Kahvaltı öncesi kardiyo efsanesi

Kahvaltı öncesi kardio efsanesi asılsız çıktı!

Bill Phillips, 1999’da en çok satan fitness kitaplarından olan ve 12 haftada vücut değişimini iddia eden Body-For-Life ‘I yayınladı. Kitabının kardio kısmında, sabah ilk iş olarak aç karnına yapılan kardio çalışmasının yağ yakımını en üst seviyeye çıkardığını ortaya attı.

Düşüncesi şu şekildeydi; uzun süren besin eksikliği kan şekerini düşürecektir ve bu da glikojeni azaltacaktır. Bu durumda vücüdunuzun tek seçeneği olacaktır o da egzersiz icin gerekli enerjiyi glukoz yerine yağa yüklenerek elde etmektir.Ek olarak, düşük insülin seviyesi yağ yakımına yardımcı olup, gereken enerjiyi elde etmek için yağ asitlerinin artmasını sağlamaktadır.

Bu strateji yağ oranını düşürmek isteyen vücut geliştirmeciler arasında çok populer olmuştur. En nihayetinde, aynı eforla kim daha fazla yağ yakmak istemez ki?

Bunu söyleyeceğim için üzgünüm ama kargalar kahvaltısını etmeden spor salonuna gitmek büyük bir hata!

İlk ve en önemli sebep, egzersiz sırasında yakılan yağ kalorisine bakmak sadece miyopluktur. İnsan vücudu enerji ihtiyacı için yağ ve karbonhidrat seçimini çeşitli sebeplerle sürekli günceller. Genel bir kural olarak, eğer egzersiz sırasında daha çok karbonhidrat yakılmışsa, kaçınılmaz olarak antrenman sonrası daha çok yağ yakımı olacaktır (ya da tersi).

Sonuçta bir fark olmamakta. Yağ yakımının vücut yağ kompozisyonuna etkisini tartabilmek için saat saat değil de günler bazında düşünmeliyiz.

Diyelim ki şüphecisiniz, ve düşünüyorsunuz ki yağı şimdi yakmak sonra yakmaktan iyidir. Eldeki bir kuş çalılıktaki iki kuştan iyidir sonuçta. Ama bu durumda değil.

Doğru, araştırmalar gösterdi ki aç karnına kardio yağ kullanımını tok karnına kardioyaya kıyasla arttırmaktadır. Ama bu sadece çok düşük yoğunluktaki antrenmanlar için geçerli. Aslında orta ya da yüksek yoğunluktaki aç karnına idmanlar da yağı daha çok yakmaktadır. Fakat, yağ yakımı hızı vücudunuzun enerji için extra yağ asitlerini kullanma becerisini geçmektedir. Başka bir deyişle , kanınızda artık daha çok gezinen yağ asidi olacak ama çalışan kaslar tarafından kullanılmayacak. Sonuç olarak, bu yağ asitleri idmandan sonra trigliserin olarak tekrar paketlenecek ve yağ hücrelerine gönderilecek.

Özetlemek gerekirse, aç karnına yapılan kardiyo yoldan sapmaktır. En iyi durumda vücut kompozisyonu tok karnına göre daha iyi olmayacak, en kötü durumda kas kaybı yaşanacak. O zaman yememiz gerekiyorsa kardiyo öncesi ne yemeliyiz?

Cevap birkaç faktöre bağlı; antrenmanın süresi ve yoğunluğu, yemekten kardiyoya kadar geçen süre ve kişinin genetiği.

İyi bir başparmak kuralı , ideal kilonuzda(şuan ki kilonuzdan farklı olabilir) pound başına yaklaşık ¼ gram karbonhidrat ve 1/8 gram protein tüketmek.
Örneğin, ideal kilonuz 200 pound sa, o zaman antrenman öncesi öğününüz yaklaşık 50 gr karbonhidrat 25 gr protein içermeli. Meyve suyu ve whey güzel bir seçenek özellikle kardiyo kahvaltı öncesi yapılacaksa.

By: Brad Schoenfeld
http://www.bodybuilding.com/fun/the-myth-of-cardio-before-breakfast-debunked.html
çeviri: muladhara
 
bu beslenme tarzinizla alakali

Vucud 4 seyi enerji olarak kullanir yag karbonhidrat protein ve alkol


Eger vucudunuza enerji kaynagi olarak yagi kabullendirirseniz hem yediginiz yagi hemde vucud yagini enerji kaynagi olarak kullanir
 
bu beslenme tarzinizla alakali

Vucud 4 seyi enerji olarak kullanir yag karbonhidrat protein ve alkol


Eger vucudunuza enerji kaynagi olarak yagi kabullendirirseniz hem yediginiz yagi hemde vucud yagini enerji kaynagi olarak kullanir
Alkol mü?
Alkolün vücutta enerjiye dönüşmesi çok zor diye biliyorum.
Bu arada paylaşımı paylaşım için çok teşekkürler.
Bu durum uzun zamandır kafamı kurcalıyordu.
Ben de kendim deneyerek öğrenmeyi seçtim bu konunun bir efsane olup olmadığını.
Kesinlikle sabah aç karnına yaptığım kardiyodan mükemmel bir etki aldım.
Sanki vücudum alev alev yanıyordu. :D
Ama bir şeyler yiyip normal antremana gider gibi gittiğim kardiyolar sadece yediklerimi yakmıım hissi uyandırdı. ;)
Tartıda da durum bu iki söylediğimi kanıtlar nitelikteydi.
( Bu iki yöntemi dönem dönem denedim neredeyse arada 1 sene var. )
Bu makaleye göre acaba bende yanlış bir şey mi var?
 
alkol zor degil en kolay enerjiye cevriliyor direkman yanıyor vucudda depolanamıyor
 
haftada 1 yanında sadece yagsız proteinle beraber alırsanız cok sorun olmaz

tabi rakı icmek kaydı ile bira falan olmaz
 
E biz ne zamandır diyorduk bunu, aerob çalışma sonuçta enerji depoları yarıboş bitik bir halde aerob bir çalışmaya çıkılır mı hiç?

Sen ketojenik beslenme insülin direnci diye bir metabolik bozukluğun olsun 7-24 vücut enerji birimi olarak Kh tercih etsin, sonra da 20dk yağ tercih etsin diye aç karnına aerob çalışmaya çık...

Bazıları vücudu kandırmak çok kolay zannediyor heralde...?!!!
 
haftada 1 yanında sadece yagsız proteinle beraber alırsanız cok sorun olmaz

tabi rakı icmek kaydı ile bira falan olmaz
Sayın heldic,
Sizin gibi insülin direnci konusunda çok hassas olan birisinin rakı gibi içerisinde
yüklü miktrada insülin ihtiva eden bir içkiyi tavsiye etmesini anlayamadım.
Öyle ki; şeker hastalarına rakı içmek, daha doğrusu bütün alkollü içkileri tüketmek yasaktır.
Alkol direk enerjiye dönüşüyorsa, sık sık alkol tüketen isanlardaki muazzam göbek nasıl ortaya çıkıyor?
Söylediklerimi lütfen yanlış anlamayın bildiklerim ya da doğru sandıklarım yanlış da olabilir.
Ama alkolün direk enerjiye dönüşmesi konusuda yanlışınız var diye düşünüyorum.
Bu konuda belirli bir makale ya da bilimsel bir deneyi okumuş ya da araştırmış değilim.
Ancak; doktor olan babamın bu konudaki telkinleri ve söylemleri doğrultusunda sizin söyledikleriniz bana çok ters geldi.
Babam; " metil alkolün direk ölümcül sonuçlar doğurduğunu, az miktarda etil alkolün ( ki bu alkollü içeceklerde bulunan alkol türüdür. )
az miktarda alınması durumunda damarları genişletip kanı sulandıracağını ancak; yüksek miktarlardaki tüketimde damarların kasılmasına ve daralmasına yol açacağını söylüyor.
Alkol toksik bir maddedir ve vücut enerjiye çeviremez... "
Saygılarımla...
 
Son düzenleme:
Heldiç forumdaki alkolle ilgili yazıları okumamışsın anlaşılan. Ben yinede makaleyi özetliyim.

8 sağlıklı erkek gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada alkol aldıktan sonra testosteron miktarındaki kayda değer bir azalmanın ve kortizol (kas yok edici bir hormon) miktarındaki artışın 24 saat boyunca etkili olduğu gözlemlenmiştir.

The American Journal of Clinical Research tarafindan yapilan bir arastirmada sonuçlar, sirf 24 gr alkol tüketiminin tüm vücut lipid oksidasyonunu (vücudun yağ yakma oranı) %73 düşürdüğünü göstermiştir.

Alkol karaciğere gittiği zaman asetat denilen bir yan ürün oluşur. Asetatın yağ yakımı üzerindeki bariz engeli görülebilir.

Alkol almadan önce egzersiz yaparsanız alkolün etkileri daha da kötü olacaktır. Bunun anlamı, Eğer içmeye gidecekseniz ve küçük bir miktardan fazlasını içecekseniz spor salonunu es geçebilirsiniz.

Vucuda 1 faydası varsa 99 zararı olan bir maddedir. Tüketimi az dahi olsa sporcunun uzak durması gereken maddelerden birisidir.
 
alkol'ü lütfen ilgili başlıklarda konuşalım..konu sapıyor...
 
alkolu oven faydali oldugunu kimse soyleyemez alkolu vucud yakit olarak kullanir hemde ilk yakit olarak kullanilmayan atilir vucuddan idrar ve nefes yolu ile obur gun alkol kokmanin nedeni bu

Alkolu baska konu altinda konusuruz

Gobekli kisiler bira yada sarap tercih ediyolardir raki tek basina kilo yapmaz
 
Bence herkezin denemesı gerek ,yani kendını en iyi hissettigin zmnda yapılırsa daha verimli olur .Spordan once ve hemen sonra yapılan kardiodan daha verimli olduğunu düşünüyorum sabah aç karnına kardionun. Yani önemli olan kardioyu yapmak bence yapta nasıl yaparsan yap :) Ben sabah yapıcakların 1 ölçek whey(veya bcaa) + kahve alıp yapmalarını onerırım.
 
Back
Yukarı