icindir kutle saglar sguat ise daha cok güç artışı saglar.
bunun gibi deadlift te bir güç hareketidir.

flexor dedi:
alakası yok leg press biseps femoris içindir skuat biseps femoris grasilis soleus sarterius içindir deadlefte gluteus makxmus medius romboit biseps femoris içindir hareket şekli değil sayısı hacim ve gücü belirler

Flexor'ın yazdıklarını anlamak için yönetim herkese bir adet dekoder vermeyi kararlaştırmıştır.

Yok valla, varsada ben bilmiyorum :D

sarc4stic dedi:
flexor dedi:
alakası yok leg press biseps femoris içindir skuat biseps femoris grasilis soleus sarterius içindir deadlefte gluteus makxmus medius romboit biseps femoris içindir hareket şekli değil sayısı hacim ve gücü belirler

Flexor'ın yazdıklarını anlamak için yönetim herkese bir adet dekoder vermeyi kararlaştırmıştır.

:lol: :lol: :lol:

Peki yahu vücut bu sayıları nasıl farkediyo.
Saymadığına göre...

Buradaki mekanizma nasıl çalışıyor. Biraz bizleri bu konuda aydınlatabilirseniz sevinirim.

Kalın sağlıcakla.

bahadırın sorusunu cevaplamadan önce benimkisini cvplayın lütfen.bu 4*8 demek sekiz kereden 4 kere aynı seti tekrarlamak demek oluyor. Peki bu 4 set arasında ne kadar dinlenme süremiz var?
mesela geçen gün bi yazı okudum. adam 4*35 şınav çektiğini söylüyor.ben 25 tane çekiyorum.akabinde 10 tane.15 20 saniye falan dinleniyorum.sonrada çekemiyorum.
yani setler arasındaki süre nolması lazım? her kas için değişikmi?

Back
Yukarı