futbol , uzun süresinden 1.5 saat ...dolayı "aerobik fazda " seyreden bir spor dalıdır...yani, oksijen ve besinlerin oksidasyonu yolu ile oluşturulan enerji sistemi...
aerobik sistem:
-----------------------
Aerobik sistem 2 dakika ila 2-3 saat süren olaylar için ana enerji kaynağıdır. 2-3 saati aşan çalışmalar ATP depolarının yenilenmesi için yağları ve proteinleri parçalamasına sebep olabilir. Bu durumların herhangi birisinde, glikojen, yağlar ve proteinlerin parçalanması, vücuttan solunum ve terleme yoluyla atılan karbon dioksit (CO2) ve su (H2O) yan ürünlerini üretir. [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Bir sporcunun ATP’yi yenileme hızı, kişinin aerobik kapasitesiyle ya da mak- simum oksijen tüketim hızıyla sınırlıdır[/FONT]
--------------
konu ,bu şekilde olunca tabi ki "karbonhidrat "alımı önemli!...
ancak ,karbonhidrat seçimi yaparken "glikemi indeksi"ne dikkat edilmesi gerekir...yani, "kan şeker seviyesini" radikal değişikliğe uğratacak basit şeker türevleri yerine "kompleks karbonhidrat " ların en uzun seviyeli satbil enerji verecek olanları tercih edilmeli...makarna, pilav, patates olabilir...
glisemik açıdan en uzun süreli stabil enerji veren aslında "fasulye türevleri" ...ancak, hazım ,gaz sorunu yaratabileceğinden dolayı tercih edilmemeli...bunlar maçtan en az 2.5 saat önce alınmalı...
(aslında "anaerobik enerji "sistemleri de zman zaman devreye girseler bile beslenme açısından bunlara yapılabilecek ekstra bir olay yoktur...)
bu arada ilk yarıdan sonra düşen kan şeker seviyesini içeceğiniz yudum yudum "sporcu içeceği "ile takviye edebilirsinzi...en fazla kışın 150 cc, yazın 300 cc civarı...su alımı da yapabilirsiniz 200 cc- 400 cc arası ...sıcaklık durumuna göre..))