Light Ürün ve Doğal Gida
23.12.2014 Sali
Yağı az olan besinin karbonhidrat miktari fazladır. Örneğin tahillar, Baklagiller, sebze ve meyveler.
Yağı fazla olan besinin karbonhidrat düşüktür. Örneğin proteinler:et,yumurta, tavuk,balik.
Süt ürünleri yag ve proteini karbonhidratlar oranla biraz daha fazla bulundurur diğerlerine göre 3 makro besinde daha dengeli bulundurur.
Light ürünlerin yag oranı düşüktür o halde karbonhidrat miktari fazladır.
İnsanların yaşamını sürdürebilmeleri için Allahın bize sunduğu yiyecekler et, balik, tavuk dusuk karbonhidrat(0) yüksek yag ve proteini sahip.
Meyve ve sebzeler ise yüksek karbonhidrat,lif dusuk yağa sahip.
İnsan eliyle sanayide işlenmiş gıdalar ise yüksek un seker oranına sahip (yapay seker,karbonhidrat) . Light ürünlerin fiyatı diğerlerine göre iki misli ve insanlarda , tv deki reklamlara bakınca sağlıklı kiloya inmek için light ürün algısı yaratıldı. Başka türlü iki misli fiyata kimse bence o ürünü almaz.
Şimdi ortada dogal oranıyla hayvansal bir gıda var birileri gitmiş onun oranıyla oynamış yağını düşürüp karbonhidratı arttırmış.
Şimdi dusunuyorum da bu dünyada bizi yaratan Allah bizim ihtiyacımız oranları belirleyip besini vermiş ancak bazıları bunun oranlarıyla oynayıp iki misli fiyata insanlara sunmuş.
Bizim hangi oranlardaki gıdalar sağlıklı olacağımızı bizi yaratan mi bilir yoksa sonradan yaratılan mi?
Bence bizi yaratan bilir.
O halde hem zayiflamak hemde sağlıklı kalmak için gıdaların makrolari, bileşenleri, görevleriyle oynayacağımıza sadece tüketirken amacımıza göre içeriğine dokunmadan miktarıyla oynamak daha mantıklı bence.
Zaten ne zaman daha ucuza her mevsimde her yiyeceği bulabilelim diye gıdaların makrolariyla, nitelikleriyle oynandı o zaman yeni yeni hastalıklar turemedi mi?
Bana normalde bir avuç kadar et iki avuç kadar sebze yetiyor diyelim ancak yarın tarlada çalışacaksın belkide 2 avuç et 4 avuç sebze gerekecek yada ertesi gün hiç bir iş yapmyacaksam 1 avuç kadar et 1 avuç kadar sebze yetecek.
İnsan eliyle oranlarıyla oynanmış gıdaları tuketmektense doğanın bize sunduğu gidayi ihtiyaç olduğu miktarda tüketmek daha mantıklı bence.
Allah bize ihtiyacımız olan besinleri verdi (çok şükür) miktarını belirlemek için de irade verdi. İşin sırrı seçimleri doğadan miktari da iradeyle belirleyebilmek.
Bazen patateste nisasta var deyip, muzda, elmada seker var deyip de sabah kahvaltısinda, yada spordan önce millete içinde mısır sürübü,glikoz,fruktoz surubu içeren mısır gevrekleri önermek ne kadar mantıklı?
Bu arada elma deyince geçenlerde akrabam anlattı çarşıdan alınan bir elmayla köyden koparılan elmayı buz dolabına koydular köy elması 3~4 güne buzusmeye başladı çarşı elması 2 hafta kadar sapa sağlam dolapda durmaya devam ediyor.
Tıpkı köy sütüyle mayalanan yoğurt 3güne eksirken marketten alınan yoğurdu 1~1.5 hafta birşey olmaması gibi.
Her şeyin dogalini tüketmekte fayda var.
1kaşık seker katılmamış saf köy bali varken 1 paket gofret tuketmemek gibi.