Meyvelerin mevsimine göre gerektiği kadar tüketilmesi gerekir. Spor yapan, rahatsızlığı veya kilo problemi olmayan biri tüm meyvelerden tüketebilir. Meyvelerin şeker ya da kronik böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan kişilerde miktarı ve çeşidi mutlaka değiştirilmesi gerekir.
Şeker hastalığı olan birinin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı yüksek olan muz, üzüm, kavun gibi meyveleri daha az sıklıkta tüketmesi gerekmektedir. Yine kronik böbrek yetmezliği olan kişilerin meyve miktarı potasyum kısıtlaması olması nedeniyle mutlaka azaltılmalıdır. Meyveler genellikle ara öğünlerde ve mutlaka mevsimine uygun olarak tüketmelidir. Özellikle şu meyve tüketilirse çok daha uygun olur demek çok doğru değil. Çünkü mutlaka kişiye meyve tüketimi kişiye özel değişiklik gösterecektir. Ama mutlaka kişiye uygun hale getirilerek mevsime uygun meyve her gün tüketilmelidir.
Ayrıca;
Aşırı meyve ve meyve suyu tüketiminin, meyvelerin yetiştirilme safhasında kullanılan tarım ilaçları nedeniyle Parkinson hastalığı riskini artırdığı bildirilmiştir.
(bu konuyla ilgilenenlere kendi çalıştığım ve yayınlamış olduğum makaleyi gönderebilirim.)
Hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki etkinlikleri açısından çok sayıda besin incelenmiş ve fonksiyonel besinler arasında yer alıp almadıkları saptanmıştır.
Örneğin bu araştırmalarda meyve ve sebze tüketimi, kansere karşı korunmada oldukça etkin bulunmuştur. Sebze ve meyve tüketimi düşük olanlarda kanser riski, tüketimi yüksek olanlara oranla iki kat fazladır. Meyve tüketimi, özellikle akciğer, ağız boşluğu, pankreas, mide, kolon, rektum ve mesane kanserlerine karşı koruyucudur.
Meyve ve sebze tükeitmini bilinçli olarak beslenme zincirimize koymamız gerekir.
Kaynaklar: 1. Yaşlı Beslenmesi -2- / Hazırlayan: Filiz İçke - Yeni Asır Gazetesi,
2. TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet - Milliyet Gazetesi