şimdi daha fazla kas kazanmak yada güçlenmek demek kilo almak demek.bu çoğunluk için böyle.yani güçlenip hacim eklemek istiyorsanız en basit ve etkili yönü bu.FAKAT recomp(body recomposition)diye bir şeyin olduğu da su götürmez bir gerçek.nedir recomp,spora yeni başlamış,başlayacak yada kısa süredir spor yapan(kısacası tecrübeli bir lifter olması halinde işler zorlaşacaktır,recomp dönemlerinde genel söyleyişle noob gains mevzusundan faydalanılabilir) kilolu bireylerde,uzun bir süreçte aynı anda hem kas kütlesi kazanıp hem de yağ yakmak.bunun için beslenmenin düzenli oturtulması şart.yani ufak bir kalori açığıyla ilerlemek gerekli.gerekirse idman günleri kalori fazlasıyla,off günlerde kalori açığıyla beslenmeli.ve tabiki bunun yanında özellikle compound hareketlerde gelişmeye odaklı yüksek frekanslı bir idman programı takip etmek en iyi seçim olur.fullbody,upper/lower,ppl yada novice powerlifting programlar gibi.recomp döneminde belki kalori fazlasıyla ilerlediğimiz bulk dönemindeki kadar kas kütlesi kazanamayız yada kalori açığıyla beslendiğimiz dönemlerdeki kadar yağ yakamayız fakat yeni başlayan kilolu ve form dışı bir bireyde hem bir miktar kas kazanıp hemde yağ yakmak mümkündür zaten bunlar da o anlık istenen yeterli sonuçlar,bir nevi bir taşla iki kuş vurulmuş olur.bunların sonucu muhtemelen tartıda kilonuzun sabit kalması yada bir miktar azalması olacak.
aynı anda gerçekleşemeyecek fiziksel bir durum.
diyorsanız şu linki şuraya bırakayım sayın @bora88
http://sci-fit.net/2017/bulking-deficit-gaining/
hem makalenin ana konusu olan ve bir çok çalışmanın incelenmesi sonucunda ana fikre ulaşılmaya çalışılan yeni araştırmayı görebilirsiniz hem de konuyla ilgili bazı diğer çalışmaları/araştırmaları görebilirsiniz.
sayın zeo64 fiili yanlış çekimleyerek kullandığım içim söylemek istediğimin yanlış anlaşılmasına sebep oldum, uyarınız için teşekkürler. cümlemi sizin de paylaşmış olduğunuz makale doğrultusunda şu şekilde değiştiriyorum:
istisnaları* hariç olmak üzere aynı anda kas kütlesi kazanımı ve yağ yakımı mümkün fakat zor gerçekleşecek fiziksel bir durum. söylemek istediğim kilo verirken ETKİLİ bir biçimde kas kütlesi oluşturulamayacak, aynı şekilde kas kütlesi oluştururken de ETKİLİ bir biçimde yağ yakılamayacaktır. savımı örneklemek gerekirse; %20 yağ oranına sahip 85 kilo bir kişi, %12 yağ oranına inip kas kütlesini de arttırarak 80 kilo olmak istiyorsa önce kas kütlesini arttırıp sonra diyet ile istediği yağ oranına ve kiloya ulaşması, yağ oranını azaltırken aynı anda kas kütlesini arttırmaya çalışmaktan çok daha hızlı olacaktır. yani, yağ yakarken kas kütlesi kazanmaya çalışarak amacına ulaşması 24 ay sürüyorsa benim savunduğum yöntem ile amacına ulaşması 14 ay sürecektir. (rakamlar bilimsel değil, ben örneklemek için verdim)
paylaşmış olduğunuz makaleden anladığım da bu şekilde. benim paylaşmış olduğum makale de aynı fikirden bahsediyor. yine yanlışım varsa düzeltin.
* aşırı kilolu ve spora yeni başlamış kişiler, egzersiz geçmişi olup spora tekrar başlayanlar ve tabii ki steroid kullananlar.