Kalbi ağırlık idmanı mı büyütür yoksa kardiyo mu?

Arkadaşlar, özellikle ileri yaştakiler için önemli bir konu; Kalbi olumlu anlamda ağırlık idmanı mı büyütür yoksa kardiyo mu?

Birçok maraton koşucusunun kalp krizinden öldüğü bilinir ayrıca kalp büyümeside bir yere kadar iyi olduğu olduğu bilinen bir gerçektir çok uzun tutmamakta fayda var.

Birçok maraton koşucusunun kalp krizinden öldüğü bilinir ayrıca kalp büyümeside bir yere kadar iyi olduğu olduğu bilinen bir gerçektir çok uzun tutmamakta fayda var.
Maraton koşucuları aşırı kalp büyümesinden dolayı kalp krizi geçiriyorlar ?
Ünlü bisikletçi Armstrong'un kalbi dinlenik halde 32 atıyormuş, ben 50'nin altında ölürüm herhalde :-)

Kisacasi sizi efor olarak hangi spor zorluyorsa nefes nefese kaliyorsaniz o buyutur..sebebi kalp 3atista kani 1kerede dolastiriyorsa eforlu sporcularda 1atista dolastirir..cunku vucut kendini her duruma adapte eder..bu sporcularin nabizlari normal insanlardan cok dusuktur...kalp krizi genellikle sporu aniden kesen sporcularda olur...spor birakilacaksa yavas yavas azaltip kalbi kucultup birakilmadir..[DOUBLEPOST=1414525097][/DOUBLEPOST]
Maraton koşucuları aşırı kalp büyümesinden dolayı kalp krizi geçiriyorlar ?
Ünlü bisikletçi Armstrong'un kalbi dinlenik halde 32 atıyormuş, ben 50'nin altında ölürüm herhalde :)
O 32 atis sizin kalp atisiniza esit..siz 3atista kani vucudunuzda dolastiriyorsaniz bu sporcu 1kerede dolastiriyor..

Son düzenleme:
Bir insan kosarken neden nefes nefese kalir? Hucrelerin daha cok ojsijene ihtiyaci vardir bu yuzden biz amatorler hizli nefes alarak bu oksijeni hucrelere tasiriz..pro sporcularin vucudu bunu kalbi buyuterek kani daha hizli pompalayarak yapar..siz 1400motor bir sahin onlar 3000motor bmv gibi:) siz 100km yi 6000devirde giderken onlar 2500devirde gidiyor:) eforlu her spor kalbi buyutur...efor demek biz amatorler icin nefes nefese kalmak limitleri zorlamaktir...vg de kalp buyumez sanmiyorum..steoreid hariç..onun kalbi buyutme sebebi farkli..youtubede nacionalin steoreidlerle ilgili belgeseleli var izlemenizi tavsiye ederim

Bir insan kosarken neden nefes nefese kalir? Hucrelerin daha cok ojsijene ihtiyaci vardir bu yuzden biz amatorler hizli nefes alarak bu oksijeni hucrelere tasiriz..pro sporcularin vucudu bunu kalbi buyuterek kani daha hizli pompalayarak yapar..siz 1400motor bir sahin onlar 3000motor bmv gibi:) siz 100km yi 6000devirde giderken onlar 2500devirde gidiyor:) eforlu her spor kalbi buyutur...efor demek biz amatorler icin nefes nefese kalmak limitleri zorlamaktir...vg de kalp buyumez sanmiyorum..steoreid hariç..onun kalbi buyutme sebebi farkli..youtubede nacionalin steoreidlerle ilgili belgeseleli var izlemenizi tavsiye ederim
Aynen bunu demek istiyorum, ağırlık idmanlarında fena halde nefes nefese kalıyoruz fakat kalbi büyüttüğü falan yok gibime geliyor hatta ciddi oranda anaerobik çalıştığımızdan zararlı etkisi bile olabilir.

Aynen bunu demek istiyorum, ağırlık idmanlarında fena halde nefes nefese kalıyoruz fakat kalbi büyüttüğü falan yok gibime geliyor hatta ciddi oranda anaerobik çalıştığımızdan zararlı etkisi bile olabilir.
Sanirim biraz kilo sorununuz var..agirlik idmanlaeinda hic nefes nefese kaldigimi hatirlamiyorum..cevremdede pek gormedim..yada yeni basladiniz kondusyonunuz yok..zamanla duzelir..

Nefes nefese kalmak kalp büyütseydi benim de kalbim 32 atardı :-) Başlıktaki soruya dönüyoruz tekrar.

Sanirim biraz kilo sorununuz var..agirlik idmanlaeinda hic nefes nefese kaldigimi hatirlamiyorum..cevremdede pek gormedim..yada yeni basladiniz kondusyonunuz yok..zamanla duzelir..
Ağırlık idmanında da superset dropset vs çeşitli teknikler sonucu nefes nefese kalınır, kalınmıyorsa hafif çalışılıyordur, ama bunun kalbi büyüttüğünü sanmıyorum.

ANAEROBİK EGZERSİZLERDE YANİ BB VE GÜÇ SPORLARINDA KALP BOŞLUKLARI GENİŞLEMEZ ANCAK KALP KASI KALINLAŞIR.GERÇEK ANLAMDA KALP BÜYÜMESİ DİYEBİLECEĞİMİZ DURUM BAŞTA MARATON SPORCULARI OLMAK ÜZERE AEROBİK EGZERSİZ YAPANLARDA OLUR.YİNE AEROBİK EGZERSİZ YAPAN UZUN MESAFE KOŞUCUSU BİSİKLETÇİ VB SPORCULARDA İSTİRAHATTE KALP HIZI DÜŞÜKTÜR YANİ BRADİKARDİKTİR BUDA HERHANGİ BİR SORUN TEŞKİL ETMEZ

ANAEROBİK EGZERSİZLERDE YANİ BB VE GÜÇ SPORLARINDA KALP BOŞLUKLARI GENİŞLEMEZ ANCAK KALP KASI KALINLAŞIR.GERÇEK ANLAMDA KALP BÜYÜMESİ DİYEBİLECEĞİMİZ DURUM BAŞTA MARATON SPORCULARI OLMAK ÜZERE AEROBİK EGZERSİZ YAPANLARDA OLUR.YİNE AEROBİK EGZERSİZ YAPAN UZUN MESAFE KOŞUCUSU BİSİKLETÇİ VB SPORCULARDA İSTİRAHATTE KALP HIZI DÜŞÜKTÜR YANİ BRADİKARDİKTİR BUDA HERHANGİ BİR SORUN TEŞKİL ETMEZ

Sayın doctor size izninizle birkaç soru sormak istiyorum:

1) Anaerobik spor yaparak kalp kası kalınlaşmasının bize faydası olduğu yorumunu yapabilir miyiz?

Son zamanlarda bu soru kafamı kurcalıyor. Tıp eğitimi almadığımdan dolayı sağlıklı bir yorumda yapamıyorum.

Şahsen, vücuttaki kas kütlesinin artışı ile kalbe daha fazla yük bindiğini ancak kalp kaslarının da kalınlaşıp güçlenmesiyle bu durumu bir noktaya kadar dengelediğini düşünüyorum. Ancak bir noktadan sonra durumun kalbin zararına doğru gittiğini düşünüyorum.
Bu konuda yapılmış çalışmalar var mı bilmiyorum. Yoksa bile gönüllü denekler ile bir çalışma yapmak isterdim(tıp eğitimi almış olsaydım).

2) Aerobik spor yapanların yaşadığı kalp büyümesi için vücuda faydası ve/ya zararı konusunda bir çalışma, bilgi mevcut mu?

Konunun hocamız sayesinde tekrar canlanması çok hoş oldu. Gerçekten çok önemli bulduğum bir konu umarım alaka gösterilir.

Rpac'in sorularına ilave olarak;

Anaerobik sporlarda kalp kası kalınlaşıyor. Ama kalp boşlukları genişlemediğinden nabız sayısı düşmüyor, doğru mudur ?
Nabız sayısı önemli değil önemli olan kalbin dolaşımdaki yeterliliği, ağırlıkçılarda da kalp kası kalınlaşmış olduğundan dolaşımda yeterlidir ve nabız sayısının yüksek olması önemli değildir diyebilir miyiz ?

Hocam SSK doktoru gibi uzaktan bakıp çıktınız :-) ne olur şu son sorulara da cevap verin de bu konu tamamına ersin.

YOĞUN İŞLERİMDEN VAKİT BULDUKÇA SPORSEVER ARKADAŞLARA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUM !!!
EVET ANAEROBİK EGZERSİZ YAPANLARDA NABIZ SAYISINDA ANLAMLI DÜŞÜŞ OLMAZ
KALP KASININ KALINLAŞMASI YENİ KOLLATERAL DAMAR OLUŞUMUNU HIZLANDIRIR VE BU İYİDİR
GENEL OLARAKTA VÜCUDUN İHTİYACI OLAN KAN AKIŞINI SAĞLAMAK İÇİN HER ADELE GİBİ KALP ADELESİDE GELİŞİR
BUNUNLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR VAR VAKTİ OLAN ARKADAŞLAR İNGİLİZCE YAYINLARIN ABSTRACTLARINA EN AZINDAN ULAŞABİLİRLER NETTEN
ÖZELLİKLE MARATANCULARIN KALP BOŞUKLARINDA İLERİ DERECEDE GENİŞLEMEYE BAĞLI KALBİN 2 KATINDAN FAZLA BÜYÜYEBİLDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİM BU İLERDE SORUN YARATIRMI KALP YETMEZLİĞİ GELİŞEBİLİRMİ BAZI YAYINLAR VAR BUNUNLA İLGİLİ VE EF DÜŞÜŞLERİ GÖRÜLMÜŞ ANCAK 80 YAŞINDA HALA MARATON KOŞANLAR VAR ONUDA UNUTMAMAK LAZIM
BASİT AEROBİK EGZERSİZLER YÜRÜYÜŞ JOGGİNG GİBİ KALP İÇİN EN FAYDALI SPORLAR OLARAK KABUL GÖRÜRLER TIP CAMİASINDA BU SPORLARI YAPANLARDA HATRISAYILIR KALP BÜYÜMESİ OLMAZ ZATEN BAHSETTİĞİMİZ BÜYÜME UZUN MESAFE KOŞUCULARIINDA BELİRGİNDİR.
AYNI ŞEKİLDE ANAEROBİK EGZERSİZLERİ HAFİF DÜZEYDE YAPANLARDADA MARJİNAL DEĞİŞİKLİKLER OLMAZ
ANCAK POWERLİFTER VEYA PRO BB SPORCULARINDA KALP KASI BELİRLİ DERECEDE KALINLAŞTIKTAN SONRA BİR NEBZE KALP BOŞLUKLARIDA GENİŞLEYECEKTİR ÖZELLİKLE AORT YETMEZLİĞİ GELİŞEBİLİR.
SONUÇ: KENDİ BİLGİLERİM VE YAYINLAR IŞIĞINDA DOĞAL YOLLARLA VE AEROBİK ANAEROBİK KOMBİNE YAPILAN SPORUN DAHA FAYDALI OLDUĞU NABIZ VE TANSİYONDA HAFİF DÜŞÜŞLERLE BERABER AKCİĞER KAPASİTESİNİN ARTTIĞI İLERİ YAŞLARDA GÖRÜLEBİLECEK KALP KRİZİ RİSKİNİ MİNİMİZE ETTİĞİ YÖNÜNDEDİR
BU AÇIDAN HER ANTRENMANDAN ÖNCE YETERLİ ISINMAYI TAKİBEN YÜRÜYÜŞ VE HAFİF TEMPO KOŞU 15-20 DK VE SONRASINDA AĞIRLIK ANRENMANI YAPARIM

Back
Yukarı