Kızartmanın Zararlı Olmadığı Açıklandı

BeachBoy

Üye
attachment.php

İspanya'da yapılan bir araştırmada zeytinyağı ve ayçiçek yağında kızartıldığı sürece, kızarmış yiyeceklerin kalp için düşünüldüğü kadar kötü olmayabileceği sonucuna varıldı.


Madrid Otonom Üniversitesi'ndeki uzmanların 40 bini aşkın yetişkin üzerinde yaptığı araştırmaya göre, zeytinyağı ya da ayçiçek yağında kızartılan yiyecekler kalp hastalığı ya da yeme alışkanlıklarına bağlı erken ölümlere yol açma riskini arttırmıyor. Ancak, uzmanlar bu durumun hayvansal yağlar için geçerli olmadığına dikkat çekiyor.

11 yıl süren araştırmanın başlangıcında katılımcıların hiçbirinde kalp hastalığı yoktu. Araştırmada, katılımcılara normal bir hafta boyunca neler yedikleri ve yiyecekleri nasıl hazırlayıp, pişirdikleri soruldu. 11 yılın sonunda, 606 katılımcıda kalp hastalığına rastlandı ve 1134'ü öldü.


attachment.php


KIZARTMAYLA DEĞİL YAĞIN TİPİYLE ALAKALI

Kalp hastalığına yakalananlar incelendiğinde de, hastalıklarla kızarmış yiyecekler arasında bir bağa rastlanmadı. Uzmanlar da bunun kızartmalarda kullanılan yağın tipiyle ilgili olduğu sonucuna vardı.

Çalışmayla ilgili bir yazı kaleme alan Almanya'nın Regensburg Üniversitesi'nden Profesör Michael Leitzmann, "Bu araştırma, kızarmış yiyeceklerin kalp için kötü olduğu algısının, eldeki kanıtlarla desteklenmediğini gösteriyor" dedi.

AKDENİZ DİYETİ
Düşük yağlı, bol lif içeren sebze ve meyve ve taze balık içeren Akdeniz tipi beslenme usun süredir sağlıklı kabul ediliyor. Akdeniz tipi beslenmeyle ilgili yapılan çok sayıda araştırma, bu diyetin kanser ve kalp hastalığı riskini azalttığı sonucuna varmıştı.

İngiliz Kalp Vakfi'dan diyetisyen Victoria Taylor ise, "Bu çalışmadaki katılımcılar, zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi doymamış yağlar kullanıyor. Biz de tereyağı ve diğer hayvansal yağlardan vazgeçilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.
Taylor ayrıca, "Ancak hangi yağ kullanılırsa kullanılsın, yağ oranının fazla olması daha çok kalori ve daha çok kilo alınması anlamına geliyor. Bu durum da kalp hastalığı riskini arttırıyor. Sağlıklı bir kalp için en iyisi, çok fazla sebze ve meyveyle, çok az fazla yağlı gıdanın tüketildiği dengeli bir diyet" diye de ekledi.

Kaynak:
http://www.ntvmsnbc.com/id/25316794#storyContinued
 

Eklentiler

  • 1.jpg
    1.jpg
    8,4 KB · Görüntüleme: 482
  • images.jpg
    images.jpg
    12,6 KB · Görüntüleme: 438
Argo Konuşmasak Kardeş?
Değerli Üyemiz;
Lütfen üyelere kullanıcı adları dışında kelimeler kullanarak hitap etmeyiniz. (kardeş, usta, abi, dostum vb. )
Lütfen 1 dakikanızı ayırarak forum kurallarını okuyunuz. Forum kurallarını okumak için buraya tıklayınız
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
 
iyi de "kanser yömünden " neden bahsetmezler...((

kızartmalar yüksek ısılarda oluşan bir konseptttir...ve yiyeceklerin karbonlaşması kansorejendir !...((
 
Başlık yanlış ve yanıltıcı olmuş. Araştırmayı okudum ve kızartmanın KALBE zararlı olmadığından bahsediyor. Vücut sağlığına değil. (hatta tam olarak bunu bile demiyor aslında, aynen şunu diyor: kalp için düşünüldüğü kadar kötü olmayabileceği...)

Abartı bir örnek olacak ama bu şuna benziyor; doğalgaz cildinize zarar vermez. Doğrudur cilde zarar vermeyebilir, ama solursak bizi hastanelik edebilir.
 
zeytın yagı 240 derecede yanıyor dıye uzman tv de yıllar önce ızlemıstım kızartmada zeytın yagı kullanın dıyorlardı dıger yaglara oranla daha gec yandıgı ıcın ama zeytın yagınında ır kokusu var kızartmada kullanan az veya ben rastlamadım

ben kendım her zaman kızartmadan kaçıyorum cunku zararlı oldugunu defalarca okudum

bu haberlerede hayret edıyorum bu bılım ınsanları daha once araştırıp ızartmanın zararlı olduguna karar vermısler ne olduda gene arastırılmıs zararı yokmus

bu aralarda boyle haberler cok cıktı sanırım yag satmak için

yıllardır ızgara yapıp yıyorum ymeklerı artık kızartma ıstesemde yıyemıyorum tadı ağır oluyor mesala unla balık yagda yapınca annem ben zıgarada yapıyorum bir tadına bakım dıyorum balıgın tadından eser kalmamış
 
Başlık yanlış ve yanıltıcı olmuş. Araştırmayı okudum ve kızartmanın KALBE zararlı olmadığından bahsediyor. Vücut sağlığına değil. (hatta tam olarak bunu bile demiyor aslında, aynen şunu diyor: kalp için düşünüldüğü kadar kötü olmayabileceği...)

Abartı bir örnek olacak ama bu şuna benziyor; doğalgaz cildinize zarar vermez. Doğrudur cilde zarar vermeyebilir, ama solursak bizi hastanelik edebilir.

Yazdıklarına katılıyorum savaş biraz gazeteci mantığında atılmış bir başlık oldu. :) Haberi ilk bir gazetenin internet sayfasında okudum . O yazının başlığı bu şekildeydi. Oradaki başlık bilinç altıma yerleşmiş olucak ki burada da aynı başlığı atmışım.
 
kalp hastalıgı nasıl yapmaz ki ?

aycicek gibi omega 6 dan zengin yaglar zaten zararlı kızartma olmadan yense bile yemeklerde olması bile zararlı

ayrıyeten kızartmalar kalp hastalıgı yapmıyormus da baska hastalıklardan neden bahsetmiyolar ? kalbe endexlemisler isi sadece
 
ister zeytinyağı olsun ister tereyağı bana göre zararlı.,

spora geri başladığımdan itibaren kızartma özellikle patates kızartması yemiyorum. bir ara dayanamayıp bir kaç kere yedim fakat kolumda çatlaklar oluştu. bir yerde patates kızartmasının deriyi kalınlaştırdığını ve vg yapanlarda kas büyüyüp derinin kalınlığı yüzünden genişlememe çatlaklara neden olduğunu okumuştum.
 
Back
Yukarı