guardbody dedi:
peki sizlere bir soru; bu agrıların vucutta biriken laktik asit ile ilişkisi nedir ve önlem nasıl alınır???
Bana biraz tuzak sorusu gibi geldi ama
Genelde, laktik asit, kısa bir zaman içerisinde, "patlama" esasına dayanan hareketler sonucunda vücutta bir yanma hissi uyandırır(diye bilinir). Vücutta belli bir miktar ATP vardır. Ama bu sayı azdır ve eğer vücut kullanılan ATP'lerden tekrar enerji üretemese, çok kısa bir zamanda yorulurduk. Vücut 3 şekilde bu enerjiyi tekrar sentezler, bu sistemlerden biri de laktik asittir.
Laktik asit sistemi, anaerobic bir sistemdir, yukarıda bir arkadaşımızın da bahsettiği gibi, yani oksijensiz bir glikojen yıkımıdır(karbonhidrat parçalanması). Bu reaksiyon sonucu pirüvik asit ve hidrojen iyonu ortaya çıkar. Zaten asıl sorumlu bu hidrojen iyonlarıdır. Bunlar kaslarda çok miktarda olursa, kas hücrelerine asit etkisi yapar, bu yüzden taşıyıcı hücreler tarafından mitokondriye gönderilir(ki oksijen ile birleşip su olsun).
Diyelim ki, bu işlemi yapmak için yeterli oksijen yok. O zaman taşıyıcı hücreler fazla hidrojeni bırakamıyor ve bunlar hücrede birikmeye başlıyor. Kaslardaki asit oluşumunu engellemek için, demin bahsettiğimiz pirüvik asit deyim yerindeyse kendini feda ediyor ve fazla hidrojen iyonları ile birleşiyor ve laktik asit ortaya çıkıyor. Bu laktik asit ise tekrar ayrışıyor ve geriye yine hidrojen iyonu kalıyor, ama bu sefer yanında laktat var. Bu laktatın bir kısmı kana karışarak, fazla hidrojeni de yanında götürüyor ve bu sayede kaslardaki hidrojen iyonu azalmış oluyor. Bu işlem, kasların normal pH derecesi olan 7'yi, 6'ya doğru çekiyor. Bu süre içinde kasların tekrar gerilmesi(yani bir rep daha yapmanız), serbest sinir uçlarını(zaten hassaslar, pH değeri düştü) uyarıyor ve acı geliyor(yanma hissi). Buna aynı zamanda laktik eşiği de denir. Aslında bu gerçek bir acı değil, ama sinirler öyle uyarıldığı için bize acıyor gibi geliyor.
Yani sonuç olarak, laktik asitin ne o yanma hissiyle, ne de antremandan 24-48 saat sonraki ağrılarda bir rolü var. Tamamen masum görüldüğü gibi. Kasların 1-2 gün sonra ağrımasının sebebi, kas liflerinde oluşan küçük kesiklerdir, onların sebebi de, tahmin ettiğiniz gibi, ağır çalışmadır. Engellemek için antremandan önce ve sonra esneme, ağır kaldırmadan önce ısınma, ağır kaldırdıktan sonra soğuma yapma gerekir.