Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
öncelikle eger yazdıklarımı anlamıyabilirsin ama yazdıklarımın zırva oldugunu göstermez seni saygılı olmaya davet ediyorum anlamaman senin sorunun.....
Çoğu kişi uzun dinlenmeyi tavsiye etmiyor da çok merak ediyorum 5-8 tekrar arası yapılan setlerde 1 dakika hele hele 40 saniye gibi uçuk süreler gerçekten verimli oluyormu 7. tekrarı ıkına ıkına bastıgım benchte 2-3 dakika arası dinlenmeden kendime gelemiyorum 1 dakika dinleneyim dedim 60 kilo 7 tekrar çıkıyosa 3-4 tekrar çıkmaya başladı ağırlığı düşürmekte istemiyorum benim fikrim de eğer kas kazanmak istiyorsanız ve çok ağır idman yapıyorsanız 2 dakika fln dinlenmek gerekiyor kendim 3-4 ay kısa dinlenmeyi de uyguladım pek fayda gördüğüm söylelemez çünkü her sette ya tekrar düştü ya ağırlık düştü
Bence ağırlık çalışmasında yağ yakma hedeflemek doğru değil. ağırlık çalışmasında kas inşa edersin kardiyoda yakarsın. en azından benim metabolizmam için böylesi verimli.
Setler arası dinlenme süremi ölçmüyorum ancak muhtemelen 45-70sn arasındadır.
Kan dolaşımı ve nefes alışımın bir miktar normale dönemesini bekliyorum( tamamen normale değil.normale doğru yaklaşınca diğer sete başlıyorum.
biraz daha açık olursak hızlı nefes aldığım dönemi atlatıp nabzın biraz düştü ancak yine yüksek atan bi zamanlamada diğer sete başlıyorum
setler arası ideal dinlenme bir dk dır bence. belki sırt ve bacak gibi ağır gruplarda bunu birbuçuk iki dakikaya çıkarabiliriz. ben o iki grup dışında katiyen bir dakikayı geçirmiyorum. onlarda arttırmak mecbur oluyor cunku nabız cok ama çok yukseliyor.
hanginiz sürekli ölçüyor bu süreyi, ve hanginiz tamı tamına uyguluyor, her set-her hareket-her gün-her antremanda? evet bilimsel olarak doğru olabilir ama günlük hayatta "müsabık sporcular hariç" sürekli birşekilde pratiğe geçtiğini sanmıyorum. adama kafayı yedirtir, zaman mı sayıyorsun yoksa hareket mi yapıyorsun, zevk mi alıyorsun yoksa gözün saatte sürekli bekliyor musun...
benim dinlenme sürem şudur: diyelim ki bench press yapıyorsun, setin son hareketini bitirirsin, olduğun yerde birkaç nefes alma süresi kadar dinlenirsin, sonra ikinci sete başlamadan evvel kalkıp barın her iki yanındaki ağırlıkları artırırsın. ikinci set için başlangıç pozisyonunu alırsın. derin bir nefes alırsın ve aheste yaptığın bu süreç sonucunda kasların ikinci sete hazır hale gelir. bu süreç ortalama 1 dk sürer zaten. ama 50 sn sürdüğü de olur, 75 saniye de sürebilir...
bu biraz yemek tarifi gibi oldu yine o şekilde gidecek olursa ben kendim için bu felsefeyi benimsemiş durumdayım ve yemek tariflerindeki gibi "10gr dereotu" yerine "bir çay kaşığı dereotu" tanımını doğru buluyorum...evet 10 gr ideal olandır ama ben sürekli "10gram"ı tam olarak ölçecem diye zevk aldığım bir sporu çile haline getirmem "9gr az oldu, yok yok 11gr fazla" ile kafayı yemem...
savaş74 kolumda saat oluyor. dolayısıyla cok ta zor olmuyor. ben toparlanmaya felan onem vermem kendi adıma. ben süreye bağlı kalırım. çokta doğru bir yaklaşım olduğunu dusunuyorum. set aralarında dikkatinin dağılmasını onluyor. agırlığı yerine koyar daha sonra saate bakarım. 1 dk dolduğunda diğer sete başlarım. bence cok faydalı tavsiye ederim herkese. kısa ve sert idman atmaya insanı yaptığı işe fazlasıyla odaklayıp şartlanmasına neden olan bir yaklaşım bu. şuna benziyor : sabah erken kalkmak için saati kurmaya. saat çalınca sende kalkarsın. eğer istiyorsan tabii ....
en iyisini yapıyorsun ve bunu bu şekilde yapabilen herkese de büyük saygı duyuyorum zaten.
2 gün önce hafif kilolu antremanda bunu deniyeyim dedim. (gözümde kötüleşme olmadığı için kendimi deniyorum bu aralar)
set aralarında sürekli salonda çeşitli yerlere konan dijital saatlere baktım.
son hareketi bitirdiğimde hemen saate baktım ve 60sn saydım, tabi bu arada dambılı yerine koyma ve yerine daha ağır dambıl ya da bara yeni ağırlık yerleştirme gibi işlemleri de yaptım.
ama nerdeyse hiçbirinde tam 1dk'yı tutturamadım
nadiren erken oluyor (genelde aynı ağırlıkla çalışırken) ama genelde 70 sn filan sürüyor, yukarda dediğim süreç.
kendimde bu disiplini göremedim, belki de onun savunma mekanizması olarak yazdım yukardaki yazıyı, bilinmez
ama yine de müsabık olmadığım için ve yaptığımdan zevk aldığım için fazla takmıyorum buna.
kendimi hazır hissedince giriyorum ağırlığın altına. thums:
set bitince hiç beklemeden ilk hareketten etkilenmeyen başka bir kası çalışmak sonra ikinci sete başlamak nasıl fikir?mesela bench press birinci seti bitirip hiç dinlenmeden barbell curl bir set yapıp o bitince de hemen bench pressin ikinci setine başlamak gibi.
Böylece ikinci kası çalıştırırken ilk çalıştırdığımız dinlenmiş olur.Böyle bir uygulama nasıl sonuç verir?
İki soru sormak istiyorum. Youtube da antreman videolarına bakarken adam hiç durmadan mola vermeden hemen diğer sete geçiyor bunu neden yaptığını anlayamadım. 2. sorumda ben 2 farklı ağırlık kullanarak çalışıyorum. Yani biri ağırlık 10,5 diğeri 9,5 şeklinde ve setler şu şekilde ilk 9,5 kg 12-10 sonra 10,5 kg ile 8-6 şeklinde yani 12-10-8-6 ama 12-10 düşük ağırlık 8-6 yükselterek. Bu şekilde doğrumu ? Bazılarıda tam tersi yüksek ağırlıktan düşürerek gidiyor.
ağırlıklara peşpeşe girmek growth seviyelerini cok yukseltiyor. adam bir nevi antrenmanda buyuyor. ve yuksek growth seviyesi sayesinde bol bol yağ yakımı. amaaaaa herkesin yiyeceği nane değildir. yıllar yılı çalışarak kazanılmış deneyim ve kondisyon ister. guc ister. ona gore beslenme vs ister. kısacası isterde ister. bunu uygulayabilene ne ala. cunku bir cok bolgeyi daha kısa zamanda calısıyorsunuz. bu daha az didman daha cok buume demek. ama yapmak inanın cok zor. ben yapacam deyipte salonda kusanda gordum yani baştan soyliyeyimde sonradan rezalet cıkarmayın
yağ yakımı için az ağırlık çok tekrar mı gerekir ? Bir de bir hareketi tamamlamadan yani setleri bitirmeden diğerine geçmek doğru mudur? Şöyle de diyebiliriz hareketleri bi tur yapıp diğerine geçmek sırayla yapmak mı iyidir yoksa aynı hareketin 3 setini bitirdikten sonra diğer harekete geçmek mi ?
Ben 1 dakika ara tutarım ama çevreme baktığımda laylaylom için salona gelen elemanları görünce şaşırıyorum doğrusu..Ben idman yapıyorsam onlar ne yapıyor yok onlar idman yapıyorsa ben ne yapıyorum.Bir muhabbetki idman yalan bizde ediyoruz tabi fakat idman öncesi ve sonrası var.2 saatte idman bitiriliyor yok böyle birşey..İdmandan alınan verim 0.
İdman yapmayı balon şişirmek gibi düşünelim her üflemede daha fazla hava ile en şişkin haline getirmek önemli olan, yoksa bir üfleyip 5 dakika sonra tekrar üflediğimizde başladığımız yere geri döneriz.
3 yıllık sporcuyum 1 dakika ara ile bench yaptığımda 75 kg ile iyi bir kan pompalıyorum nizami negative bir idman çıkarıyorum 6 set ve 10 tekrar her sette giriyorum. 7-8 aylık yağlı bir elemanın benden sonra, bana gösteriş yapar edasında egolarını tatmin eden bir arkadaş geliyor kg yi 85 yapıp benhc e giriyor. . Artık bunları aşmış biri olarak kimseye ispat edecek birşey hissetmiyorum bastığım kilo değil yaptığım vücut önemlidir.. Yoksa zamanında 160 kilolarıda gördük hevesdi egoydu bitirdik. 50 kg ile istenilen gerilimi adeleye verebiliyorsanız buda yeterli..Şuan 25 kg ile barbell curl yapıcam evet.Adeleyi bu ağırlıkla uyarabiliyormuyum tabiiki evet..