Makarna Piştikçe Glisemik İndeksi Yükseliyor(Muş) !!

2-3 gün önce bir tv programında bir diyetisyen makarna'nın 7-9 dk pişirilmesinin ideal oldugunu daha fazla pişerse glisemik indeksinin yükseliceğini söyledi.
Şimdi biz Türk'ler makarnayı 15-20 dk pişirerek yeriz, hele sporcular olarak bizim için durum daha da vahim demek eğer bu diyetisyen in dediği doğruysa.
Bir sitedede makarna'yı uzun süre pişirerek glisemik indeksinini düşürüceğimiz yazıyordu.
Hangisi doğru acaba ?
 
Pişirme ile glisemik indeksi artar evet. Örneğin yüksek glisemik inseksli besinler arasında pişmiş patates yer alır. Ya da başka bir örnekle buğday(tane) glisemik indeksi glikoza göre 42 iken pişmiş buğday da 50 dir.
Makarna konusunda endişe duymana gerek yok çünkü makarnanın pişmiş halinin dahi glisemik indeksi düşük.
Pişirme süresini 8-10 dk tutmak ve haşlama suyunu dökmemek için su miktarını azaltıp suyunu çekerek pişirmek gerekiyor. Pişirme süresini uzatmak ve haşlama suyunu dökmek makarnada bulunan suda eriyen vitaminlerin kaybını artırıyor.
 
Pişirme ile glisemik indeksi artar evet. Örneğin yüksek glisemik inseksli besinler arasında pişmiş patates yer alır. Ya da başka bir örnekle buğday(tane) glisemik indeksi glikoza göre 42 iken pişmiş buğday da 50 dir.
Makarna konusunda endişe duymana gerek yok çünkü makarnanın pişmiş halinin dahi glisemik indeksi düşük.
Pişirme süresini 8-10 dk tutmak ve haşlama suyunu dökmemek için su miktarını azaltıp suyunu çekerek pişirmek gerekiyor. Pişirme süresini uzatmak ve haşlama suyunu dökmek makarnada bulunan suda eriyen vitaminlerin kaybını artırıyor.
Haşlama suyunu dökmeden nasıl yapacağız? Ayrıntılı şekilde sağlıklı makarnanın tarifini verebilir misiniz, bizde uygulayalım?
 
Haşlama suyunu dökmeden nasıl yapacağız? Ayrıntılı şekilde sağlıklı makarnanın tarifini verebilir misiniz, bizde uygulayalım?
Yardımcı olmaya çalışayım :)
Makarnanın suyunu çekerek pişmesi için 1 su bardağı makarna için 1-1.5 su bardağı su kullanılıyor genelde. 500 g makarna piştiğinde ortalama 1000-1250 g ağırlığına ulaşıyor. Yani ortalama 500 g makarna 500-750 g su çekiyor(1-1.5 oranında). Bu yüzden 1 su bardağı için 1-1.5 su bardağı su ile pişirilir genellikle. Hangi kıvamda ve ne kadar pişireceğine bağlı ekleyeceğin su ama ortasını alıp ona göre ekleme yapabilirsin ilk aşamada. Alıştıkça su miktarını damak zevkine ve yöntemine göre ayarlarsın.
Tencereye önce yağ, sonra salçayı ekleyip biraz pişiriyorsun. Salçayı açmak için biraz sıcak su ekleyebilirsin. Daha sonra makarnayı ve sıcak suyu ekleyip ağzını kapatıp kaynamaya başlamışsa altını kısıp pişiriyorsun. Ocaktan aldıktan sonra üzerine peçete koyup biraz dinlendirebilirsin. Bunları yapmak yerine kaynayan suya makarnayı atıp yağ ve salçayı ekleyip de karıştırabilirsin. Biraz alışmak gerekiyor, makarnayı lapa gibi yapma ihtimali de var ilk denemelerde :)
Ayrıca küçük bir not düşeyim. Genellikle makarnada tuzun başta katılması söyleniyor. Ancak iyotlu tuz sıcak pişirmelerde uçtuğu için sadece makarna için değil diğer yemekler için ocaktan alınmadan ya da sofradayken tuzun eklenmesi gerekiyor. Makarnada başta eklesen dahi diğer yemeklerde tuzu sonradan ekleyebilirsin ;)
 
Back
Yukarı